|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Chciałbym się was zapytać w jaki sposób tworzycie moduły swoich aplikacji? Na zasadzie strona ogólna, dla zarejestrowanych, do administracji, czy moduł do zarządzania użytkownikami, wpisami, moduł sklepu, moduł newslettera itd? |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%)
|
klik - to o czym napisałem sam stosuje w chwili obecnej z powodzeniem, jeśli ktoś ma jakieś pytania chętnie odpowiem i wysłucham innych propozycji odnośnie projektowania modularnych aplikacji
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Chciałbym trochę odświeżyć temat. Będę pisał teraz prawdopodobnie większą aplikację i chciałbym się zapytać który styl modułowości będzie lepszy:
1. Strona default (a w nim kontrolery odpowiedzialne za rejestrację userów, wyświetlanie różnych danych, wysyłka np prywatnych wiadomości) i panel admina 2. Każdy moduł odpowiada za co innego, czyli np moduł user odpowiada za rejestrację, logowanie itd ; moduł wiadomości odpowiada za wysyłkę wiadomości, wyświetlanie skrzynek itd. Na ten moment wybrał bym chyba 2. opcję, ze względu na możliwe wykorzystanie modułów w innych projektach. Jakie są wasze opinie na ten temat? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja jestem na etapie pisania dosyć większej aplikacji na Zendzie i obrałem drogę numer 2 (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Z tym że napisałem biblioteke do Zenda (odwzorowanie systemu bloków z Magento) do obsługi bloków i to dosyć sporo uelastycznia aplikację (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Każdy moduł ma swoje bloki, helpery, controllery i moduły i odpowiada za co innego. Staram się tak pisać żeby było jak najmniej zależności. W Defaultowym module daje bardziej ogólnikowe bloki z których będą mogły korzystać inne moduły. W każdym bądz razie wybrałem scieżke numer dwa (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 38 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Też wybrałbym 2. Taki sposób bardziej wyraziście i naturalnie odzwierciedla podział poszczególnych obszarów aplikacji. Natomiast ja traktuje frontend i backend jako dwie różne aplikacje, oczywiście nie do końca, bo czasami korzystają one z tych samych klas/bibliotek/helperów itp.
Ten post edytował kaem 30.01.2012, 22:45:06 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%)
|
panowie... nie wiem jak wielkie piszecie aplikacje, ale idąc Waszym tokiem rozumowania nie wyobrażam sobie jak dzielicie kod. u mnie default to strona www, a moduł admin/cms/backend - jak zwał tak zwał to panel admia. mam jeszcze moduł utils i w nim trzymam uniwersalne akcje (miniaturki, crony etc).
w praktyce: default - users -- login -- logout -- profile -- register -- ... nie wiem jak wielka miała by być to aplikacja żeby ten podział stał się zbyt wąski. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja mam u siebie podział
-controller -- back -- front -model -- back -- front (klasy wspólne) Jeśli chodzi o helpery nie stosuje takiego podziału. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Kwestia tego komu jak wygodniej ... Ja ponad jakoś 8 miesięcy programowałem moduły do Magento i bardzo spodobał mi się ten sposób pisania. Wole mieć każdy moduł od czego innego. U mnie to wygląda tak:
- modules -- admin -- news --- controllers (tutaj frontendowe controllery) ---- adminhtml (tutaj trzymam administracyjne controllery dla modułu) -- users --- controllers ---- adminhtml Gdzie moduł admin jest takim jakby `zbieraczem` informacji z różnych modułów i na tej podstawie generuje mi się cały backend (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Kto programował coś dla Magento pewnie wie o co chodzi (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował Damiankossek 30.01.2012, 23:39:21 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 15:45 |