Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

40 Stron V  « < 14 15 16 17 18 > »   
Closed TopicStart new topic
> Wybór Frameworka.
kallosz

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Ciekawe rozwiązanie dla kogoś kto nie lubi pisać w YAML
Go to the top of the page
+Quote Post
Kofel

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Co sądzicie o DooPHP? Ogólnie chcę zacząć zabawę z innymi frameworkami niż własnym ( tak, pisanie swojego frameworka sprawiało mi przyjemność ). Zastanawiałem się nad Kohaną lub własnie DooPHP.
+Quote Post
Cysiaczek

Grupa: Moderatorzy

@wiewiorek - ja z kolei mam odrobinę odmienne zdanie. Symfony jest pisane w wielu miejscach hakami, z kolei Zend stara się bardziej trzymać obiektowego API php, ale cierpi API samego FW (szczególnie polecam metodę dodawania obrazka do PDF'a a'la Zend Framework)

Pozdrawiam

P.S
Za polecanie Cake na każdym dobrym forum powinni dawać moderkę (IMG:style_emoticons/default/cool.gif)
Powód edycji: [Cysiaczek]:
+Quote Post
witul

-----

Do standardowych serwisow stosuje symfony, ale zrobic na tym frameworku cos niestandardowego - aplikacja sterowana przez WebServices albo cos takiego - dla mnie katastrofa
KohanaPHP - uwielbiammm, odpowiada mojemy stylowi programowania, leciutka i zgrabniutka, mozna sobie do niej podopisywac wlasne rozwiazania i jest ok. Ma wiele bibliotek dodatkowych ktore mozna wykorzystywac nawet bez samego jadra frameworka.
Uzywal ktos Yii? Slyszalem o nim ciekawe opinie
Na Zendzie troche sie przejechalem. Kiedys byl lekki ale teraz to juz bardziej automat niz framework - zestaw pomocniczych klas, tak troche jak symfony
Ale fakt ze na forum bylo juz duzo o frameworkach (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Pozdrawiam
+Quote Post
wiewiorek

-----

Cysiaczek a co masz na myśli, że Symfony jest w wielu miejscach pisane hakami ? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
dr4ko

-----

Cytat(witul @ 7.01.2010, 01:05:37 ) *
Do standardowych serwisow stosuje symfony, ale zrobic na tym frameworku cos niestandardowego - aplikacja sterowana przez WebServices albo cos takiego - dla mnie katastrofa
KohanaPHP - uwielbiammm, odpowiada mojemy stylowi programowania, leciutka i zgrabniutka, mozna sobie do niej podopisywac wlasne rozwiazania i jest ok. Ma wiele bibliotek dodatkowych ktore mozna wykorzystywac nawet bez samego jadra frameworka.
Uzywal ktos Yii? Slyszalem o nim ciekawe opinie
Na Zendzie troche sie przejechalem. Kiedys byl lekki ale teraz to juz bardziej automat niz framework - zestaw pomocniczych klas, tak troche jak symfony
Ale fakt ze na forum bylo juz duzo o frameworkach (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Pozdrawiam

Przepraszam za szczerość ale mnie rozbawiłeś (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Na symfony stawiałem już wszystko: od stron domowych, przez aplikacje magazynowe po rozbudowane CMMS (tak, przez dwa M). I wątpię żeby na czymkolwiek innym było by to równie przyjemne jak na Symfony. No chyba że ktoś do zaawansowanych projektów próbuje używać generatorów no to już sam jest sobie winien (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

No i przyrównywanie Zenda do Symfony to w ogóle jakieś nieporozumienie...
+Quote Post
Cysiaczek

@wiewiorek - właściwie to wycofuję to, co napisałem o tych hakach. Może napiszę inaczej - kiedy ostatnio przeglądałem źródła SF, odniosłem wrażenie, że kod jest zaciemniony. Dziś przeglądałem pobieżnie i w sumie to uczucie znikło (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dla mnie haki to po prostu sprytne, ale zaciemnione kawałki kodu, które można napisać bardziej dbając o przejrzystość. Źródła Symfony są nieco bardziej "upakowane", a kod ZF jest pisany z większym "rozmachem". Nie wiem jak to inaczej napisać, bo to są moje wrażenia i ciężko mi je przełożyć na ludzki.

Pozdrawiam
+Quote Post
fleshgrinder

-----

Cytat(Cysiaczek @ 7.01.2010, 00:43:37 ) *
P.S
Za polecanie Cake na każdym dobrym forum powinni dawać moderkę (IMG:style_emoticons/default/cool.gif)

az tak? nie mam zamiaru sie jakos szczegolnie sprzeczac, doswiadczenie mam minimalne (kilka malych projektow robionych w pojedynke, gora 2 osoby), ale jak dotad pisze mi sie w Cake szybko i przyjemnie i powiedzialbym, ze do malych i srednich rzeczy nadaje sie swietnie. probowalem jakis czas temu wgryzc sie w Zenda i wyjatkowo nieprzyjazny mi sie wydal, zupelne przeciwienstwo wygodnej automatyki Cake.
wychodza kolejne, coraz lepsze i szybsze wersje, z czasem support dla PHP4 zostanie zapewne porzucony

skad az taka niechec? pytam pokornie, jako dopiero poznajacy kolejne FW (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
Crozin

-----

Cytat
z czasem support dla PHP4 zostanie zapewne porzucony
Już dawno temu został... to tak swoją drogą.
+Quote Post
LBO

-----

Cytat(fleshgrinder @ 29.01.2010, 23:43:42 ) *
[...]

A ja się z ciekawości zapytam: gdzie wy się uczycie tej 4-ki? Ja już nawet tutoriali do niej praktycznie nie spotykam.
+Quote Post
Spawnm

Np. w szkołach (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
fleshgrinder

-----

Crozin: przegapilem moment, dzieki za info (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

LBO: gdy niecale dwa lata temu zaczynalem uczyc sie Cake, wsparcie bylo dla obydwu wersji, wiec od kiedy pamietam nie bylo przymusu pisac w 4

Ten post edytował fleshgrinder 30.01.2010, 13:01:15
+Quote Post
smagul

-----

Zaraz zostanę odesłany do google ale spróbuję. Znacie jakąś ciekawą i dokładną dokumentację do symfony albo zenda po polsku w wersji (to najważniejsze) offline?
+Quote Post
batman

Cytat(smagul @ 16.02.2010, 20:39:47 ) *
Zaraz zostanę odesłany do google ale spróbuję. Znacie jakąś ciekawą i dokładną dokumentację do symfony albo zenda po polsku w wersji (to najważniejsze) offline?
Nie zostaniesz odesłany, ponieważ nie ma czegoś takiego jak ciekawa i dokładna dokumentacja offline w języku polskim do Zend Frameworka. Co najwyżej możesz pobrać wersję angielską, niemiecką, francuską, japońską, rosyjską lub uproszczoną chińską.
Powód edycji: [batman]:
+Quote Post
Rude Dude

-----

Zastanawiamy się w gronie kolegów jakiego by tu frameworka wybrać do nauki na sam początek (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Zależy nam na wydajności, skalowalności. Tak aby strony wytrzymały duży ruch.

Przeglądałem tak kilka różnych frameworków: symfony, cakephp, CodeIgniter, kohana, zend, prado, yii.
Wydaje mi się, że yii byłby najlepszy, ma ktoś doświadczenia z tym frameworkiem, jakieś opinie? A może polecacie coś innego?
+Quote Post
marcio

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Cytat
A może polecacie coś innego?

Ze tak zapytam braliscie pod uwage inne technologie takie jak python/django lub ruby/ror?Jesli nie wedlug mnie warto i to bardzo wziasc je pod uwage.
Tak szczerze to duzo firm stosuje wlasne rozwiazanie nie chce zaczynac flejma ale wiem bo widzialem,slyszalem i zreszta mozna o tym poczytac np na goldenline.
+Quote Post
athabus

-----

Cytat(Rude Dude @ 21.04.2010, 21:14:46 ) *
Zastanawiamy się w gronie kolegów jakiego by tu frameworka wybrać do nauki na sam początek (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Nie napisałeś co już umiecie - czy jesteście początkujący w php, czy raczej już zaawansowani.

Cytat
Zależy nam na wydajności, skalowalności. Tak aby strony wytrzymały duży ruch.

Każdy framework wytrzyma duży ruch - kwestia sprzętu ;-) Ale tak na serio, pod warunkiem, że nie piszecie projektów obliczonych na ruch typu nasza-klasa, to bierzcie to w czym najwygodniej się pisze. Koszty hostingu obecnie są w tak śmiesznych cenach, że nawet nie ma się co przejmować.

Cytat
Przeglądałem tak kilka różnych frameworków: symfony, cakephp, CodeIgniter, kohana, zend, prado, yii.
Wydaje mi się, że yii byłby najlepszy, ma ktoś doświadczenia z tym frameworkiem, jakieś opinie? A może polecacie coś innego?

Ja bym brał symfony jeśli już dłużej siedzicie w php i potraficie korzystać z różnych klas zewnętrznych. W innym przypadku stawiałbym na kohana bo jest bardzo prosta do opanowania. Ale tak na prawdę to każdy framework ma swoich zwolenników.
+Quote Post
Rude Dude

-----

Cytat
Ze tak zapytam braliscie pod uwage inne technologie takie jak python/django lub ruby/ror?Jesli nie wedlug mnie warto i to bardzo wziasc je pod uwage.
Tak szczerze to duzo firm stosuje wlasne rozwiazanie nie chce zaczynac flejma ale wiem bo widzialem,slyszalem i zreszta mozna o tym poczytac np na goldenline.

Padła propozycja django ale nie znamy pythona więc praktycznie trzeba by zaczynac naukę od zera.

Co do własnego rozwiązania to też nad tym się zastanawiałem ale wydaje mi się, że warto byłoby się zapoznać z jakimś frameworkiem aby mieć pogląd na to jak to robią inni.

Cytat
Nie napisałeś co już umiecie - czy jesteście początkujący w php, czy raczej już zaawansowani.

Jest to trochę zróżnicowane. Jedna osoba kiedyś zajmowała się CodeIgniter. Ja bawiłem się bardzo nie wiele CakePHP. Poza tym wszystko co robiłem przez ostatnie 4 lata to na bazie własnych skryptów. Największy projekt jaki opracowałem ma ~50tys linijek, przy czym głównie budowany był na funkcjach z których składałem odpowiednie elementy + kilka klas.
Reszta kolegów jest raczej na podstawowym poziomie.
Chcemy nauczyć się wspólnie jakiegoś frameworka w ramach nieoficjalnego koła naukowego które chcemy uformować. I rok Informatyki także nie wszyscy mają odpowiednio duże doświadczenie.

Cytat
Każdy framework wytrzyma duży ruch - kwestia sprzętu ;-) Ale tak na serio, pod warunkiem, że nie piszecie projektów obliczonych na ruch typu nasza-klasa, to bierzcie to w czym najwygodniej się pisze. Koszty hostingu obecnie są w tak śmiesznych cenach, że nawet nie ma się co przejmować.

Na pewno większość projektów jakie będziemy tworzyć to małe, średnie strony ale również chce aby framework nadał się do projektu który będzie utrzymywał ruch co najmniej kilkaset tysięcy osób miesięcznie.

+Quote Post
woj_tas

-----

Cytat(Cysiaczek @ 6.01.2010, 23:43:37 ) *

A kolega ma jakieś doświadczenie w Cake-u, czy to takie luźne spostrzeżenie?
+Quote Post
wujek2009

-----

Hej, może trochę Was zaskoczę pytaniem, ale prawdę mówiąc proces instalacji Symfonów/Zend mnie już przerasta.
- Czy aby prawidłowo działał framework na localhoscie (Windows XP, XAMPP) to muszę zainstalować jakieś dodatkowe zakładniki?
+Quote Post

40 Stron V  « < 14 15 16 17 18 > » 
Closed TopicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.12.2025 - 05:34