Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [ZF] Tworzenie modułów, w jakim stylu
IceManSpy

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Chciałbym się was zapytać w jaki sposób tworzycie moduły swoich aplikacji? Na zasadzie strona ogólna, dla zarejestrowanych, do administracji, czy moduł do zarządzania użytkownikami, wpisami, moduł sklepu, moduł newslettera itd?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 7)
zend

-----

klik - to o czym napisałem sam stosuje w chwili obecnej z powodzeniem, jeśli ktoś ma jakieś pytania chętnie odpowiem i wysłucham innych propozycji odnośnie projektowania modularnych aplikacji
+Quote Post
IceManSpy

-----

Chciałbym trochę odświeżyć temat. Będę pisał teraz prawdopodobnie większą aplikację i chciałbym się zapytać który styl modułowości będzie lepszy:
1. Strona default (a w nim kontrolery odpowiedzialne za rejestrację userów, wyświetlanie różnych danych, wysyłka np prywatnych wiadomości) i panel admina
2. Każdy moduł odpowiada za co innego, czyli np moduł user odpowiada za rejestrację, logowanie itd ; moduł wiadomości odpowiada za wysyłkę wiadomości, wyświetlanie skrzynek itd.

Na ten moment wybrał bym chyba 2. opcję, ze względu na możliwe wykorzystanie modułów w innych projektach. Jakie są wasze opinie na ten temat?
+Quote Post
Damiankossek

-----

Ja jestem na etapie pisania dosyć większej aplikacji na Zendzie i obrałem drogę numer 2 (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Z tym że napisałem biblioteke do Zenda (odwzorowanie systemu bloków z Magento) do obsługi bloków i to dosyć sporo uelastycznia aplikację (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Każdy moduł ma swoje bloki, helpery, controllery i moduły i odpowiada za co innego. Staram się tak pisać żeby było jak najmniej zależności. W Defaultowym module daje bardziej ogólnikowe bloki z których będą mogły korzystać inne moduły.

W każdym bądz razie wybrałem scieżke numer dwa (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
kaem

-----

Też wybrałbym 2. Taki sposób bardziej wyraziście i naturalnie odzwierciedla podział poszczególnych obszarów aplikacji. Natomiast ja traktuje frontend i backend jako dwie różne aplikacje, oczywiście nie do końca, bo czasami korzystają one z tych samych klas/bibliotek/helperów itp.

Ten post edytował kaem 30.01.2012, 22:45:06
+Quote Post
ActivePlayer

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

panowie... nie wiem jak wielkie piszecie aplikacje, ale idąc Waszym tokiem rozumowania nie wyobrażam sobie jak dzielicie kod. u mnie default to strona www, a moduł admin/cms/backend - jak zwał tak zwał to panel admia. mam jeszcze moduł utils i w nim trzymam uniwersalne akcje (miniaturki, crony etc).

w praktyce:
- users
-- login
-- logout
-- profile
-- register
-- ...

nie wiem jak wielka miała by być to aplikacja żeby ten podział stał się zbyt wąski.
+Quote Post
skowron-line

-----

Ja mam u siebie podział
-controller
-- back
-- front

-model
-- back
-- front
(klasy wspólne)
Jeśli chodzi o helpery nie stosuje takiego podziału.
+Quote Post
Damiankossek

-----

Kwestia tego komu jak wygodniej ... Ja ponad jakoś 8 miesięcy programowałem moduły do Magento i bardzo spodobał mi się ten sposób pisania. Wole mieć każdy moduł od czego innego. U mnie to wygląda tak:

- modules
-- admin

-- news
--- controllers (tutaj frontendowe controllery)
---- adminhtml (tutaj trzymam administracyjne controllery dla modułu)

-- users
--- controllers
---- adminhtml

Gdzie moduł admin jest takim jakby `zbieraczem` informacji z różnych modułów i na tej podstawie generuje mi się cały backend (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Kto programował coś dla Magento pewnie wie o co chodzi (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Ten post edytował Damiankossek 30.01.2012, 23:39:21
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.12.2025 - 15:45