Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

40 Stron V  « < 16 17 18 19 20 > »   
Closed TopicStart new topic
> Wybór Frameworka.
phpion

Grupa: Moderatorzy

Cytat(Spawnm @ 23.12.2010, 22:40:32 ) *
Dodatkowo do pełni szczęścia trzeba trochę samemu dopisać, przerobić a z tym jest mały problem bo kohana jest napisana jak jest.

Przesadzasz. Naniosłem w Kohanie tyle modyfikacji, że głowa boli. Router, Database, ORM, Image... wiele bibliotek zostało zmienionych, zmiany dotknęły również same pliki jądra. Żadnego problemu z wprowadzaniem zmian nie miałem. Dodawanie nowych funkcjonalności jest banalnie proste, trzaskasz moduły i jesteś prezes (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Co do K3 się zgadzam, że to porażka. Może nie przez dokumentację, ale samo podejście do rozwiązań. K2 zdecydowanie lepiej mi leży na serduchu :*

PS: sorry za lekkość tego posta, ale aktualnie mam dość frywolny nastrój hehehe.
Go to the top of the page
+Quote Post
Spawnm

Ko2 jest dziwnie napisana i chwilami trzeba się nabiegać aby zmienić drobiazg. No bo kto by pomyślał że render widoku wywołany przez view nie będzie w view tylko w klasie core_controller wywołanej przez kohana::$instance->_cos_cos() w metodzie render... o genialnych pomysłach z kilkoma miejscami na to samo nie wspomnę (widok i config pobierane z 2 miejsc)
+Quote Post
thek

Sam trochę skrobię w 2.X i jest jaka jest, ale i tak nie jest to zły framework. Czasem wymagający (kurde, znów tego nie ma w dokumentacji! (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ) i trzeba przejrzeć biblioteki, ale to i tak nic. Gorzej gdy piszesz, kombinujesz, a tu się okazuje, że problemem nie jest framework, tylko specyficzne zachowanie jakiejś funkcji php. I potem dla jednej głupoty trzeba przerabiać kod tak, by niwelował ową lukę (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ty niewinny, kod niewinny, framework niewinny. Bo kto by podejrzewał o krecią robotę sam język? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
IceManSpy

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

A tak z ciekawości chciałbym się dowiedzieć, czy frameworki (Zend czy Symfony) mają jakieś ograniczenia, tzn, że przy jakiś rozwiązaniach nie da się ich wykorzystać?
+Quote Post
Crozin

-----

Tak, mają i z reguły podane one są w rubryczce System requirements. Pytanie powinno raczej brzmieć "kiedy stają się większym problemem niż ułatwieniem" i tutaj odpowiedź jest dosyć prosta: przy mocno niestandardowych projektach - bo projekty te są stworzone do realizowania typowych zagadnień związanych "ze stronami".
+Quote Post
IceManSpy

-----

Tzn nie o takie ograniczenia mi chodziło (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Chodziło ma bardziej, że np (abstrahując) w Zendzie zrobimy bloga , a w Symfony zrobimy "bloga".
Ze względu, że chciałbym zacząć uczyć się któregoś, to zastanawiam, którego: Zenda czy Symfony (jakoś Zend bardziej przypada mi do gustu chyba za wzg, że częściej o nim słyszę).
+Quote Post
Crozin

-----

Pytasz się czy śrubokrętem i młotkiem za 3 złote sztuka z Biedronki zrobisz gorszy stół, niż narzędziami za 200 zł? Odpowiedź jest prosta: zależy co Ty potrafisz z nimi zrobić.

Co do wyboru Zend vs Symfony (jak rozumiem w obu przypadkach chodzi o wersje 2) - oba są świetne i obiektywnych ocen ciężko się doszukać. Zend rzeczywiście jest nieco popularniejszy, co jest zarówno wielką zaletą (więcej materiałów) jak i wadą (więcej osób do zastąpienia Ciebie).
+Quote Post
wujek2009

-----

Panowie, czy warto interesować się Zend/Symfony Framework jeśli posiadamy system operacyjny Windows, i chcemy przede wszystkim bazować na manualu na oficjalnej stronie projektu?

Skąd takie pytanie wymyśliłem - bowiem, patrząc na podstawy instalacji w/w dwóch frameworków to więcej tam ścieżek przypominających linie poleceń Linux niż Windows - stąd boje się zaryzykować zainteresowaniem, któregoś FW. W tej chwili "klikam" na Kohana v3 i chciałbym spróbować z czymś innym, ponieważ zależy mi na stałym supporcie (nie mówię tu o polskich wsparciach frameworka)
+Quote Post
Crozin

-----

To są projekty PHP więc system operacyjny jest tu prawie bez znaczenia. Co do konsoli - zainstaluj sobie Cygwina.
+Quote Post
agmakonts

-----

Do tego takie ide jak NetBeans, zend stuido i chyba aptana mają własne narzędzia do Zenda, możesz tworzyć nowe kontrolery, akcje i modele automatycznie stamtąd, NetBeans obsługuje tez Symfony.
+Quote Post
athabus

-----

Problemy mogą się pojawić przy instalacji/inicjacji projektów - nie jest to nic nie do przejścia, w większości chodzi o drobne poprawki, które są dość dobrze opisane w sieci. Samo kodowanie jest prawie niezależne od systemu operacyjnego tak jak wspomniał Crozin.
+Quote Post
LBO

-----

Cytat(wujek2009 @ 27.12.2010, 16:00:36 ) *
Panowie, czy warto interesować się Zend/Symfony Framework jeśli posiadamy system operacyjny Windows, i chcemy przede wszystkim bazować na manualu na oficjalnej stronie projektu?

Jestem windowsowcem i raczej nigdy nie miałem z tym większych problemów.
+Quote Post
zephyr7

-----

Padło tu pytanie o stworzenie sklepu internetowego -

nie wiem, czy do takiego projektu użyłbym frameworka, którego dobrze nie znam.

Nie chcę odpowiadać za błędy w cudzym kodzie...
+Quote Post
athabus

-----

zephyr7 w takim razie musisz być na prawdę dobrym koderem, skoro zakładasz, że popełnisz mniej błędów przy kodowaniu wszystkiego od zera niż zrobili to w frameworkach używanych z powodzeniem przez tysiące programistów na całym świecie i posiadającym bardzo duże pokrycie w testach. Ja rozumiem takie uwagi przy jakimś nieznanym frameworku, ale ZF czy Symfony...

Inna sprawa to nie wiem czy porywałbym się na pisanie w nieznanym sobie frameworku od razu sklepu - raczej trzepnąłbym przynajmniej 1-2 proste stronki, żeby rozpoznać o co chodzi. Napisanie dobrego sklepu to już spory projekt.
+Quote Post
zephyr7

-----

Lol, gdybym był dobrym koderem nie pisałbym tyle na tym forum (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Kiedyś zrobiłem portal z ogłoszeniami na Cake'u i kiedy przyszło do zabawy z ACL chciałem popełnić harakiri....
+Quote Post
LBO

-----

Cytat(zephyr7 @ 27.12.2010, 17:43:26 ) *
Kiedyś zrobiłem portal z ogłoszeniami na Cake'u i kiedy przyszło do zabawy z ACL chciałem popełnić harakiri....

Trzeba też wiedzieć czego używać.
+Quote Post
zephyr7

-----

Heheh... Właśnie.

Wcale nie ma tak różowo:

- niektórzy kraczą, że CI nie będzie dalej rozwijany
- Kohana ma słabą dokumentację, a 3ka jest mocno zabałaganiona
- symfony to prawdziwy kombajn, czasami zbyt skomplikowany
- zmiana struktury projektu w CakePHP, albo obsługa ACL są równie łatwe, co operowanie zeza przez odbyt....

Czy jest jakaś alternatywa?

Osobiście trzymam kciuki za CI i Kohanę..
+Quote Post
batman

Cytat(wujek2009 @ 27.12.2010, 16:00:36 ) *
Nie masz o co się bać. Będzie działać koncertowo. Co więcej, ostatnio przesiadłem się na IIS i ZF nadal działa.

Cytat(zephyr7 @ 27.12.2010, 20:11:45 ) *
Czy jest jakaś alternatywa?
Jest - Zend Framework. Daje ogromne możliwości i sprawdza się w zdecydowanej większości przypadków.
+Quote Post
melkorm

-----

Kod
Jest - Zend Framework. Daje ogromne możliwości i sprawdza się w zdecydowanej większości przypadków.

Dodam tylko że praktycznie każdy fragment można przepisać/zmodyfikować/rozszerzyć do własnych wymagań bez większych problemów.
+Quote Post
amii

-----

Postanowiłem nauczyć się programować w jakimś frameworku i wybór padł na CodeIgniter. Czy możecie podać wady tego frameworka w konfrontacji z innymi tego typu rozwiązaniami ?
Co mi się podoba w CodeIgniter:
- bardzo dobrze sporządzona dokumentacja (co przy pierwszej styczności z framwerokiem ma bardzo ważne znaczenie)
- misją CodeIgniter jest zapewnienie możliwie jak najwydajniejszych aplikacji, nie ładują zbędnych dodatków
- zgodność ze wzorcem MVC
+Quote Post

40 Stron V  « < 16 17 18 19 20 > » 
Closed TopicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 16.12.2025 - 12:19