![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 339 Pomógł: 3 Dołączył: 15.10.2008 Skąd: Internet Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
W jaki sposób mogę uzyskać listę plików i katalogów w danym katalogu? Pytanie może brzmi dosyć dziwnie, ale wyjaśnię o co chodzi. Mam dajmy na to katalog o nazwie (to jego zawartość ma być wyświetlana): dir W tym katalogu mam pliki z rozszerzeniem .txt oraz inne katalogi i w nich również znajdują się pliki .txt oraz inne katalogi. W jaki sposób mogę uzyskać listę tych katalogów oraz ich zawartość? Jeżeli chodzi o zawartość, chodzi mi o wyświetlanie tylko konkretnych typów plików. Czyli np. skrypt wyświetli mi w ten sposób: Cytat dir/plik1.txt dir/plik2.txt dir/dir2/plik1.txt dir/dir2/dir3/plik1.txt dir/dir3/plik.txt itd.. Ma wyświetlać tylko pliki określone w skrypcie formaty ich. Pozdrawiam, i dziękuję za pomoc. -------------------- "Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi."
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" :) Dzięki! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 339 Pomógł: 3 Dołączył: 15.10.2008 Skąd: Internet Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To to wiem.. :/
-------------------- "Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi."
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
No to w czym masz problem?
|
|
|
![]()
|
|
Z napisaniem tego, na takiej zasadzie jak opisałem.
![]() -------------------- "Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi."
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trzeba sobie funkcję napisać, która będzie rekurencyjnie przeszukiwać katalog w poszukiwaniu plików danego typu, a jeśli znajdzie podkatalog, to wykona to samo dla tego podkatalogu. Użyłbym tutaj funkcji glob.
|
|
|
![]()
|
|
Nom próbuję, ale nie umiem tego zrobić, a bardzo tego potrzebuję
![]() Byłbym wdzięczny gdyby koś udzielił mi konkretnej pomocy. Funkcją glob zrobiłem takie coś: Ale to wyświetla tylko pliki znajdujące się w katalogu głównym (katalog). Chciałbym, aby wyświetlało również zawartości podkatalogów oraz podkatalogów w podkatalogach aż do końca. Nie mam pomysłu jak takie coś uzyskać :/ ![]() -------------------- "Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi."
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 22 Dołączył: 6.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może to pomoże?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
@up
no chyba nie :/ To co podałeś wgl. nie działa, i nie ma nawet ścieżki do katalogu. -------------------- "Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi."
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 22 Dołączył: 6.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj zrobić z tego co ci napisaliśmy funkcje używając opendir i glob
Np.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
ber32, chyba mylisz pojęcia i nie wiesz co do czego służy.
Tak samo z pierwszą Twoją wypowiedzią. Wzięty pierwszy lepszy przykład z manuala, nawet nie sprawdzony przez Ciebie. Ten post edytował desavil 21.09.2011, 19:11:36 -------------------- "Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi."
|
|
![]()
|
|
Dokładnie z manuala
bo tam jest odpowiedz Może troche namieszałem "Przepraszam" A co ty proponujesz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panie, to są przecież podstawy podstaw. Radzę się douczyć (poczytaj o rekurencji).
Rozwiązanie:
@down: Pogrubiłem to co najważniejsze. Ten post edytował mortus 21.09.2011, 19:22:41 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, za konkretną i oczekiwaną prze-zemnie odpowiedź :]
@edit Chciałbym w tym kodzie jeszcze uzyskać, aby zamiast echo było return. Próbowałem to zamienić, ale nie chce coś działać. -------------------- "Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi."
|
|
![]()
|
|
To trzeba zapisywać listę plików do tablicy (trochę zabawy jest, bo trzeba pamiętać o rekurencji) i zwrócić tablicę.
|
|
|
![]()
|
|
I ostatnią rzecz jaką chciałbym w tym skrypcie jeszcze uzyskać to wyświetlenie samych nazw katalogów (bez plików).
Wszystko tak samo, tylko bez plików, nazwy katalogów same. Czyli jak mam strukturę katalogów taką: Cytat /dir/katalog /dir/katalog/dir1 /dir/katalog_a /dir/cos/a To wyświetli mi to w taki sam sposób ze ścieżką tak jak w przypadku powyżej tylko bez plików. ![]() -------------------- "Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi."
|
|
![]()
|
|
Teraz to już chyba żartujesz. Zamykam, to nie jest dział "napiszemy wszystko za Ciebie".
Zapomniałabym: jeżeli czekasz na gotowe rozwiązanie - napisz, a przeniosę temat do działu giełda.
Powód edycji: [Daiquiri]:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 15:44 |