![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2002 Skąd: lodz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na poczatku chcialem zaznaczyc ze nie jestem dobrym programista i nie wszystkie rzeczy sa dla mnie oczywiste...
mam do zbudowania galerie zdjec z menagerem.. chodzi oto aby automatycznie generowal sie na serwerze tumbnail z obrazka przeslanego za pomoca formularza.. przeslanie zdjecia nie stanowi dla mnie problemu ;] jednak strasznie saplatalem sie w manualu jezeli chodzi i zmienianie rozmiarow (generowanie minaturki) czy ktos jest w stanie w miare dostepnie wytlumaczyc mi co mam zrobic ? znalazlem w manualu taki przyklad:
niestety pojawia mi sie blad: Fatal error: Call to undefined function: imagecreatefromjpeg() in ..... mam php 4.3.4 Ten post edytował umatik 29.06.2004, 19:43:25 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 335 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tak tworze miniaturki ("w locie"):
Wystarczy że przerobisz trochę kod do swoich potrzeb. Ten post edytował m5910 29.06.2004, 20:24:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2002 Skąd: lodz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok dziala zajefajnie dzieki wielkie !
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Warto zaznaczyc ze to nie skrypt zmniejsza obrazek tylko przegladarka. Co prawda wiekszosc przegladarek to potrafi, to afaik nie jest zalecane takie tworzenie miniaturek...
-------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 335 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm, to prawda ale kiedy ktoś nie posiada bilblioteki GD na serwie ? to jest przydatne...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(m5910 @ 2004-06-30 09:28:16) hmm, to prawda ale kiedy ktoś nie posiada bilblioteki GD na serwie ? to jest przydatne... No, zwłąszcza dla użytkowników słabszych łącz... wychwalają Cię pod niebiosa ściągając stronkę z dwudziestoma "miniaturkami" po kilkaset kilo każda ![]() A jeśli chodzi o problem z "call to undefined function imagecreatefromjpeg": @umatik: prawdopodobnie nie masz doinstalowanej biblioteki gd do php. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
wlasnie dotarlem do informacji o bibliotekach GD2 niestety nie udalo mi sie ich zainstalowac...
mam apache 2.0, php 4.3, win xp i ponoc te biblioteki sa juz zawarte w tej wersji. Rzeczywiscie znalazlem w pliku php.ini fraze: ;extension=php_gd2.dll uaktywnilem to,podczas testu wyskoczyl jednak blad ze nie ma pliku php_gd2.dll - bo rzeczywiscie go nie ma. Wiec jak to jest ta biblioteka jest czy jej nie ma? A jak jej nie ma, to gdzie znalesc tego dll-a ? na http://www.boutell.com/gd/ sa jakies dziwne rzeczy nie rozumiem tego zupelnie .... bardzo prosilbym o jakies wskazowki jak to cholerstwo zainstalowac. dzieki ! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Obiła mi się o uszy nazwa "Image Magick". Jest to pakiet, który umożliwia edycję obrazków z linii komend. Nie wiem tylko jak to jest z instalacją tego. Do tego jeszcze musisz mieć zezwolenie na uruchamianie programów z poziomu php, więc też może być ciężko. Jeżeli chcesz robić miniaturki to gd, albo ten image magick. Sposób z kodem html jest nieprzyjazny dla użytkowników strony, bo cały obrazek i tak musi być pobrany cały.
Biblioteki chyba trzeba wrzucić do katalogu winnt/system32 w przypadku xp, a w przypadku 98 chyba do windows/system. Pliki są w folderze php/extensions. Ten post edytował Ludvik 1.07.2004, 18:37:27 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:37 |