![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 2 Dołączył: 1.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam tabelę: id | nazwa 1 | Kraków 2 | Warszawa 3 | Poznań ... Załóżmy, że w tabeli jest ~1000 rekordów. Potrzebuję zrobić następującą rzecz: Aktualnie wyświetlam na stronie pozycję o id=1 czyli Kraków. Po kliknięciu na "dalej" chcę pobrać rekord następujący po id=1, ale w przypadku gdy tabela sortowana jest według nazwy (w tym przypadku będzie to id=3 Poznań). Jedyne rozwiązanie, które przychodzi mi do głowy to pobrać wszystkie rekordy posortowane według nazwy, odszukać w pobranej tablicy komórkę o id=1 i na jej podstawie wyciągnąć z tablicy wartość mieszczącą się w indeksie o 1 większym. Nie jestem jednak przekonany do wydajności takiego rozwiązania. Jest opcja zrobić to jedynie przez zapytanie do bazy, bez pobierania całej zawartości tabeli? Nieaktualne. Tutaj identyczny problem (rozwiązany): http://forums.mysql.com/read.php?52,71061,71061#msg-71061 Ten post edytował Jawor 18.09.2011, 18:42:20 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a takie (wiem ze to zle) rozwiazanie:
where nazwa>'Kraków' -------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 22:35 |