Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP]Kolorowanie tekstu w Textarea, Jak zrobić kolorowanie tekstu w Textarea?
Weles

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!
Od jakiegoś czasu piszę sobie swój system CMS, i zatrzymałem się obecnie na pobieraniu podstron do edycji w Textarea.
Zależy mi bardzo aby tekst który się edytuje był pokolorowany i żeby pisały linijki danego tekstu.
Oprócz Textarea nic nie wpada mi na myśl, a więc potrzebuję czegoś co mi w tym pomoże zrobić na textarea'i.
String Replace to raczej głupi pomysł, i wgl. nie działa.
Funkcja highlight_string koloruje tylko PHP i nie działa w Textarea'i.
Próbowałem także jakiegoś SyntaxHighlighter, działa tak jak chcę, tylko że nie w Textarea'i, tylko wyświetla dane jako zwyczajny tekst..
Zależy mi głównie aby kolorowany był tekst HTML i CSS + opcjonalnie JavaScript.
Czy nie zna ktoś może gotowego rozwiązania, lub jak sam mogę to napisać, na czym, w jaki sposób ?
Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post
vokiel

-----

Poszukaj edytorów WYSIWYG dla stron, jest tego masa, dużo wątków na forum.

Generalnie działa to tak, że taki edytor tekst z textarea wstawia do div'a i go styluje (nie da się ostylować różnorodnie tekstu w textarea). Podczas używania edytora, pisania etc widać efekt końcowy. Po zakończeniu pisania jest on wstawiany do textarea, aby mógł być normalnie obsłużony jak każdy inny element formularza.

--------------------
+Quote Post
Weles

-----

Też szukając na to sposobu natknąłem się na WYSIWYG, ale szukając w necie informacji na ten temat znajdywało mi jakieś programy pod windowsa w formacie .exe ;|
Wiem że piszą o tym kolorowaniu na wielu forach w wielu miejscach, przeleciałem bodajże wszystkie i jednak rozwiązania nie znalazłem..
Dlatego temat zakładam.
Od 8.00 do teraz szukałem rozwiązania, za ten czas trochę linków i sposobów zdążyłem przejrzeć.
+Quote Post
lobopol

-----

http://www.queness.com/post/212/10-jquery-...ch-text-editors szukaj w google pod hasłem wysywig javascript polecane fckeditor/tinymce

Ps. 666 post smile.gif

--------------------
+Quote Post
!*!

-----

A jak chcesz napisać coś własnego to też nie problem. Robisz textarea który będzie w formularzu, obok div z contenteditable i jakiś button z execCommand. Przy wysyłaniu formularza całą zawartość diva przerzucasz po prostu do textarea.

Zastosowanie contenteditable ma tą zaletę że nie potrzebujesz do tego żadnych iframe (jakie są często używane w wyżej wymienionych gotowcach lub starych tut.). A w zasadzie tego diva tworzysz przy wczytywaniu strony, a jak ktoś nie będzie miał JS to zobaczy tylko pole textarea.

Edycja:

Chyba wszyscy się zapędziliśmy, autorowi chodziło o kolorowanie składni, więc w edytorach tego nie uzyskasz, potrzebna jest osobna biblioteka np http://shjs.sourceforge.net/ dla JavaScript i GeShi dla php http://qbnz.com/highlighter/ możesz to połączyć z tym co pisałem wyżej, jednak to trochę roboty. Ogólnie to google > "syntax highlighter"

http://codemirror.net/ - kolorowanie składni "na żywo".

Ten post edytował !*! 26.09.2011, 12:34:02

--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
+Quote Post
Weles

-----

Ło yea, o to mi właśnie chodziło smile.gif
Dzięki wielkie za pomoc.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:06