![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 1 Dołączył: 15.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki problem Gdy na stronie są treści dynamiczne np. losowe produkty ze sklepu i przejdę na jakąś podstronę ze strony głównej, po czym kliknę wstecz w przeglądarce wracając na stronę główna z losowymi produktami - przeładują mi się one Co zrobić by w takich sytuacjach strona była ładowana z pamięci podręcznej przeglądarki (zauważam takie zachowanie np. serwisu youtube gdzie po kliknięciu wstecz pojawiają mi się te same co poprzednio polecane filmy) Sytuacja ma nie zachodzić przy kliknięciu w przeglądarce opcję odśwież (wtedy losowe produkty powinny się zmienić na nowe) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po kliknięciu w link "Wstecz" o zadanym urlu (index.php?id=produkt&click=back) ładujesz produkty z sesji
produkty.php
ps. zamiast &click=back możesz ustawić cookie za pomocą call back function na linku, który klikasz Ten post edytował CuteOne 17.09.2011, 11:29:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 3 Dołączył: 17.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Strasznie to skomplikowane
![]() Po prostu na każdej podstronie wywołujesz kod PHP który zapisuj losowe produkty w sesji/cookie jeśli użytkownik jeszcze ich tam nie ma ![]() 1. if (nie ma losowych produktów w cookie X) THEN zapisz losowe produkty w cookie X 2. wyświetl produkty z cookie X. Ten post edytował xdev 17.09.2011, 21:35:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 1 Dołączył: 15.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiązania nie dają takiego efektu jak uzyskało youtube.
Powtarzam, że na youtube przy odświeżeniu przez np F5 albo wejście w nowym oknie w stronę główną mamy inne filmy wylosowane a przy naciśnięciu W PRZEGLĄDARCE przycisku WSTECZ mamy stare wylosowane filmy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 9 Dołączył: 21.05.2004 Skąd: Glogau/Breslau Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to pewnie musisz wysłać odpowiednie nagłówki nt cacheowania do przeglądarki. poszukaj w google "cache control"
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 08:54 |