![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 307 Pomógł: 37 Dołączył: 9.11.2010 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Nie wiem czy nie do końca zrozumiałem tutaj logikę MVC ale mam kilka pytań dotyczących widoku i modelu. Ciag wywołania strony wygląda u mnie tak: -.htaccess przekierowuje na index.php -tam inicjuje 'router' i wg. danych na wejściu (GET i POST) dobieram odpowiedni kontroler i akcję -inicjuje kontroler w nim uruchamiam dana akcję (czy tez ta akcja powinna znaleźć się w modelu ? Już sam nie wiem ?) -pobieram z modelu potrzebne do danej akcji dane z bazy danych -inicjuje odpowiedni widok i przekazuje do niego zwrócone dane 1)Co jeżeli na stronie mogę mieć przykładowo stopkę ale mogę jej też nie mieć, skąd model ma wiedzieć czy ma pobierać potrzebne do niej dane czy też nie ? Chyba powinienem wywoływać pobranie tych danych dopiero przez widok gdy już wiem co dany widok zawiera i czego używa ? 2)Do czego tak właściwie jest mi tutaj potrzebny model, jest to jakaś kolejna warstwa abstrakcji, ale tak naprawdę dlaczego jest mi niezbędna ? jaka logika powinna się w nim znaleźć oprócz odczytywania danych z bazy danych, chyba nie poprawne jest przekazywanie listy danych do przekazania z kontrolera ? Troszkę się rozpisałem, ale nie chciałem pozostawiać żadnych niedomówień. ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:45 |