![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
Dodatkowo do pełni szczęścia trzeba trochę samemu dopisać, przerobić a z tym jest mały problem bo kohana jest napisana jak jest. Przesadzasz. Naniosłem w Kohanie tyle modyfikacji, że głowa boli. Router, Database, ORM, Image... wiele bibliotek zostało zmienionych, zmiany dotknęły również same pliki jądra. Żadnego problemu z wprowadzaniem zmian nie miałem. Dodawanie nowych funkcjonalności jest banalnie proste, trzaskasz moduły i jesteś prezes (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Co do K3 się zgadzam, że to porażka. Może nie przez dokumentację, ale samo podejście do rozwiązań. K2 zdecydowanie lepiej mi leży na serduchu :* PS: sorry za lekkość tego posta, ale aktualnie mam dość frywolny nastrój hehehe. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa |
Ko2 jest dziwnie napisana i chwilami trzeba się nabiegać aby zmienić drobiazg. No bo kto by pomyślał że render widoku wywołany przez view nie będzie w view tylko w klasie core_controller wywołanej przez kohana::$instance->_cos_cos() w metodzie render... o genialnych pomysłach z kilkoma miejscami na to samo nie wspomnę (widok i config pobierane z 2 miejsc)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
Sam trochę skrobię w 2.X i jest jaka jest, ale i tak nie jest to zły framework. Czasem wymagający (kurde, znów tego nie ma w dokumentacji! (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ) i trzeba przejrzeć biblioteki, ale to i tak nic. Gorzej gdy piszesz, kombinujesz, a tu się okazuje, że problemem nie jest framework, tylko specyficzne zachowanie jakiejś funkcji php. I potem dla jednej głupoty trzeba przerabiać kod tak, by niwelował ową lukę (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ty niewinny, kod niewinny, framework niewinny. Bo kto by podejrzewał o krecią robotę sam język? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
A tak z ciekawości chciałbym się dowiedzieć, czy frameworki (Zend czy Symfony) mają jakieś ograniczenia, tzn, że przy jakiś rozwiązaniach nie da się ich wykorzystać?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Tak, mają i z reguły podane one są w rubryczce System requirements. Pytanie powinno raczej brzmieć "kiedy stają się większym problemem niż ułatwieniem" i tutaj odpowiedź jest dosyć prosta: przy mocno niestandardowych projektach - bo projekty te są stworzone do realizowania typowych zagadnień związanych "ze stronami".
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Tzn nie o takie ograniczenia mi chodziło (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Chodziło ma bardziej, że np (abstrahując) w Zendzie zrobimy bloga , a w Symfony zrobimy "bloga".
Ze względu, że chciałbym zacząć uczyć się któregoś, to zastanawiam, którego: Zenda czy Symfony (jakoś Zend bardziej przypada mi do gustu chyba za wzg, że częściej o nim słyszę). |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Pytasz się czy śrubokrętem i młotkiem za 3 złote sztuka z Biedronki zrobisz gorszy stół, niż narzędziami za 200 zł? Odpowiedź jest prosta: zależy co Ty potrafisz z nimi zrobić.
Co do wyboru Zend vs Symfony (jak rozumiem w obu przypadkach chodzi o wersje 2) - oba są świetne i obiektywnych ocen ciężko się doszukać. Zend rzeczywiście jest nieco popularniejszy, co jest zarówno wielką zaletą (więcej materiałów) jak i wadą (więcej osób do zastąpienia Ciebie). |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 350 Pomógł: 31 Dołączył: 23.05.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Panowie, czy warto interesować się Zend/Symfony Framework jeśli posiadamy system operacyjny Windows, i chcemy przede wszystkim bazować na manualu na oficjalnej stronie projektu?
Skąd takie pytanie wymyśliłem - bowiem, patrząc na podstawy instalacji w/w dwóch frameworków to więcej tam ścieżek przypominających linie poleceń Linux niż Windows - stąd boje się zaryzykować zainteresowaniem, któregoś FW. W tej chwili "klikam" na Kohana v3 i chciałbym spróbować z czymś innym, ponieważ zależy mi na stałym supporcie (nie mówię tu o polskich wsparciach frameworka) |
|
|
|
|
|
|
|
To są projekty PHP więc system operacyjny jest tu prawie bez znaczenia. Co do konsoli - zainstaluj sobie Cygwina.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%)
|
Do tego takie ide jak NetBeans, zend stuido i chyba aptana mają własne narzędzia do Zenda, możesz tworzyć nowe kontrolery, akcje i modele automatycznie stamtąd, NetBeans obsługuje tez Symfony.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
Problemy mogą się pojawić przy instalacji/inicjacji projektów - nie jest to nic nie do przejścia, w większości chodzi o drobne poprawki, które są dość dobrze opisane w sieci. Samo kodowanie jest prawie niezależne od systemu operacyjnego tak jak wspomniał Crozin.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 3.11.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Padło tu pytanie o stworzenie sklepu internetowego -
nie wiem, czy do takiego projektu użyłbym frameworka, którego dobrze nie znam. Nie chcę odpowiadać za błędy w cudzym kodzie... |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
zephyr7 w takim razie musisz być na prawdę dobrym koderem, skoro zakładasz, że popełnisz mniej błędów przy kodowaniu wszystkiego od zera niż zrobili to w frameworkach używanych z powodzeniem przez tysiące programistów na całym świecie i posiadającym bardzo duże pokrycie w testach. Ja rozumiem takie uwagi przy jakimś nieznanym frameworku, ale ZF czy Symfony...
Inna sprawa to nie wiem czy porywałbym się na pisanie w nieznanym sobie frameworku od razu sklepu - raczej trzepnąłbym przynajmniej 1-2 proste stronki, żeby rozpoznać o co chodzi. Napisanie dobrego sklepu to już spory projekt. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 3.11.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Lol, gdybym był dobrym koderem nie pisałbym tyle na tym forum (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Kiedyś zrobiłem portal z ogłoszeniami na Cake'u i kiedy przyszło do zabawy z ACL chciałem popełnić harakiri.... |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Heheh... Właśnie.
Wcale nie ma tak różowo: - niektórzy kraczą, że CI nie będzie dalej rozwijany - Kohana ma słabą dokumentację, a 3ka jest mocno zabałaganiona - symfony to prawdziwy kombajn, czasami zbyt skomplikowany - zmiana struktury projektu w CakePHP, albo obsługa ACL są równie łatwe, co operowanie zeza przez odbyt.... Czy jest jakaś alternatywa? Osobiście trzymam kciuki za CI i Kohanę.. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 |
Panowie, czy warto interesować się Zend/Symfony Framework jeśli posiadamy system operacyjny Windows, i chcemy przede wszystkim bazować na manualu na oficjalnej stronie projektu? Nie masz o co się bać. Będzie działać koncertowo. Co więcej, ostatnio przesiadłem się na IIS i ZF nadal działa.Czy jest jakaś alternatywa? Jest - Zend Framework. Daje ogromne możliwości i sprawdza się w zdecydowanej większości przypadków. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%)
|
Kod Jest - Zend Framework. Daje ogromne możliwości i sprawdza się w zdecydowanej większości przypadków. Dodam tylko że praktycznie każdy fragment można przepisać/zmodyfikować/rozszerzyć do własnych wymagań bez większych problemów. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Postanowiłem nauczyć się programować w jakimś frameworku i wybór padł na CodeIgniter. Czy możecie podać wady tego frameworka w konfrontacji z innymi tego typu rozwiązaniami ?
Co mi się podoba w CodeIgniter: - bardzo dobrze sporządzona dokumentacja (co przy pierwszej styczności z framwerokiem ma bardzo ważne znaczenie) - misją CodeIgniter jest zapewnienie możliwie jak najwydajniejszych aplikacji, nie ładują zbędnych dodatków - zgodność ze wzorcem MVC |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 16.12.2025 - 12:19 |