![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
To mój pierwszy post , zdecydowałem się zarejestrować i napisać ponieważ walczę już jakiś czas z tym kodowanie i nic. Mam nadzieje ,że pomożecie mi ![]() Do rzeczy: Tworze sklep oparty na silniku oscommerce 2.3.1 , wgrałem spolszczenie i na początku miałem problem ponieważ na stronie wyświetlały się krzaki zamiast Polskich liter ale ten problem już rozwiązałem. Pozostał już tylko a właściwie aż jeden problem. Mianowicie kiedy ktoś złoży zamówienie , otrzymuje potwierdzenie złożenia zamówienia meilem i w tym meilu zamiast polskich znaków są krzaki... co wybitnie psuje wszystko ponieważ np. dane do wysyłki zawierają nazwę miejscowości Pułtusk oraz dane właściciela zawieraja Polskie znaki i wygląda to marnie. Próbowałem zmienić kodowanie w pliku /includes/classes/email.php mianowicie:
Zmieniłem na :
I wtedy jak chce wysłać meila wyskakuje: "Warning: constant() [function.constant]: Couldn't find constant utf-8 in /includes/classes/email.php on line 61 Warning: constant() [function.constant]: Couldn't find constant utf-8 in /includes/classes/email.php on line 62 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/classes/email.php:61) in /includes/functions/general.php on line 45" Plik general.php jego fragment:
Linijka 45 to : " header('Location: ' . $url); " Dodam jeszcze ,że ten sam tekst (dane sklepu) które są wysyłane meilem i źle się wyświetlają w meilu dobrze wyświetlają się na stronie. Doradźcie coś, albo powiedzcie czego spróbować , moim zdaniem trzeba gdzieś narzucić kodowanie meilom ale nie wiem gdzie.Aha próbowałem też wpisać iso-8859-2 i wyskakuje ten sam błąd.Z tym ,że po zmianie z CHARSET na iso... lub utf... wysyła meile ze znakami zapytania a jak jest CHARSET to wysyła z różnymi znaczkami zamiast polski liter. Pozdrawiam Czy ktoś ma pomysł co z tym zrobić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poszukaj pliku
Kod [admin/]includes/languages/<twoj_jezyk>.php a tam ustawienia CHARSET, w email.php zmień na to co było oryginalnie
-------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam podobny problem... Tzn na stronie sklepu polskie litery sa ok, w tresci maila wysylanego ze sklepu litery tez sa ok jednak tylko w Temacie Maila nie ma polskich znakow... Co jest grane ? Tak samo jesli w nazwie sklepu mam polskie znaki to jak dostaje maila ze sklepu to tez w polu OD sa krzaczki zamiast polskich liter. Kotowanie bazy danych mam UTF-8 unicode ci , w pliku includes/language/polisch mam CHARSET UTF-8. Nie wiem co dalej zrobic.... Prosze o pomoc...
BERTON11 czy poradziles sobie z tym problem ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:39 |