![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Napisałem sobie edytor stronek www z Mysql, które do Textarea czyta HTML wraz z PHP (z bazy). I tutaj nasuwa się problem - Tak wygląda moje zapytanie: $zapisz = mysql_query('UPDATE strony SET tresc_pl = "'.$_POST[nowa_tresc].'" WHERE nazwa="'.$_POST[nazwa_strony].'"'); Wszystko działa Good Joob, ale.. jeśli np. tutaj "'.$_POST[nowa_tresc].'" mam cudzysłów " to wtedy przy edycji strony nie mogę dodać żadnego znaczka ", jeśli znowu walne odwrotnie, czyli zamiast " to ' to wtedy znaczków ' nie mogę dodawać w textarea.. Zna ktoś jakieś rozwiązanie tego problemu? Próbowałem jeszcze zamiast " i ' dawać np. ` ale wtedy wgl. nic się nie da edytować ;| Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
tekst w mysql należy obejmować przy pomocy '
'tekst' A tekst jaki wkładasz do pola to masz najpierw przepuścić przez mysql_escape_string() - patrz manual -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nospor raczej miał na myśli mysql_real_escape_string
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
nospor miał na myśli to co miał na myśli.
To co zaś myślał fifi też ujdzie w tłoku. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś tam dało.. teraz da się dać jedno ' lub jedno " (tzn zapisać w textarea) ale to jeszcze nie to :/
@EDIT: Zgubiłem jeden znaczek w php i przez to się rypało, przepraszam za problemy ![]() Ale to real_escape dużo dało, teraz wszystko się cacy zapisuje ;-) Dziękuję za pomoc, Pozdrawiam. Ten post edytował Weles 26.09.2011, 13:31:02 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:47 |