![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 4 Dołączył: 15.02.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
dlatego wlasnie pytam czemu jest najpopularniejszy skoro ma tyle bledow. na pewno istnieja podobne male i proste frameworki i przede wszystkim z poprawnym kodem, a nie maja sie co rownac do CI. juz od 4 lat istnieje i jakas powazna firma go tworzy, wiec dlaczego ma takie bledy? moze jednak nie da sie zrobic tak prostego frameworka inaczej? z tego co pamietam to dopiero w 2011 roku stal sie najpopularniejszy. drugi byl Cake PHP, potem Symfony i Zend. wyszla nowa wersja, ale sami mowicie, ze kod beznadziejny, a mimo to zdobywa taka popularnosc Jest nawet prostszy. http://silex-project.org. W pełni zdolny do testowania. Obiektowy, oparty o Symfony Component's. @Crozin, masz mnie, ja chyba przyzwyczaiłem się do takiej pracy z nim, ale tak naprawdę przez ostatnie parę miesięcy nie miałem zbyt dużo zmian do wprowadzenia. A uaktualniałem wszystkie vendory co dzień albo dwa. W każdym bądź razie nie jest to specjalnie uciążliwe. Była taka akcja, że usunięto suffix "Bundle" w wielu miejscach, z lenistwa zwlekałem ze zmianą, ale na drugi czy trzeci dzień przywrócono go. ( to była wg. mnie słuszna zmiana i konieczna. ) Natomiast obecnie taka sytuacja raczej już nie ma miejsca. Z tego co widzę na IRC to prace trwają na scentralizowaniu Annotation Readera. Bo na chwilę obecną mamy 2. LOL. Wracając do tematu, Kohana i CI, niestety dla mnie są skreślone. Ze względu na kod, na cała architekturę. Ciekawi mnie ZF2, nie przyglądam się zbytnio pracom, korzystam z paru bibliotek i jedyne zmiany w większości to korzystanie z dobrodziejstw PHP 5.3 - przestrzenie nazw. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 1 Dołączył: 21.05.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Zgadzam się ze zdaniem pewnego web developera - CodeIngiter jest znacznie lepszy niż Zend i CakePHP - poczytajcie sami: http://www.jasinski.us/2011/04/frameworki-...ter-vs-cakephp/
Ten post edytował rugby 1.05.2011, 13:06:31 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
A ja się z nim nie zgodzę. CI nie jest lepszy tylko prostszy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Gdybym miał porównywać... Zend to wielofunkcyjny scyzoryk, a CI czy wywodząca się z niego Kohana - noże. Przyjdzie co do czego, to inne końcówki też będziesz sobie musiał załatwić, a by zrobić to jak najszybciej użyjesz... komponentów Zenda lub Symphony (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
Też uważam, że autor dosyć dziwne kryteria przyjął w tym teście...
Rozumiem jeszcze kryterium lekkości frameworka - to może mieć znaczenie. Natomiast czytając tekst autora miałem wrażenie, że dla niego najlepszy framework to taki, w którym jak najwięcej może zrobić sam... Dla mnie delikatnie mówiąc trochę dziwne podejście. Korzystam z frameworka z bo mają dla mnie znaczenie takie rzeczy jak: - szybkość pisania - wykonywanie przez framework podstawowych rzeczy takich jak np. escepowanie zmiennych, automatyzacja prostych zapytań do bazy, tworzenie szkieletów kodu - nadanie struktury, która pozwala po do dowolnej aplikacji od razu wiedzieć gdzie co znajdę - wykorzystanie najlepszych praktyk w tworzeniu szkieletu aplikacji, których często ze swoją wiedzą nie byłbym w stanie odtworzyc - bezpieczeństwo - popularne niebezpieczeństwa framework ogranicza niejako z marszu - dodatkowe narzędzia pozwalający przyspieszyć pracę ułatwić debugowanie etc. (np. developer toolbar w Symfony czy loggery) - dodatkowe narzędzia i pluginy dostępne zazwyczaj za darmo - dodatkowe narzędzia frameworka dostępne z konsoli - np. blokowanie modułów na czas administracji i tym podobne dodatki, których sam nie pisałbym bo szkoda na to czasu, a które w codziennej pracy okazują się bardzo przydatne - kompletność rozwiązania - np. pisząc stronę często w pośpiechu nie robi się wszystkiego co powinno być - dla przykładu obsługa stron błędów. We frameworku dostaje to od początku - jeśli chce mogę to dostosować do swoich potrzeb, a jeśli nie jest to dla mnie bardzo istotne to wykorzystuje domyśle strony frameworka (lepsze to niż nic). - rozwiązanie typowych i powtarzalnych problemów - np. zabezpieczenie części witryny hasłem czy prawa dostępu do różnych modułów. W dobrym frameworku można wiele osiągnąć edytując 2-3 pliki tekstowe bez konieczności tworzenia wszystkiego od zera. Dla takich rzeczy godzę się z pewnymi minusami frameworku: - spadek wydajności aplikacji (który przy obecnych cenach serwerów w większości aplikacji można pominąć) - zwiększoną ilość kodu - co z tego, że gotowa aplikacja ma 40-50mb kodu - przecież po pierwszym wgraniu wgrywa się tylko zmienione pliki. Jeszcze łatwiej jest jeśli korzysta się z systemów kontroli wersji zlokalizowanych np. na serwerze - kopiowanie 50mb plików między dwoma serwerami zajmuje kilka sekund. - skomplikowanie - fakt, że aby nauczyć się wykorzystywać framework do maksimum trzeba poświęcić mu trochę czasu, ale przecież tak jest ze wszystkim. Inwestując trochę czasu na początku oszczędzamy go całe mnóstwo w późniejszej pracy. Zresztą nie przesadzajmy - jeśli ktoś już jakiś czas klepie w klawiaturę to te frameworki nie są aż tak trudne. Przecież ja programuję głównie hobbystycznie, a z powodzeniem używam Symfony. Zend nie przypadł mi do gustu, ale też mogłem w nim działać. Prawda jest taka, że z Symfony (+kilka innych bibliotek) jestem w stanie napisać w jeden dzień stronę, której (pisząc bez żadnych gotowych rozwiązań) nie stworzyłbym w tydzień. Kohana czy CodeIgniter to proste frameworki - oferują one szkielet aplikacji webowej... i prawie nic więcej. Wszystko w tych frameworkach trzeba zrobić samemu. Nie jest to ich wada jako taka - bardziej zaletą frameworków typu Zend czy Symfony jest to, że dają coś więcej. Ale oczywiście każdy może mieć swoje zdania. |
|
|
|
|
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź |
Korzystam z frameworka z bo mają dla mnie znaczenie takie rzeczy jak: - szybkość pisania - wykonywanie przez framework podstawowych rzeczy takich jak np. escepowanie zmiennych, automatyzacja prostych zapytań do bazy, tworzenie szkieletów kodu - nadanie struktury, która pozwala po do dowolnej aplikacji od razu wiedzieć gdzie co znajdę - wykorzystanie najlepszych praktyk w tworzeniu szkieletu aplikacji, których często ze swoją wiedzą nie byłbym w stanie odtworzyc - bezpieczeństwo - popularne niebezpieczeństwa framework ogranicza niejako z marszu - dodatkowe narzędzia pozwalający przyspieszyć pracę ułatwić debugowanie etc. (np. developer toolbar w Symfony czy loggery) - dodatkowe narzędzia i pluginy dostępne zazwyczaj za darmo - dodatkowe narzędzia frameworka dostępne z konsoli - np. blokowanie modułów na czas administracji i tym podobne dodatki, których sam nie pisałbym bo szkoda na to czasu, a które w codziennej pracy okazują się bardzo przydatne - kompletność rozwiązania - np. pisząc stronę często w pośpiechu nie robi się wszystkiego co powinno być - dla przykładu obsługa stron błędów. We frameworku dostaje to od początku - jeśli chce mogę to dostosować do swoich potrzeb, a jeśli nie jest to dla mnie bardzo istotne to wykorzystuje domyśle strony frameworka (lepsze to niż nic). - rozwiązanie typowych i powtarzalnych problemów - np. zabezpieczenie części witryny hasłem czy prawa dostępu do różnych modułów. W dobrym frameworku można wiele osiągnąć edytując 2-3 pliki tekstowe bez konieczności tworzenia wszystkiego od zera. Dla takich rzeczy godzę się z pewnymi minusami frameworku: - spadek wydajności aplikacji (który przy obecnych cenach serwerów w większości aplikacji można pominąć) - zwiększoną ilość kodu - co z tego, że gotowa aplikacja ma 40-50mb kodu - przecież po pierwszym wgraniu wgrywa się tylko zmienione pliki. Jeszcze łatwiej jest jeśli korzysta się z systemów kontroli wersji zlokalizowanych np. na serwerze - kopiowanie 50mb plików między dwoma serwerami zajmuje kilka sekund. - skomplikowanie - fakt, że aby nauczyć się wykorzystywać framework do maksimum trzeba poświęcić mu trochę czasu, ale przecież tak jest ze wszystkim. Inwestując trochę czasu na początku oszczędzamy go całe mnóstwo w późniejszej pracy. Zresztą nie przesadzajmy - jeśli ktoś już jakiś czas klepie w klawiaturę to te frameworki nie są aż tak trudne. Przecież ja programuję głównie hobbystycznie, a z powodzeniem używam Symfony. Zend nie przypadł mi do gustu, ale też mogłem w nim działać. Prawda jest taka, że z Symfony (+kilka innych bibliotek) jestem w stanie napisać w jeden dzień stronę, której (pisząc bez żadnych gotowych rozwiązań) nie stworzyłbym w tydzień. AMEN. W życiu bym tego wszystkiego trafniej nie podsumował. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%)
|
Powiem tak: do prostej stronki nada się praktycznie każda platforma i tutaj te prostsze mogą mieć nawet pewną przewagę stwarzającą złudne wrażenie, że "wszystko pisze się w nich szybciej". Większość programistów pisze raczej proste CMS-y pod stronki firmowe, ewentualnie jakieś niezbyt skomplikowane i oklepane do bólu rzeczy w stylu bloga i tu nie ma różnicy: czego by nie wzięli, to cel osiągną. Prawdziwy chrzest to próba zbudowania mega-złożonej aplikacji i jeśli ja w "poważnym" Symfony mam poważne problemy, by obsłużyć w nim rzecz niby oczywistą - SSL (chodzi o generowanie adresów URL z "https://" w ściśle określonych miejscach zgodnie ze ściśle określoną polityką) - to wolę nawet nie myśleć, co by było, gdybym wziął do tego coś prostego, gdzie autorzy uznają port 80 za jedyny słuszny.
Dlatego tu przestroga dla domorosłych programistów, którzy dopiero wkraczają w świat obiektówki itd. Nie patrzcie na to, który jest szybszy, mniejszy, w którym zrobienie "SELECT gwiazdka FROM tabela" zajmuje mniej bajtów, bo to wszystko są marketingowe bzdety, które mają znaczenie drugorzędne. Guzik Ci przyjdzie z tej lekkości i szybkości, jeśli się okaże, że z powodu ograniczeń nie ukończysz projektu, albo ukończysz go z półrocznym opóźnieniem. Pierwsze pytanie brzmi: czy ten framework pozwoli mi zrealizować projekt o takiej budowie i takich wymaganiach, i to zrealizować DOBRZE? Ten post edytował Zyx 2.05.2011, 22:56:00 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 2.05.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Hej
A co ze Smarty. Czy to jest w jakimś sensie framework. Sam ucze się teraz Smarty z książki ale mam problemy z instalacją tego FW. Wyskakuje mi błąd podczas uruchamiania dema. Napisał by mi ktoś coś o Smarty. Ten post edytował phpion 3.05.2011, 13:31:38
Powód edycji: [phpion]: Na temat Smarty możesz pisać w osobnym subforum "Gotowe rozwiązania" / "Systemy szablonów". Nie zaśmiecaj proszę tego tematu.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 4 Dołączył: 22.01.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Napiszę więc: Smarty to nie framework.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Mam takie pytanko odnośnie doboru frameworka. Otóż mam do zrobienia taki projekt: Stworzenie testu online, który pobierałby pytania z bazy danych, odpowiedzi a,b,c,d wielokrotnego wyboru i potem zapamiętywał wszystko w bazie. Test ma być na czas (nie wiem głownie jak to rozwiązać) Byłby to mój pierwszy projekt tworzony we frameworku (trzeba w końcu się ich nauczyć (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ) , stąd moje pytanie: który fw nadawałby się najlepiej do tego zadania ? Chodzi mi zwłaszcza o łatwość nauki, "pomagacze" wbudowane i przyszłościowo pomoc ze strony community (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 42 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam Mam takie pytanko odnośnie doboru frameworka. Otóż mam do zrobienia taki projekt: Stworzenie testu online, który pobierałby pytania z bazy danych, odpowiedzi a,b,c,d wielokrotnego wyboru i potem zapamiętywał wszystko w bazie. Test ma być na czas (nie wiem głownie jak to rozwiązać) Byłby to mój pierwszy projekt tworzony we frameworku (trzeba w końcu się ich nauczyć (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ) , stąd moje pytanie: który fw nadawałby się najlepiej do tego zadania ? Chodzi mi zwłaszcza o łatwość nauki, "pomagacze" wbudowane i przyszłościowo pomoc ze strony community (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) CodeIgniter. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
@zoamel: Dowolny FW sprosta takim "wymaganiom".
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Dzięki, też myślałem o codeigiterze bo na necie znalazłem sporo różnego rodzaju fajnych tutoriali, no i cała seria na net.tutsplus.com (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
CodeIgniter ma b. dobrze napisaną dokumentację (po angielsku) i jest względnie łatwiejszy w ogarnięciu (porównując do Zenda czy Symfony), także do tego typu wymagań polecam.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 7.10.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
Zastanawiam się nad wyborem frameworka, przetestowałem już ich dość sporo i każdy ma swoje wady i zalety. Ale opiszę o co chodzi i może ktoś mi pomoże w doborze. Mam na środę mieć skończony serwis, który będzie posiadał rejestrację użytkowników (zwykłych) oraz z poziomu admina dodawania nowych root'ów oraz tzw managerów. Oprócz tego serwis będzie pozwalał użytkownikom kupować artykuły pisane przez managerów (integracja z serwisem typu platnosci.pl). No i oczywiście takie podstawy jak pisanie newsów przez managerów/adminów oraz tworzenie statycznych stron typu kontakt czy "o nas". Rozważałem Symfony, ale troszkę za ciężka jest moim zdaniem i wolałbym coś lżejszego, np: Yii, Codeigniter, Doophp. Co doradzacie? W najgorszym wypadku napiszę wszystko od zera, ale to taka ostateczność. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 2 Dołączył: 25.08.2009 Skąd: Toruń / Bydgoszcz Ostrzeżenie: (10%)
|
Witam,
Prowadzę swój portal pod domeną http://gieromaniak.pl. 90% kodu jest mojego, pisany od zera. Nie używam tam żadnego Frameworka i nie mam na chwilę obecną pojęcia na ich temat. Z tego względu znajomy zaczął mnie ostatnio namawiać nad zastanowieniem się, czy nie warto by zacząć interesować się tematem fw i przeprogramować stronę na jednego z nich. Moje pytania brzmą: czy warto? czy dałoby radę przeprogramować całego gieromaniaka na frameworka, ile by to czasu zajęło itd? czy wszystko to, co zrobię bez fw, zrobię również z? no i kwestia czy trudne jest przystosowanie skryptów z czystego kodu php na fw? Ten post edytował Jazi 27.06.2011, 12:05:00 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
czy warto? To zależy. Jeśli tylko po to by serwis stał na fw to nie warto - sztuka dla sztuki. Jeśli natomiast myślisz nad jego rozwojem oraz możliwością pracy nad nim kogoś z zewnątrz - warto. czy dałoby radę przeprogramować całego gieromaniaka na frameworka Tak. ile by to czasu zajęło itd? Zależy od umiejętności programisty. czy wszystko to, co zrobię bez fw, zrobię również z? Tak. czy trudne jest przystosowanie skryptów z czystego kodu php na fw? Zdecydowaną większość elementów (o ile nie wszystkie) musiałbyś przepisać od 0. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 2 Dołączył: 25.08.2009 Skąd: Toruń / Bydgoszcz Ostrzeżenie: (10%)
|
To zależy. Jeśli tylko po to by serwis stał na fw to nie warto - sztuka dla sztuki. Jeśli natomiast myślisz nad jego rozwojem oraz możliwością pracy nad nim kogoś z zewnątrz - warto. Tak, zależy mi na jego rozwoju i aby pracowała nad nim nie tylko jedna osoba. Zatem jakiego FW polecałbyś do mojego portalu? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
Nie ma jednego i najlepszego. Fw sam powinieneś dobrać po porównaniu kilku. Wybierzesz ten, ktory Ci najlepiej leży. Zend, Symfony, Kohana, Yii, Code Igniter... Jest tego masa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Popatrz, popróbuj, wybierz.
|
|
|
|
|
|
|
|
No właśnie myślałem, że coś mi doradzicie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) . Ten portal, który tworzę, jest dosyć duży, a ma mieć jeszcze więcej przeróżnych funkcjonalności.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%)
|
To ja zapytam osoby, które używają na codzień ZF, czy do małych projektów też go używacie? Małe projekty mam np na myśli prosty katalog stron z podstawowymi funkcjami, jakiś mini cms itp
Teraz mam do zrobienia aplikacja panel admina + mini cms który będzie używał SQLite i napisany obiektowo. Natomiast zastanawiam się nad PA, czy warto postawić go na Zendzie? Funkcje to dodawanie/edycja/kasowanie tekstów jak i adresów stron www, wysyłanie tekstów na inny serwer do cms. Generalnie nic skomplikowanego. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 17.12.2025 - 04:15 |