![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam dwie tabele i jak mam sformuowac zapytanie aby wyswietlic kolory z tabeli1 ktorych nie ma w tabeli2?
tabela1 ID | kolory ---------------- 01 | czerwony 02 | niebieski 03 | zielony 04 | bialy 05 | czarny tabela2 ID | kolory ---------------- 01 | czerwony 02 | niebieski 03 | zielony I teraz jak wswietlic z tabeli1 kolor bialy i czarny? (to sa te kolory ktorych nie ma w tabeli2) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy to zadziala, ale jesli by to jest to troche amatorskie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten przyklad ktory dales mozna rowniez napisac w jedym zapytaniu:
Ale w ten sposob sprawdza kazdy rekord z tabeli1 i porownuje go z kazdym rekordem z tabeli2. A w wyniku wyswietla wszystkie mozliwosci w ktorych (tabela1.kolory <> tabela2.kolory) Ja w wyniku musze otrzymac tylko dwa wiersze. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2002 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
'distinct' nie zalatwi sprawy?
|
|
|
![]()
|
|
Tez nic z tego
Disting wyszukuje niepowtarzajacych sie rekordow w jednej tablicy. Nie potrafi porownac dwoch tablic. Szkoda ze Disting nie potrafi wybrac rekordy juz z wynikow wyszukiwania, tak jak to robi polecenie np ASC lub DESC. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 17:45 |