![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Proszę o pomoc w nastepującym problemie.
Istnieją sobie dwie tabele w MySql: ![]() Wyobraźmy sobie sytuacje, że tabela TEMP ma służyć jako swoisty terminarz meczy pomiędzy drużynami z tabeli TEAMS. I tak np w TEMP w rekordzie pierwszym w kolumnie A będzie przechowywane ID drużyny z tabeli TEAMS , podobnie w kolumnie B będzie przechowywane ID drużyny z tabeli TEAMS. Taki rekord da nam parę drużyn grających w pierwszej kolejce ligi itp. Problem pojawia się gdy tworzę zapytanie MySQL
Takie zapytanie nie da satysfakcjonującego wyniku, gdyż będzie brakować kolumn powiązanych z drużyną B. Logicznym rozwiązaniem wydaje się napisać:
lecz to powoduje pusty wynik. Wytłumaczcie mi prosze jak mogę uzyskać wynik zawierający w jednym wierszu kolumny jednej i drugiej druzyny. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 873 Pomógł: 25 Dołączył: 24.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję bardzo. Zadziałało, jednakże mam jeszcze jedno pytanie, jak w przypadku tego zapytania mogę odróżnić od siebie kolumny np. NAME jednej drużyny od kolumny NAME drugiej drużyny? W wyniku obydwie mają tą samą nazwę. Aby zaaliasować kolumny musiałbym wypisywac je zamiast "*" jednak czy to zadziałą skoro jedna tabela łączona jest dwa razy? Potrzebne mi to będzie do odebrania wartości w PHP.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 873 Pomógł: 25 Dołączył: 24.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki. Rzadko używam JOINOW bo kiedyś były z nimi problemy i tak mi się utarło, a to okazuje się proste
![]() Gdyby ktoś potrzebował to tu kod działającego zapytania:
Dziekuje za pomoc john_doe |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 23:42 |