Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

40 Stron V  « < 17 18 19 20 21 > »   
Closed TopicStart new topic
> Wybór Frameworka.
emajl22

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

http://blog.alchemycode.pl/2010/04/14/5-na...warto-wiedziec/

masz tam porównanie FW, poza tym pełno tego w google jest.
Go to the top of the page
+Quote Post
LBO

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(amii @ 17.01.2011, 10:10:32 ) *
- bardzo dobrze sporządzona dokumentacja (co przy pierwszej styczności z framwerokiem ma bardzo ważne znaczenie)

faktycznie, duży plus

- misją CodeIgniter jest zapewnienie możliwie jak najwydajniejszych aplikacji, nie ładują zbędnych dodatków

Tak naprawdę to tą funkcjonalnością może się poszczycić jedynie Symfony2 z jej kontenerem DI.

- zgodność ze wzorcem MVC

Żaden z obecnie dostępnych frameworków nie jest zgodny z MVC - MVP możę, ale nie MVC. Jedynym wyjątkiem jest Agavi w którym kontrolery są output format agnostic, a modele nie są z góry narzuconymi obiektami ORM (bo mało osób wie, że obiekt ORM to nie model).
W Symfony2 można to załatwić jednym bundlem, dzięki rozbudowanym możliwościom jej rozszerzenia.

Ten post edytował LBO 17.01.2011, 10:56:48
+Quote Post
amii

-----

Cytat(LBO @ 17.01.2011, 10:55:52 ) *
Tak naprawdę to tą funkcjonalnością może się poszczycić jedynie Symfony2 z jej kontenerem DI.

Możesz przybliżyć pojęcia kontenera DI, bo chętnie bym się dowiedział co to jest i jakie daje możliwości.

+Quote Post
kbsucha

-----

http://components.symfony-project.org/dependency-injection/ - tu masz wszystko opisane, świetna lektura podobnie jak reszta komponentów. Warto przeczytać nawet jeżeli nie wiąże się przyszłości z Symfony.
+Quote Post
symonides

-----

Cześć,
czy warto się uczyć symfony 1.4 skoro już jest 2.0? Czy różnice między tymi wersjami są na tyle duże(poważne?), że nie warto się pchać w starszą wersję?

EDIT: @destroyerr tytuł mnie zwiódł dlatego nie czytałem, dzięki za linka.

Ten post edytował symonides 23.02.2011, 22:33:30
+Quote Post
destroyerr

-----

Czy tak ciężko było przejrzeć kilka ostatnich tematów? Temat: SymfonyMigracja na symfony 2
+Quote Post
Sokrates

-----

a co sądzicie o Magento ?
Taki FW na sklep?
+Quote Post
Crozin

-----

To już jest sklep przecież... ale tak, może to robić za "bazową platformę" - zresztą jak każdy inny.
+Quote Post
Sokrates

-----

ale chodziło mi o poświęcony na to czas, z tego co widziałem sama baza ma ponad 300 tabel,
rozgryzienie tego może trochę zając.
No i chodziło mi o jakieś doświadczenia w dev tego Magento, obsłudze.
Czy jest przyjazny , szybki i bezproblemowy?
Powód edycji: [phpion]: Proszę pisać na temat tj. o frameworkach, a nie systemach e-commerce. Za następny post nie na temat będzie ostrzeżenie.
+Quote Post
pejott

-----

Każdy głupi wie że MAGENTO się kijem nie tyka.
To "coś" zostało prawdopodobnie zaprojektowanie z myślą o zbijaniu kasy z płatnego supportu/treningu i modyfikacji.
Jak się wpakujesz w umowę na modyfikację czegoś nawet mało skomplikowanego to będziesz mieć niemały problem.
Zdecydowanie nie polecam, zapewniam że to wygląda tylko ładnie na pierwszy rzut oka i w pudełku. (;

http://www.danconnor.com/magento-is-a-fucking-nightmare.html, przestroga.

Pozdrawiam.
+Quote Post
MarcinGDA21

-----

Witam,
postanowilem zaczac swoja przygode z frameworkami od tego podobno najprostszego, czyli Code Ignitera. Tylko, że nie mogę znaleźć tutoriali do tej najnowszej wersji, wiec mam pytanie, czy chociazby to http://www.youtube.com/watch?v=ub4-sH39Zns czyli jak zrobic bloga w 20 minut jest jeszcze poprawne? Widze, ze to bylo dodane 3 lata temu, od tego czasu duzo minelo, teraz jest nowa wersja, wiec nie wiem czy jest sens sie uczyc starych nawykow? Wiec jak sie tego uczyc procz dokumentacji? Potrzebuje cos wlasnie w stylu zrobienia bloga, tylko dla wersji 2.0

Pozdrawiam!
+Quote Post
rugby

-----

Cytat(MarcinGDA21 @ 21.04.2011, 17:19:43 ) *
Witam,
postanowilem zaczac swoja przygode z frameworkami od tego podobno najprostszego, czyli Code Ignitera. Tylko, że nie mogę znaleźć tutoriali do tej najnowszej wersji, wiec mam pytanie, czy chociazby to http://www.youtube.com/watch?v=ub4-sH39Zns czyli jak zrobic bloga w 20 minut jest jeszcze poprawne? Widze, ze to bylo dodane 3 lata temu, od tego czasu duzo minelo, teraz jest nowa wersja, wiec nie wiem czy jest sens sie uczyc starych nawykow? Wiec jak sie tego uczyc procz dokumentacji? Potrzebuje cos wlasnie w stylu zrobienia bloga, tylko dla wersji 2.0

CI 2.0 nie rozni sie znacznie od 1.*, wiec smialo mozesz uczyc sie podstaw ze starych tutoriali, pamietajac tylko o zmianach: http://codeigniter.com/user_guide/installa...pgrade_200.html
Ich zbior jest np. tu: http://codeigniter.com/tutorials/ i http://codeigniter.com/wiki/Category:Help::Tutorials
+Quote Post
pejott

-----

Zrozumiem, jeśli pomyślicie że mam obsesje na punkcie Symfony2, ale... (IMG:style_emoticons/default/aarambo.gif)
Nie polecam uczenia się z CI, bo to, bez urazy, syf.
Natomiast Symfony2...

- wymusza best practices i OOP. ( tak, wiem że w php to i tak dupa, ale jest coraz lepiej... )
- przez narzucanie pewnych konwencji i schematów uczy best practices.
- jest "wyposażone" we wszystko czego potrzeba do budowy prostej lub skomplikowanej aplikacji.
- jest przyjazne nawet dla kogoś kto nigdy nie pracował z frameworkiem. ( a nawet jeśli tak, lecz tylko w PHP, to zauważy sporo różnic. )
- jedna z lepszych i przyjaznych dokumentacji.
- jak się "wdroży" już w to cacko to jego elastyczność dosłownie powala, i te słowa na symfony.com, "unlimited flexibility" to 100% prawdy.
- i co chyba najważniejsze, jest zbudowane i wspierane przez ogromną społeczność.
- jednym z największych + zapoznania się choćby ze społecznością jest masa najnowszych i naprawdę świetnych rozwiązań. Może parę z nich wymienę...

+ https://github.com/kriswallsmith/assetic ( Symfony2 oczywiście wspiera tę bibliotekę osobnym Bundle... )
+ https://github.com/avalanche123/Imagine
+ https://github.com/Seldaek/monolog
+ i wiele, wiele innych.

I co chyba najważniejsze sam framework jest oparty o Symfony\Component's, z których każdy może być użyty i zintegrowany praktycznie w każdy projekt.
Lista jest całkiem długa, a komponenty praktycznie niezbędne w większości projektów. ; )
Z własnego doświadczenia powiem, a pracuje z Symfony2 już ponad pół roku, że tworzenie w nim czegokolwiek jest niesamowicie przyjemne, szybkie i proste.

Jeśli ktoś boi się, że to nowy framework i nie znajdzie się do niego tyle bundles co pluginów w 1.4, to zapraszam na... http://symfony2bundles.org !
Na zachętę dodam że phpBB4 będzie oparte o Symfony2. (;

Gdzieś widziałem ciekawy cytat, że "jest to najwyższej jakośći framework w słabej jakości języku".
Wielu programistów Python czy nawet Ruby z zazdrością patrzą na tę rewolucję w świecie PHP, bo inaczej tego nazwać nie można.
To bardzo subiektywne, ale według mnie ani Django ani Railsy nie równają się obecnie z Symfony2.
Świat PHP przeżywa swój renesans.

Pozdrawiam i... wczoraj ukazała się BETA. (IMG:style_emoticons/default/ph34r.gif)
+Quote Post
Crozin

-----

Jeżeli chodzi o Symfony2 to jego największą zaletą jest korzystanie z doświadczeń innych. Na potęgę zrzynają z innych projektów (głównie Java'owych) co wszystkim wychodzi na dobre.

Ale z tą dokumentacją i wygodą pracy to trochę przesadziłeś... co prawda w ostatnich tygodniach kod się znacząco ustablizował, ale nadal trzeba bardzo często (już może nie codziennie) sprawdzać repozytoria na GitHubie by nadążać za zmianami. Do małych i średnich projektów już się nadaje, ale trzeba pamiętać, że o stabilności tej platformy będziemy mogli tak na prawdę mówić dopiero za kilka miesięcy.
+Quote Post
MarcinGDA21

-----

gdzies widzialem statystyki i CI byl najpopularniejszym frameworkiem na swiecie, wiec skoro jest taki zly to czemu tyle osob go uzywa? na forum prawie same niepochlebne opinie
+Quote Post
Crozin

-----

IE6 też była najpopularniejszą przeglądarką świta. Czy to oznacza, że była to dobra? Historii nie znam, ale zakładam, że był to jeden z pierwszych popularnych FW dla PHP. Nie zmienia to faktu, że jak spojrzy się w źródła najnowszej wersji to szczena opada - bynajmniej nie z zachwytu.
+Quote Post
athabus

-----

Coś mi się wydaje to mało prawdopodobne, aby CI był najpopularniejszym frameworkiem php.

Sam fenomen popularności tego frameworka jest dla mnie dość zrozumiały. Kilka lat temu, gdy chciałem spróbować swoich sił z frameworkiem wybór padł na Symfony (wtedy 0.x) - nawet nie udało mi się go zainstalować. Spróbowałem więc z CI - i tu poszło wszystko gładko - żadnych wymagań, proste kodowanie, po 1 dniu mogłem stawiać stronkę opartą o CI. Wtedy były to dla mnie plusy - nie patrzyłem na kod i możliwości rozwojowe - chciałem po prostu uruchomić COKOLWIEK.

Dzisiaj pracuję głównie na Symfony bo mam trochę więcej wiedzy, która pozwala mi zrozumieć ten framework i go wykorzystać. Natomiast frameworki takie jak CI czy Kohana są popularne między innymi z powodu swojej prostoty. Nie twierdzę, że to źle - sam kiedyś robiłem parę rzeczy w Kohana bo liczyła się dla mnie w tym konkretnym projekcie "lekkość". Niemniej wiadomo, że proste frameworki będą bardziej popularne bo więcej ludzi może z nich korzystać. Frameworki typu Symfony czy Zend wymagają pewnej wiedzy.
+Quote Post
MarcinGDA21

-----

dlatego wlasnie pytam czemu jest najpopularniejszy skoro ma tyle bledow. na pewno istnieja podobne male i proste frameworki i przede wszystkim z poprawnym kodem, a nie maja sie co rownac do CI. juz od 4 lat istnieje i jakas powazna firma go tworzy, wiec dlaczego ma takie bledy? moze jednak nie da sie zrobic tak prostego frameworka inaczej?

z tego co pamietam to dopiero w 2011 roku stal sie najpopularniejszy. drugi byl Cake PHP, potem Symfony i Zend. wyszla nowa wersja, ale sami mowicie, ze kod beznadziejny, a mimo to zdobywa taka popularnosc
+Quote Post
thek

Grupa: Moderatorzy

Gdybym miał wybierać z innych lekkich FW, to wywaliłbym I i wybral Kohanę. Historycznie Kohana to "przepisany" do php5 CI, ale gdy się spojrzy w kod i porowna go nawet z CI2.0, to jest spora różnica na plus dla Kohany. Też nie jest powalająca może, ale nie zawiera takiego syfu jak CI.
+Quote Post
blooregard

Newsman

Grupa: Moderatorzy

Mam podobne zdanie, co @athabus, po przejściu etapu "cokolwiek, aby działało" i spojrzeniu na pewne rzeczy w inny sposób i zadaniu sobie pytania "ok, no i co dalej?", stanąłem przed dylematem: Zend czy Symfony.

Stanęło na tym drugim i nie żałuję, przy Symfony pozostanę pewnie jeszcze bardzo długo.
+Quote Post

40 Stron V  « < 17 18 19 20 21 > » 
Closed TopicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 16.12.2025 - 10:47