![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy w Cake'u jest mozliwosc trzymania calego framework'a pod jednym adresem (np. mojframework.pl) a aplikacje (strona1.pl, strona2.pl, etc.) zawieraly w sobie tylko folder app/?
Jak to wykonac? -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W żadnym freamworku/skrypcie PHP tego nie zrobisz...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego?
Przeciez to nie byloby trudne. -------------------- PHP Developer
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 25 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie no ale:
Jeśli chcesz to trzymać na jednym serwerze to da się, tylko musisz mieć odpowiednią strukturę katalogów i skonfigurowane vhosty. Przykładowa struktura katalogów Kod www/ lib/ - cake i wszystkie biblioteki strona1.pl/ - (app strona 1) strona2.pl/ - (app strona 2) ... W vhostach ustawiasz, żeby strona1.pl kierowała na katalog /www/strona1.pl/webroot/ strona2.pl kierowała na katalog /www/strona2.pl/webroot/ i w plikach: /www/strona1.pl/webroot/index.php Stałą ROOT ustawiasz na
|
|
|
![]()
|
|
No wlasnie chce sam folder (tutaj: lib/) trzymac na osobnym serwerze, jest taka mozliwosc?
-------------------- PHP Developer
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 25 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na poziomie PHP tego nie osiągniesz.
Jeśli możesz zarządzać serwerami zainteresuj się nfs. Wtedy możesz takie coś osiągnąć, ale to jest rozwiązanie na poziomie systemowym, a nie po stronie php. |
|
|
![]()
|
|
Przeciez to sie wydaje banalne...
Na jednym serwerze (inny url) trzymam skrypt, a na drugim serwerze trzymam pliki wykonywalne. W czym tutaj jest problem? -------------------- PHP Developer
|
|
![]()
|
|
banalne?
to jak chciałbyś wczytywać pliki? file_get_contents? include?odwoływać się przez: http://server-lib.pl/lib.php Jeśli myślisz że tak się da to się mylisz. Musiałbyś pobierać treść plików, wrzucać to do eval()... i tak każdy plik. |
|
|
![]()
|
|
To do czego służą dyrektywy:
- allow_url_fopen - allow_url_include -------------------- PHP Developer
|
|
![]()
|
|
Nie wiem na 100%, ale:
allow_url_fopen - pozwala na zrobienie czegoś takiego: fopen("http://jakisserwer.pl/plik") - takie coś w rezultacie daje to co przetworzy php - nie dostaniesz się do zmiennnych itp w nim zaszytych allow_url_include include( "http://serwer.pl/costam" ) - tak jak wyżej dołączy wyrenderowany html Wyobraź sobie sytuacje: Ja włącze u siebie włącze: allow_url_fopen, allow_url_include i u siebie w skrypcie dam:
i mam dane do Twojego serwera bazy danych. |
|
|
![]()
|
|
Kurcze racja...
A gdzie poczytam o NFS? -------------------- PHP Developer
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 02:31 |