Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

40 Stron V  « < 5 6 7 8 9 > »   
Closed TopicStart new topic
> Wybór Frameworka.
Mize

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ostatnio korzystałem z kilku fw po trochu. ( ZF, Kohana, CI, Symfony... )

IMHO najlepiej wypadl ZF. Mimo, ze rzeczywiście wyglada to na zestaw luznych klas, to wlasnie w tym widzialem najwiekszy atut.

Naczytalem sie troche negatywnych opinii o Kohanej, ale ku mojemu zaskoczeniu - bardzo sympatycznie to wygladalo.

CI nie wypadl najlepiej mimo, iz tez mam pozytywne odczucia.

A Symfony, ouch... troche mnie przerazilo.
Z ORM mialem juz do czynienia, ale w sf, denerwowalo mnie to, ze mnostwo kodu bylo generowane automatycznie.
Przyspiesza to prace, okay, ale bez przesady.
Moze mnie to Symfony przeroslo, jako ze nie jestem jeszcze na takim poziomie na jakim chcialbym byc.

Teraz mam ochote przetestowac Agavi, bo widze, ze LBO je bardzo zachwala. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)

No, ale to tylko moj punkt widzenia.
Na razie pozostane przy swoim fw, ktory jest bardzo podobny do Zenda i Kohanej, ale do doskonalosci mu jeszcze daleko... ;s

Ten post edytował Mize 6.01.2009, 19:45:39
Go to the top of the page
+Quote Post
LBO

-----

Cytat
@LBO, ty tez sie nie podniecaj, bo w moim include_path, mam jedna sciezke. a jak chcesz sie klocic ze require_once jest szybszy od auto loadera, to zapraszam do dyskusji. przytocze ci mase argumentow przeczacych. co do configa to n/c. nie kazdy kto kozakiem sie nazywa, kozakiem jest. Z tym memcached zbioru klas, to sie zapedzilem, ale to przez glosne myslenie. mam na mysli moj prywatny algorytm przyspieszania ZF.

1. Co ma szybkość require_once do autoloadera i gdzie twierdzę cokolwiek? Ale jeżeli już to uwierz, że mam poważne zastrzeżenia co do zendowego autoloadera. Jest zupełnie nieelastyczny i nie mogę sobie dodać do niego zewnętrznych klas nietrzymających się nazewnictwa PEARa. Nie mówiąc o tym, że jest IMO przekombinowany.
W Agavi mam zwykłą mapę i autoloader nie robi nic, prócz
  1. <?php
  2. include(self::$map[$classname]);
  3. ?>

Taka prościzna, a zapewnia multum elastyczności.

Cytat(qbatoja @ 6.01.2009, 01:00:15 ) *
1. Uporzadkowane nazewnictwo. Dzieki nazwom, wiesz co gdzie jest.

Dokładnie, wiem przez ile folderów będę się musiał przebić.

2. Developerzy. Ciagle pracuja nad rozwojem. Zobacz jak dynamicznie sie on rozwija. Zobacz ile dodatkowych bibliotek z kazda nowa wersja wychodzi. Jak bardzo dbaja o stabilnosc i wydajnosc. Przelec benchamrkiem i zobacz jak co kazdy powazny release, wydajnosc wzrasta od kilkunastu do kilkudziesieciu procent. A prace ciagle trwaja. Mimo dynamiki, dokumentacja jest zawsze na bierzaco.

No i? Wydajność swoją drogą, a wygoda i szybkość adaptacji swoją.

3. Rozszerzalnosc. W wiekszej grupie programistow, docenisz mozliwosci ZF. Duzo latwiej pisac pluginy i helpery (view, action) do zf. W polaczeniu z pkt 1 duzo latwiej sie odnalesc.

Hmmmm, wolę stworzyć np. jQueryHelper extends ViewHelper (w katalogu app/helepers) uzbrojoną w metody typu jQueryHelper::dragItem(), jQueryHelper::dropItem, jQueryHelper::attachCarousel() etc. niż zestaw klas MyCompany_View_Helpers_Jquery_Item_Drop, MyCompany_View_Helpers_Jquery_Item_Drag, MyCompany_View_Helpers_Jquery_Attach_Carousel.

4. Zend_Form i Zend_Dojo_Form. Stary, przeanalizuj co te biblioteki daja. Z jaka latwoscia mozesz zbudowac dynamiczne wydajne formularze z walidacja po stronie przegladarki, nie wymagajac od php developera znajomosci js.

Wydaje mi się, że Symfony ze swoim frameworkiem formularzy + helpery wcale, a wcale nie stoi w tyle.

5. Zend_Cache. Sf ma w sobie tylko cachowanie w plikach. A jesli znasz sie na rzeczy, to wiesz, ze jest to najwolniejszy z mozliwych rodzajow cache. zend ma wsparcie dla memcached, apc no i dla zend_platform, ktore w polaczeniu z innymi produktami zenda, wymiata.

Twierdzisz, jakby tylko zend miał coś takiego? Ale wiesz co - tak nie jest. Wiele frameworków ma wsparcie dla takich rzeczy. I wiesz jaka jest różnica wtedy między nimi? Że w konfiguracji, w ustalonym pliku cache.xml/yml/ini (czy cokolwiek prawdziwy framework wspiera) ustawię sobie
Kod
enable = yes
driver = file|memcache|etc

6. Firma. Symfony zostalo napisane przez jedna osobe, architektura opracowana przez jedna moze dwie osoby. i to francuza, a co z francji jest dobrego? ;p koles i tak potem odszedl bo nei doszedl do porozumienia. Skoro tak jest to wszystko idzie w zlym kierunku. A Zend? Tworca PHP 5 (Zend Engine II) dobrze wie, jakie zalozenia powinien spelniac framework i aplikacja oparta na PHP. pisana przez wielu developerow komunikujacych sie miedzy soba. Zend podpisal umowe z Adobe, na temat wspolnego rozwoju (gdzie flex w sf, no gdzie?), wspolpracuje tez z wiodacymi javascriptowymi frameworkami dojo, jquery.

A Symfony nie współpracuje, a wsparcie dla większości powyższych ma (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

7. Biblioteki. Powiesz ze masz dostep do wielu pluginow w symfony, ale one pisane sa przez developerow z dupy wzietych, biblioteki zenda sa pisane przez natywnych developerow. Chocby Zend_Pdf, Zend_Gdata, Zend_Services_* W manualu zf jest napisane nawet jak zaadoptowac smarty.

Uwierz mi, że użytkownicy Symfony umieją odróżnić badziewny plugin od cuda. I piszesz jakby po necie nie krążyły biblioteki-syfy do Zenda.

8. Spolecznosc. W Symfony nie ma wplywu na rozwoj waznych elementow frameworka, co jest krytykowane nawet przez adoratorow sf (wspone ze autor ksiazki do symfony zbrechtal je, co jest na maksa smieszne. http://redotheweb.com/2008/05/16/no-one-is-irreplaceable/)

Piszesz jakby społeczność Zenda miała takie liczące się zdanie. W ZF zawsze wszystko sprowadza się do opiekuna komponentu - jednej osoby.

8. Roznorodnosc. W ZF, moge uzyc jako configa i xml, i ini (cokolwiek co implementuje pewien interfejs), dla i18n, mam mase adapterow, w tym gettext od GNU, plus punkt 5 (specjalnie go wyroznilem, bo to barodz wazny element)

W Agavi mogę użyć tylko XML........................ takiego z podpowiadaniem składni na podstawie XSD, includowaniem innych plików xml (ze wsparciem XPath), a co najlepsze potem te XMLe kompilowane są wprost do PHP, ale nie tylko jako tablice danych, a raczej część samego frameworka - kod, który współpracuje wewnętrznie z filtrami, akcjami, widokiem itd

Kod
9. DB. W sf jestem zmuszony do propela lub doctrine, dlugo w sf byly bugi w ich adaptacji. Te smieszne generowanie schematu i modelu, bleee. bajzel! :)

W Symfony też możesz się bez Nich obejść - po prostu nie skorzystasz z dedykowanych generatorów.

Kod
w ZF, mam zjebisty Zend_Db, ktory mi pozwala na wiele. i jeszcze wiecej

hehehehehehe, muszę Ciebie uświadomić - Zend_Db to shit (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Kod
10. Przepowiadam, albo to juz zostalo pzrepowiedziane, ze Zend Framework stanie sie standardem.

Śmiem wątpić. Ale akurat ten pubkt jest zbyt subiektywny, żeby się spierać.

PS. Przeszedłem z cytatów na kod, bo forum ma ograniczenie na Ich (cytatów) ilość w poście (sic!).
+Quote Post
phpion

Grupa: Moderatorzy

Cytat(LBO @ 6.01.2009, 21:42:08 ) *
hehehehehehe, muszę Ciebie uświadomić - Zend_Db to shit (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Tak z ciekawości - dlaczego?
+Quote Post
LBO

-----

Cytat(phpion @ 6.01.2009, 19:48:28 ) *
Tak z ciekawości - dlaczego?

Bo to takie niedorobione Doctrine. Z DQL skończyli na select'cie, a przy okazji przekombinowali z drobiażdżkami typu Zend_Db_Expr. Zniechęcił mnie też brak wsparcia do CC.

I rozwiązanie relacji wybitnie mi nie podchodzi

edit:

I gdzie generatory? Wystarczy mi, że zaprojektuję bazę. Nie chcę mieć potem mnóstwa pisaniny dodatkowej.

Ten post edytował LBO 6.01.2009, 20:00:58
+Quote Post
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

6. Firma. Symfony zostalo napisane przez jedna osobe, architektura opracowana przez jedna moze dwie osoby. i to francuza, a co z francji jest dobrego? ;p koles i tak potem odszedl bo nei doszedl do porozumienia. Skoro tak jest to wszystko idzie w zlym kierunku. A Zend? Tworca PHP 5 (Zend Engine II) dobrze wie, jakie zalozenia powinien spelniac framework i aplikacja oparta na PHP. pisana przez wielu developerow komunikujacych sie miedzy soba. Zend podpisal umowe z Adobe, na temat wspolnego rozwoju (gdzie flex w sf, no gdzie?), wspolpracuje tez z wiodacymi javascriptowymi frameworkami dojo, jquery.
1. Za symfony stoi wiele więcej osób niż jeden człowiek;
2. François Zaninotto, który odszedł z Sensio Labs był głównie odpowiedzialny za dokumentację. Więc kod na jego odejściu nie ucierpiał.
3. Przywoływanie jako argumenty słów typu "i to francuza, a co z francji jest dobrego?" jest żenujące i świadczy o tym, że nie masz nic do powiedzenia. Równie dobrze mógłbym powiedzieć w Twoim kierunku "Nie rozmawiam z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a późnije pokona doświadczeniem".
4. Ze wszystkich, którzy wnieśli cokolwiek do ZF tylko Gutmans jest faktycznym autorem PHP, więc nie chrzań, że autorzy PHP pisali ZF.
5. symfony współpracuje z tymi samymi wiodącymi frameworkami JavaScript.
6. Zend_Db jest kulawy jak stary wilk morski z deską zamiast nogi.

Zresztą mieliśmy porównywać frameworki. Jeśli dodajemy do tego ZF to czemu nie ezComponents?
+Quote Post
LBO

-----

Cytat(mike @ 6.01.2009, 20:08:33 ) *
...to czemu nie ezComponents?

Mike, robią teraz komponent ezcFramework (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Zgadnij za co będzie odpowiedzialny (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

P.S. ezcDatabase to kawał dobrego kodu.
+Quote Post
itsme

Grupa: Zarząd

słuchajcie może zamiast ściagania się w konkursie "kto komu lepiej dopie*" proponuję inną zabawę - z korzyścią dla wszystkich.

@LBO: jako żywy dowód obrony ZF znajdź w nim 10 największych minusów oraz 10 największych plusów w Symfony. Nie porównywamy tych dwóch produktów - poprostu szukamy plusy i minusy.

tą samą prośbę kieruje do @Mike :-) oczywiście znajdź 10 minusów w Symfony (dla Ciebie najbardziej dotkliwych) i 10 plusów ZF.

Jedyne życzenie to takie że argumentując ZF lub Symforny nie mnożecie się odwoływać do drugiego przedmiotu rozprawy/badań.

pozdrawiam
+Quote Post
qbatoja

Ostrzeżenie: (10%)
X----

@LBO

Spoko, dodasz sobie zewnetrzna biblioteke ktora ma w sobie 100 klas i co? Recznie dodajesz klasy do mapy i ich sciezki? Poza tym w Zend mam cos takiego jak metode registerAutoload, gdzie w parametrze mozesz podac klase, ktora ci zmodyfikuje auto loadowanie klas. nic nie stoi na przeszkodzi rozszerzyc zamienianie _ na / i najpierw sprawdzic czy klasa jest w twojej tablicy. pare linijek kodu. Prawda jest taka, ze tez mam zastrzezenia do zend autoloadera ale innej natury. poza tym nie to ze sie czepiam, ale spl_autoload_register jest szybsze (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Ad 1. Yhm, nie tylko wiem gdzie znajduja sie pliki, ale wiem do jakiego elementu logiki dana klasa nalezy.

Ad 2. Ehh.. Przeciez sam w kazdym poscie pisze, ze to prawda ze w sf szybko mozna napisac aplikacje, a ZF jest super do pisania aplikacji per project lub zgodnie z wlasnymi zalozeniami. Czytamy ze zrozumieniem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Ad 3. uhh, ale sie napiszesz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Poza tym i tak przesadzasz, bo tak samo moge napisac: MyCompany_View_Helpers_Jquery::itemDrag(); A w uzyciu nie piszesz calej klasy, tylko $this->jquery();

Ad 4. Masz racje, wydaje Ci sie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Naprawde nie zdajesz sobie sprawy z mocy jaka tam jest, ze generujac formularz, mozwesz zalatwic walidacje, filtrowanie, dekoracje itd. Z calym szacunkiem, ale tego nie ma w symfony.

Ad 5. Tematu nie ma, zapedzilem sie nie badajac jak sie maja sprawy w symfony.

Ad 6. Zend_Amf to poczatek wpolpracy, napewno beda kolejne swietne rzeczy. Poza tym PHP to open source, wiec poki Zend nie zrobi wala i nie bedzie dodawal skompilowanych bibliotek, symfony moze podpatrzec kod i rowniez go zaadoptowac. Poza tym, skoro tak wspolpraca jest, to mozliwe ze adobe bedzie tak wypuszczalo nowe produkty, zeby byly na maksa kompatybilne z zf.

Ad 7. Nie wiem czy kraza, bo ja takowych nie potrzebuje. Skoro Symfony jest takie wow, to dlaczego junior developer musi rozrozniac badziew od dobrego kawalka kodu?

Ad 8a. Zapraszam tutaj, sporo programistow wystawia proposale, jest caly diagram postepowania opisany, aktywnosc na tym polu jest bardzo wysoka. Poza tym jest genialny wzor dla specyfikacji jaka musi developer przedstawic. Ludzi sie lacza w teamy, pomagaja developowac nowe i isteniejace bilbioteki. Tam wsyzstko jest.

Ad 8b. Cos mi sie powalilo z tymi 8 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Tu tez tematu nie powinno byc, aczkolwiek co do twojego xml, to spoko. Podoba mi sie, sek w tym, ze niektorzy lubia format ini.

Ad 9. Zdanie "Db to shit" bardzo mnie uswiadomilo. Uuu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Bardzo mi sie podoba Zend_Db_Select jest przyjemniejszy od Klasy Criteria. Bardziej naturalny. To samo z Zend_Db_Table, kotry implementuje znakomity wzorzec Table Gateway. Co do tego problemu co podales w innym poscie, ja go nie mam, bo mi taka technika sie nie podoba i jest malo wydajna. Mam klasy modelu gdzie joinuje co trzeba i przekazuje do kontrolera tablce/obiekt bardzo smaczny i pachnacy.

Ad 10. Masz racje, to bylo subiektywne i nie ma sensu sie o to wspierac

@mike

Ad 1
Cytuje François Zaninotto:
Cytat
Today, my opinions are clearly not the ones of the “symfony core team”. Important design choices are not discussed with the community, just like when symfony was only developed internally. 95% of the code base is still the result of a single man’s work and decisions. The community is just there to provide support, do the beta testing and play with plugins. This is a big strength of the project (no dispersion, no time lost in sterile discussions), but it’s also frustrating when somebody wants to get more involved.

Ad 2.
Ale byl silnie zwiazny z tym teamem, wiec to ma znaczenie, skoro nie znalazl porozumienia.

Ad 3.
Ehh, zapomniales emotki zacytowac, ktora symbolizowala nacjonalistyczny zart (kazdy sobie zartuje z roznych narodowosci. dla jasnosci nie mam uprzedzen). Ale spoko, wiem ze to bylo specjalnie zeby mnie zgnoic nie majac argumentow.

Ad 4.
Chrzanisz to ty, sam strzelajac sobie gola. Gutmans chlopcze to jedna z wazniejszych postaci w swiecie PHP i skoro on tam jest, to znaczy ze cos w tym jest, z reszta jest zarzad ktory podjemuje najwazniejsze decyzje, co do kierunku w ktorym to wsyzstko ma isc. Ehhh

Ad 5. Mozliwe, nie napisalem ze Symfony tego nie ma. Chcialem tylko zaznaczyc, jaki potencjal ma Zend technologies.

Ad 6. "jak juz mowilam w poprzednim wejsciu, podwozie bylo zle, a szyny... szyny tez byly zle" (http://youtube.com/watch?v=KIlS5EO17e0)

Nie bede sie juz spieral, to moj ostatni tego typu post, bo to nie ma sensu. nikt nikogo nie przekona. Jedyne czego bym oczekiwal to wiecej szacunku do siebie.
@ itsme, ciekawe, ale moze pozniej (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)

Ten post edytował qbatoja 7.01.2009, 12:32:07
+Quote Post
phpion

Świetna zabawa itsme! Mimo, że nie jestem w paczce (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) to napiszę co mnie najbardziej denerwuje w Symfony:
1. Zbyt duża automatyzacja. Czasem aby coś zmienić/dostosować do swoich potrzeb trzeba się nieźle nagłowić.
2. Konfiguracja zapisana w *.yml. Również trzeba główkować i kombinować jak zapisać jakieś dane (np. tablice).
3. Propel. Wszystko fajnie, szybko się buduje modele, ale gdy trzeba wprowadzić jakieś zmiany trzeba wszystko przebudować. Dalej za Propelem: brak możliwości korzystania ze specjalnych typów dla danej bazy danych.
4. Utworzenie własnego wyglądu formularza (np. inne ułożenie kliku pól) rownież nie należy do najprzyjemniejszych.
5. Pluginy. Jakoś nie mogłem się w nich połapać. Niby jest ich masa ale...
6. Największa (jak dla mnie wada) to fakt, że jak się na czymś utknie to kaplica.
7. Do wygodnej obsługi na serwerze docelowym przydałby się dostęp przez konsolę, a na większości serwerów (wirtualnych) takowego brak.
8. *
9. *
10. *

O ZF nie będę się wypowiadał, bo nie miałem z nim dłuższego kontaktu.

* Brak, a nie chcę wymyślać na siłę.

Cytat(qbatoja @ 7.01.2009, 14:29:35 ) *
Ad 4. Masz racje, wydaje Ci sie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Naprawde nie zdajesz sobie sprawy z mocy jaka tam jest, ze generujac formularz, mozwesz zalatwic walidacje, filtrowanie, dekoracje itd. Z calym szacunkiem, ale tego nie ma w symfony.

http://www.symfony-project.org/book/forms/1_2/en/ ?
+Quote Post
JoShiMa

-----

No i zrobił się flame o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy. Litości, panowie...
+Quote Post
phpion

Cytat(JoShiMa @ 7.01.2009, 14:42:56 ) *
No i zrobił się flame o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy. Litości, panowie...

Dlaczego? Temat to "Wybór Frameworka" więc chyba jest to miejsce do wypowiadania się o plusach i minusach różnych rozwiązań. Wolałabyś abyśmy pisali "S/ZF/K/CI bo tak!"?
+Quote Post
qbatoja

X----

Cytat(phpion @ 7.01.2009, 11:34:48 ) *

Nie znalzlem tego w glownej dokumentacji i ksiazce do symfony, najwidoczniej nie znam sie na sf dobrze, wiec wycofuje sie z tematow, czego symfony nie ma (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Dzieki pion za info

Ten post edytował qbatoja 7.01.2009, 13:13:05
+Quote Post
LBO

-----

Cytat(qbatoja @ 7.01.2009, 12:29:35 ) *
@LBO

Spoko, dodasz sobie zewnetrzna biblioteke ktora ma w sobie 100 klas i co? Recznie dodajesz klasy do mapy i ich sciezki? Poza tym w Zend mam cos takiego jak metode registerAutoload, gdzie w parametrze mozesz podac klase, ktora ci zmodyfikuje auto loadowanie klas. nic nie stoi na przeszkodzi rozszerzyc zamienianie _ na / i najpierw sprawdzic czy klasa jest w twojej tablicy. pare linijek kodu. Prawda jest taka, ze tez mam zastrzezenia do zend autoloadera ale innej natury. poza tym nie to ze sie czepiam, ale spl_autoload_register jest szybsze (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Nie, po to mam w Agavi plik config.php, a sf klase ProjectConfiguration, żeby tam sobie zrobić

1. <?php
  2. spl_register_autoload(array('ezcBase', 'autoload'));
  3. ?>

bez zbędnej pisaniny i dodatkowych obiektów. I po co? Żeby na siłe podłączyć pod autoloader frameworka?

Ad 1. Yhm, nie tylko wiem gdzie znajduja sie pliki, ale wiem do jakiego elementu logiki dana klasa należy.

Tak, a czy naprawdę konieczna jest nazwa "Zend_Controller_Request_Http"? Bo jak dla mnie wystarczy "WebRequest" i jest tak samo opisowe.

Ad 2. Ehh.. Przeciez sam w kazdym poscie pisze, ze to prawda ze w sf szybko mozna napisac aplikacje, a ZF jest super do pisania aplikacji per project lub zgodnie z wlasnymi zalozeniami. Czytamy ze zrozumieniem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Odniosłem się do Twojego punktu. Oraz czepianie się "czytania ze zrozumieniem" to jest najniższa z form riposty (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Ad 3. uhh, ale sie napiszesz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Poza tym i tak przesadzasz, bo tak samo moge napisac: MyCompany_View_Helpers_Jquery::itemDrag(); A w uzyciu nie piszesz calej klasy, tylko $this->jquery();

Owszem napiszę się. Dla mnie ta funkcjonalność powinna być zamknięta w obiekcie, a nie w klasach. Tutaj developerzy Zf dali ciała.

za @phpionem

Ad 6. Zend_Amf to poczatek wpolpracy, napewno beda kolejne swietne rzeczy. Poza tym PHP to open source, wiec poki Zend nie zrobi wala i nie bedzie dodawal skompilowanych bibliotek, symfony moze podpatrzec kod i rowniez go zaadoptowac. Poza tym, skoro tak wspolpraca jest, to mozliwe ze adobe bedzie tak wypuszczalo nowe produkty, zeby byly na maksa kompatybilne z zf.

ZF to zestaw klas i komponentów. Nic nie trzeba zaadoptować, tylko sobie użyć.

Ad 7. Nie wiem czy kraza, bo ja takowych nie potrzebuje. Skoro Symfony jest takie wow, to dlaczego junior developer musi rozrozniac badziew od dobrego kawalka kodu?

Nie potrzebujesz, bo prócz jakiś tam pluginów kontrolera, to w ZF nic nie ma. W Symfony, plugin to plugin i możesz w nim podpiąć wszystko - od zwykłego zestawu klas, po cały administracyjny interfejs stoczni.

Ad 8a. Zapraszam tutaj, sporo programistow wystawia proposale, jest caly diagram postepowania opisany, aktywnosc na tym polu jest bardzo wysoka. Poza tym jest genialny wzor dla specyfikacji jaka musi developer przedstawic. Ludzi sie lacza w teamy, pomagaja developowac nowe i isteniejace bilbioteki. Tam wsyzstko jest.

Masz pluginy w symfony. Jeżeli coś jest dobre to to szlifują i wtłaczają do projektu.

Ad 8b. Cos mi sie powalilo z tymi 8 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Tu tez tematu nie powinno byc, aczkolwiek co do twojego xml, to spoko. Podoba mi sie, sek w tym, ze niektorzy lubia format ini.

W Agavi (i w symfony) obsługa konfiguracji też jest podmieniana. Chodzi o to, że w mam tam najlepszy IMO dobrze rozwiązany i przemyslany system i nie potrzebuję się przesiadać na nic innego. Czemu w Javie XML odgrywa tak dużą rolę?

Ad 9. Zdanie "Db to shit" bardzo mnie uswiadomilo. Uuu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Bardzo mi sie podoba Zend_Db_Select jest przyjemniejszy od Klasy Criteria. Bardziej naturalny. To samo z Zend_Db_Table, kotry implementuje znakomity wzorzec Table Gateway. Co do tego problemu co podales w innym poscie, ja go nie mam, bo mi taka technika sie nie podoba i jest malo wydajna. Mam klasy modelu gdzie joinuje co trzeba i przekazuje do kontrolera tablce/obiekt bardzo smaczny i pachnacy.

Post z wyjaśnieniem miałeś niżej, wiec bez "uuuu" proszę (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) I nie napisałeś nic, co by zaprzeczyło, temu co napisałem wcześniej o Zend_Db i Doctrine.

edit:

Uważam, że dyskusja sie trzyma kupy. Każdy ma swoje zdanie, którego broni i pomimo uszczypliwości to flame nie jest (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

@qbatoja - Pozdrawiam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)

Ten post edytował LBO 7.01.2009, 15:34:17
+Quote Post
qbatoja

X----

Nie chce mi sie juz rozwodzic na ten temat, bo slepych wrogow ZF nawet jak by ktos mial 100% racji, to nie przekona. Odnniose sie tylko do punktu 3. Jak chcesz wszystko zamykac w 1 obiekcie to przenies sie na programowanie strukturalne, to ze tobie sie nie podoba cos, lub czegos nie rozumiesz, nie znaczy ze najbardziej wplywowi ludzie w swiecie php i it ktorzy maja wieloletnie doswiadczenie daja ciala. Ale rowniez pozdrawiam.

Zly jestem ze dalem sie sprowokowac do takiej dyskusji i zeby bylo jasniej:

1. Symfony - Bardzo spoko framework, ma duzo mozliwosci, szybko moge postawic stronke, jest duzo pluginow, dzieki czemu moge zarobic sporo kasy na pani jadzi w kilka minut.
2. Zend Framework, wybitnie napisany kod, dzieki dowolnosci jaka oferuje, sam moge tak polaczyc jego biblioteki, ze bedzie idealna i mocna podstawa mojego portalu. Ustalam pewne rzczy per projekt, per potrzeby. Klient chce konfiga w ini? bedzie go mial.

p.s. lubie sie "klocic" z tymi ktorzy sie znaja na rzeczy i ich argumenty sa merytoryczne i w pozytywnym duchu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował qbatoja 7.01.2009, 16:17:03
+Quote Post
JoShiMa

-----

Cytat(phpion @ 7.01.2009, 14:44:27 ) *
Temat to "Wybór Frameworka" więc chyba jest to miejsce do wypowiadania się o plusach i minusach różnych rozwiązań.

Zacznijmy od tego, że pytanie "Jaki FW wybrać" zadają osoby początkujące w tej dziedzinie (takie jak na przykład ja). Tymczasem niektórzy wchodzą na taki poziom abstrakcji, że ich szczegółowe wywody i uwagi, które nie są kierowane do początkujących a do oponentów, nawet w najmniejszym stopniu nie są pomocne w dokonaniu wyboru. Dlatego właśnie uważam, że dyskusja idzie w złym kierunku.

Na szczęście na początku było kilka sensownych i pomocnych wypowiedzi kliknęłabym 'pomógł', ale chyba tylko autor może to zrobić (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) .

Ten post edytował JoShiMa 7.01.2009, 16:10:02
+Quote Post
AxZx

-----

Cytat(qbatoja @ 7.01.2009, 16:03:31 ) *
2. Zend Framework, wybitnie napisany kod, dzieki dowolnosci jaka oferuje, sam moge tak polaczyc jego biblioteki, ze bedzie idealna i mocna podstawa mojego portalu. Ustalam pewne rzczy per projekt, per potrzeby. Klient chce konfiga w ini? bedzie go mial.

w ini to chyba defaultowo jest w ZF, ale co jak będzie chciał w YAML ?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
qbatoja

X----

nie bedzie chcial, bo jak nacisnie tab, to mu sie wsyzstko zepsuje (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
Powód edycji: to jest dyskusja publiczna - starjcie się trzymac język na wodzy :-)
+Quote Post
misiek08

X----

Teraz ja (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Potrzebuje Frameworka do stworzenia stron teamu w grze LFS. Mamy kilka grup teamowych takich jak wyścigowcy, drifterzy itp. Chciałem się zapytać które rozwiązanie jest najbardziej elastyczne, w miare szybkie i wspiera MySQL w dobrym stopniu. Bede korzystal z mod_rewrite
+Quote Post
phpion

@misiek08:
Niech ci się chce i z łaski swojej przeczytaj ten temat. Potem zadaj ewentualnie jakieś konkretne pytania.
+Quote Post
AxZx

-----

Cytat(qbatoja @ 7.01.2009, 16:48:14 ) *
nie bedzie chcial, bo jak nacisnie tab, to mu sie wsyzstko zepsuje (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)

bo to jest rozwiązanie dla inteligentnych:)
+Quote Post

40 Stron V  « < 5 6 7 8 9 > » 
Closed TopicStart new topic
3 Użytkowników czyta ten temat (3 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 10.12.2025 - 11:48