![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 15.10.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam w bazie danych zapisaną tabelę, gdzie przechowuje punktację graczy. Gdy wyświetlam później cały ranking, sortuje po liczbie zdobytych punktów. Chciałbym jednak zrobić możliwość otrzymania pozycji w rankingu dla konkretnego gracza. Czy istnieje jakiś optymalny sposób? Ja widzę dwa:
- trzymanie w tabeli kolumny pozycja i aktualizowanie jej przy każdej zmianie w tabeli - wybranie wszystkich rekordów i policzenie pozycji w rankingu Czy jest jakiś lepszy sposób? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 15.10.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam trochę inny problem, ale nie chce zakładać nowego tematu. W bazie danych mam tabelę ze strzelonymi bramkami. Chciałbym dowiedzieć się jakie zapytanie skonstruować, żeby otrzymać listę najlepszych strzelców. W tabeli mam takie kolumny: id_player, id_match, id_tournament, id_team, minute.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Poczytaj o COUNT oraz GROUP BY w manualu MySQL.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:19 |