Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> smarty vs framework np mojavi
wojt-ek
post 27.06.2004, 20:31:26
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
Czym się różni oprogramowanie typu framework (np mojavi) od smarty? I jedno i drugie powoduje szybsze tworzenie aplikacji ale czym to sie dokładniej różni? czy smarty jest lepsze do tworzenia aplikacji skaladjacych sie z popularmych modulow a framework służy do tworzenia bardziej personalizowanego oprogramowania? Sory że pytanie dla niektorych wyda się dziwne.

wojtek
Go to the top of the page
+Quote Post
.dragonfly
post 27.06.2004, 20:55:56
Post #2

-----

Mylisz pojecia. Smarty jest jednym z popularnych systemow szablonow. Oddziela on kod od jego prezentacji. Nie trzeba miszac kodu php ze zrodlem html (wytlumaczone najprosciej jak sie dalo). '

Przyklady:
Smarty
Kod
{$zmienna}

php
Kod
<?php echo $zmienna ?>

Framework to zupelnie inna historia. Owszem ulatiwa on prace. Tobie jednak zalecam zapoznanie sie z podstawami bo z uzyciem frameworka raczej sobie nie poradzisz.

BTW: W php Pro ten post raczej znajdowac sie nie powinien smile.gif

Ten post edytował kAzu^ 27.06.2004, 21:14:23
+Quote Post
wojt-ek
post 28.06.2004, 06:37:46
Post #3

-----

Cytat(kAzu^ @ 2004-06-27 21:55:56)
Mylisz pojecia. Smarty jest jednym z popularnych systemow szablonow. Oddziela on kod od jego prezentacji. Nie trzeba miszac kodu php ze zrodlem html (wytlumaczone najprosciej jak sie dalo). '

Przyklady:
Smarty
Kod
{$zmienna}

php
Kod
<?php echo $zmienna ?>

Czyli smarty odziela tylko logike od wygladu, ulatwia wspolprace grafika z developerem. Mi sie raczej nie przyda.
Cytat(kAzu^ @ 2004-06-27 21:55:56)
Framework to zupelnie inna historia. Owszem ulatiwa on prace. Tobie jednak zalecam zapoznanie sie z podstawami bo z uzyciem frameworka raczej sobie nie poradzisz.

BTW: W php Pro ten post raczej znajdowac sie nie powinien smile.gif

To chyba jest wlasnie to czego szukam, zalezy mi na przyspieszeniu pisania aplikacji poprzez zastosowanie obiektowosci. A ktory wg Was framework jest dobry na poczatek? Zalezy mi na szybszym pisaniu aplikacji bazodanowych (Mysql. postgresql).

Ten post byl w php Pro ale przeniosla go jakas "wyższa siła".

Ten post edytował wojt-ek 28.06.2004, 06:40:20
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 10.07.2025 - 04:52