![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 366 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej, musze zrobic cos takiego, ze na klikniecie przycisku 'dodaj' pojawiac sie beda nowe pola typu input field, a na przycisk 'usun' - znikac.
Potrzebuje to zrobic bez przeladowania strony. Wiem, ze sie da, podejrzewam ze pewnie jakis ajax? albo cos? ale jakoze nie jestem mocno biegla w tym, chcialabym Was proscie o jakies wskazowki/linki. bede wdzieczna za wszystkie sugestie, pzdr, misty |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jeśli mają się pojawiać i znikać tylko w przeglądarce, bez żadnych modyfikacji na serwerze to zwykły js wystarczy.
Jeśli zmiany mają zachodzić też na serwerze, np w bazie, to juz musisz użyć ajax |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 366 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w sumie to tylko w przegladarce, bo rozumiem ze to bedzie widoczne w $_POST?
tzn, oprocz tych guzikow jest jeszcze glowny - zapisz - i on wywoluje akcje zapisu - rozumiem ze te pola dodane js beda widoczne w $_POST? tzn ich wartosci? i jeszcze jedno - jak moge dodac takie pole w js? bo przykladowo:
no i: jak to zrobic by adFields dodawalo pola w odpowiednie miejsce? jakiegos diva zrobic i tam? a pytanie drugie - jak zdefiniowac takie wstawianie pola? tzn nie wiem czy sa w js jakies metody typu 'createInputFieldWithParams' ? pzdr |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 26 Dołączył: 23.01.2009 Skąd: eZ Systems Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zawsze możesz zajrzeć do tego artykułu: dodawanie pól do tabeli bez przeładowania
tam jest to fajnie opisane |
|
|
![]()
|
|
wyglada niezle, dzieki za linka-zaraz to przeanalizuje i dam znac!
pzdr jest super i kod nie jest taki zawily az. dzieki!! jeszcze mam jedno pytanie z tym zwiazane. wlasciwie to jednym z pol bedzie select list i chce aby wypelniona byla danymi z bazy. wiem ze na pewno jakos sie da, ale czy ktos z Was moglby podac mi 'hasla' pod jakimi powinnam szukac? pzdr |
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Uwaga! Podaję hasło: AJAX.
|
|
|
![]()
|
|
Po co ajax? Opcje dla selecta można już mieć przygotowane, np w tablicy, albo nawet w ukrytym select.
Gdy są w tablicy to potem tylko je dodać do utworzonego select. Gdy są w całym ukrytym select to wystarczy tylko dany select zklonować (metoda clone() w jQuery) i go pokazać |
|
|
![]()
|
|
webdice, domyslam sie ze pewnie ajax, prosilam o cos konretniejszego, jakich metod szukac etc.
nospor, sprobuje Twojego rozwiazania i dam znac czy ok. pzdr! nospor, po czesci Twoj pomysl mi pomogl. po czesci poniewaz dziala pod firefoxem, a pod ie niee.. do takiego kodu w js: wstawiam moja selectList, ktora jest przekazywana jako parametr. a budowana jest:
i $filterList podaje do tej metody ktora mi tworzy te pola. Pod firefoxem jest ok, pod ie - nie. oczywiscie nie wiadomo dlaczego.. a moze Ty masz pomysl? moze ie jest wrazliwy na ' albo " ? pzdr dostaje cos takiego 'unterminated string constant' i odwoluje mi sie to linijki w pliku totalnie nie zwiazanej z tworzeniem tej select listy.. zauwazylam ze ja po prostu nie moge przekazac zmiennej z php do js.. pod ie. to jest troche dziwne.. w phpie mam kod testowy:
w html'u zas wywoluje metode: zas metoda testMe to po prostu:
czemu mi to nie dziala pod IE?? pod FIrefoxem jest ok.. no i udalo sie w koncu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) zmienilam tylko na: i poszlo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) zrobilam juz tak by szla cala select lista - ktora przygotowuje sobie wczesniej w phpie na podstawie danych z bazy. fajnie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) troche to jednak wkurza ze pod firefoxem dziala prawie wszystko, a pod ie to trzeba sie glowic.. i czas schodzi.. dzieki za pomoc i nospor dzieki za podpowiedz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Cytat troche to jednak wkurza ze pod firefoxem dziala prawie wszystko, a pod ie to trzeba sie glowic.. i czas schodzi.. To nie wina IE a Twoja.Tekst to tekst. Tekst trzeba zawsze brać w apostrofy, niezależnie czy to php, mysql czy js. Ty nie brałaś więc miałaś błędy - proste (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Na przyszłośc patrz jak wygląda źródło wygenerowanej strony to szybciej uporasz się z błędami. |
|
|
![]()
|
|
no dobra, ale czemu bylo pod firefoxem? chodzi mi o to, ze jak jest blad programisty to nie powinno dzialac. a nie, ze pod jedna przegladarka jest ok, a pod druga nie. to jest irytujace.
no ale grunt ze dziala juz |
|
|
![]()
|
|
Bo niektóre przeglądarki myślą za programistów a niektóre nie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:21 |