![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
Takim zapytaniem
Dostaje coś takigo ![]() Co oczywiście jest nieprawdą, gdyż przy użyciu takiego zapytania
zwraca mi: ![]() A tak wygląda tabela "graf": ![]() --------------------------------------- 1. Ktoś mi może wytłumaczyć dlaczego porównanie z pierwszej opcji nie wyciąga prawidłowych danych? 2. Jak zatem powinno brzmieć zapytanie, aby dla każdego użytkownika pobrać wpis gdzie id_graf jest największe? Ten post edytował qweluke 20.09.2011, 12:44:14 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ale ty tak na poważnie? Porównujesz id_graf do tekstu 'maksik' ale w twoich zrzutach widać jak wół że id_graf jest liczbą :/
edit: 'maksik' a alias maksik z max to dwie różne rzeczy. Jak chcesz używać porównywać funkcje grupujące w group by to masz to robić w HAVING i masz używać funkcji a nie żadnych tekstów maksik -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ale ty tak na poważnie? Porównujesz id_graf do tekstu 'maksik' ale w twoich zrzutach widać jak wół że id_graf jest liczbą :/ edit: 'maksik' a alias maksik z max to dwie różne rzeczy. Jak chcesz używać porównywać funkcje grupujące w group by to masz to robić w HAVING i masz używać funkcji a nie żadnych tekstów maksik No bez przesady ![]() Aż taki głupi to nie jestem ;P
'maksik' to alias dla 'MAX( graf.id_graf )' ktory jest liczba ![]() moze niepotrzebnei uzylem '' w porownaniu a nawet jeśli wpisze
to tez nie działa ![]() Zaraz potestuję HAVING Ten post edytował qweluke 20.09.2011, 09:47:48 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Aż taki głupi to nie jestem Cytat 'maksik' to alias dla 'MAX( graf.id_graf )' ktory jest liczba Mamy tu dwie sprzeczne informacje ![]() ![]() ![]() 'maksik' to tekst. Tekst to nie alias. Alias to maksik. 'maksik' to tekst 'maksik' maksik Znajdź 10 różnic. Cytat a nawet jeśli wpisze Dlatego wspomniałem o having. Możesz też pobawić się podzapytaniem, gdzie będziesz porównywał id_graf do max z podzapytania
.... to tez nie działa -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
a moge was prosic o jakas podpowiedz jak takie pytanei zadać?
Bo męczę się z tym HAVING ale za każdym razem zwraca mi tylko jeden rekord a nie dla wszystkich id_uzytkownika probowalem tez podzapytan
ale dostaje informacje, ze
co oczywiście jest prawdą gdyż podzapytanie zwraca wszytkie MAX'y (dla każdego użytkownika) Ten post edytował qweluke 20.09.2011, 12:08:34 |
|
|
![]()
|
|
Cytat co oczywiście jest prawdą gdyż podzapytanie zwraca wszytkie MAX'y (dla każdego użytkownika) Bo podzapytanie masz ograniczyć do aktualnie przetwarzanego użytkownika..... AND id_graf = (SELECT MAX( id_graf) FROM graf WHERE id_uzytkownika=uzytkownicy.id) .... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
z tym ze wtedy zwraca mi tylko jeden rekord dla id_uzytkownika = 1, a jeszcze jest pozostałuch 5ciu
![]() |
|
|
![]()
|
|
No tak.... coś mi się przestawiło we łbie.
![]()
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 153 Pomógł: 41 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
o! tego mi było trzeba
![]()
teraz śmiga jak ta lala ![]() to jeszcze jedno pytanie
To zapytanie zwraca tylko uzytkownikow ktorzy maja najwieksze id_graf. Musiałem je troche zedytowac i wyglada teraz tak
I w takim przypadku zwroci mi tylko uzytkownikow, ktorzy maja wpisana jakas wartosc id_graf. Jak zmodyfikowac zapytanie aby wyswietlic wszystkich uzytkownikow ktorzy maja max(id_graf) oraz tych ktorzy nie maja wpisanej zadnej wartosci? Probowalem INNER JOIN'em ale nie wyswietla mi tych "pustych" uzytkownikow :/
Wstawilem OR zamiast AND, teraz wysweitla mi wszystkich uzytkownikow z IDmax oraz pozostalych z pierwszym lepszym ID. Także jeżeli nie wpadne na inny pomysl to zabezpiecze to przez PHP zeby sprawdzal czy aktualne ID jest MAX i w przeciwnym wypadku wyswietlal stosowne informacje. Chyba ze mi podpowiecie jak uzyskac informacje z MySQL z wszystkimi danymi a dla uzytkownikow ktorzy nie maja w danym miesiacu MAX(id) wyswietlalo NULL lub pusta komorke? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 05:45 |