![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 2 Dołączył: 25.06.2009 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
mam taką oto klasę:
ona dziedziczy po tej klasie:
Wizja tego co napisałem wygląda następująco: W klasie User tworzę zmienne prywatne. W klasie Base tworzę metody, która sprawdzi, czy dana zmienna istnieje w klasie User i jeśli tak, to pozwoli wykonać metody w stylu setId oraz getId. Klas w stylu User będę miał naprawdę wiele, dlatego wolałbym uniknąć zbędnego kopiowania kodu. Metoda \Cms\Text::fromCamelCase przetwarza tekst na teksty wTymStylu ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie widzę pytania?
Jednak sam pomysł jest z definicji zły. Wygenerowanie getterów / setterów to trzy kliknięcia myszką w pierwszym lepszym IDE (RMB -> Source -> Generate Getters and Setters), a masz ładny, klarowny i łatwy w utrzymaniu kod. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 2 Dołączył: 25.06.2009 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no wiem, tylko zastanawiałem się, czy można w ten sposób to zautomatyzować
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można, ale generalnie jest to paskudna praktyka. Co więcej w ostateczności prowadzi jedynie do większej ilości problemów nie rozwiązując przy tym żadnych realnych niedogodności.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:23 |