![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam formularz w którym jest select, po wybraniu właściwego selecta chciałbym wywołać w tle kod zawarty w innym pliku a zwrócony wynik pokazać pod formularzem w formie tabeli
teraz mam tak:
wstawiałem do linii echo '<select name="miejsce_pol" style="background-color:#FFFF51" onchange="this.style.backgroundColor=\'#FFFFFF\'";>'; zmienną onchange ale przeładowuje mi forma wypełniając właściwie tabelkę lecz pozostawiając puste pola formularza proszę o pomoc, dziękuję |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co to znaczy ma się przeładować w tle ? Chcesz użyć ajaxa ?
Co do "znikających" wartości pól w formularzu - przecież możesz wyświetlić formularz podając w parametrze value początkową wartość formularza. I co do tego ma zmiana koloru w onchange ? Być może, Cię nie zrozumiałem, bo piszesz o 3 rzeczach ze sobą nie powiązanych i nie bardzo opisałeś z czym masz problem. -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w sumie nie wiem co zastosować może i Ajaxa, ważne aby działało, zmiana koloro jest informację dla usera jakie pola sa wymagane. więc może raz jeszcze:
wybierając pole w selekcie wykonuje się kod zawarty w innym pliku w wyniku czego pod formem wyświetla się tabelka (tu jest ok), ale działa to po zastosowaniu onchange="submit();" jednak wtedy wcześniej wybrane/wpisane/zaznaczone inne pola forma resetują się do pierotnego stanu (są puste). tak, chyba mi chodzi o przeładowanie w tle :-) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No cóż. Da się i tak i tak. Jak chcesz w tle, to naucz się ajaxa. Polecam frameworka jQuery.
Jak chcesz bez ajaxa, to zrób tak jak pisałem w poprzednim poście. edit:// na przyszłość pisz bardziej jednoznacznie posty, opisuj dokładnie problem i jaką chcesz otrzymać pomoc. w swoim kodzie dałeś: onchange="this.style.backgroundColor=\'#FFFFFF\'" i to ma niby przeładować forma ? Ten post edytował peter13135 19.09.2011, 20:35:19 -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
no tak ten fragment mógł zmylić forumowiczów, poproawię się ale Ajaxa nie nauczę się teraz, a pierwotne pola forma mam puste, więc dalej ślepa uliczka, jakas większa podpowiedź?
|
|
|
![]()
|
|
Cytat a pierwotne pola forma mam puste Hehe, że co ? Spojrzałem w kod dokładniej. Widzę, że masz 2 pola w formularzu. Jedno to pole type="text" i tutaj masz wartość ustawioną wartość początkową. W polu select również masz ustawioną wartość początkową (selected=""). Szkoda tylko, że nic Ci to nie daje... bo pierwszy option dla selecta jest zaznaczony domyślnie. Proponuję to wywalić, a wstawić go do tego optiona który był wybrany przez 'wysyłającego formularz". Widzę, że ciężko u Ciebie z PHP. więc dam Ci prawię gotowca:
Dodatkowo. Twój kod jest bardzo brudny. Po pierwsze, jak początek formularza wyświetlasz bez użycia PHP. to czemu i tego :
nie wyświetlisz samym htmlem ? Dalej... Html przewiduje, ze po </option> będzie następny znacznik <option> lub koniec listy rozwijanej czyli </select>. Zobacz jak jest u Ciebie. -------------------- :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 05:21 |