![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Dopiero się uczę dlatego pytam o wskazówkę. Walczę z problemem od wczoraj i doszedłem tylko do wniosku, że to problem z sesją. Chodzi o system logowania w którym użytkownik podaje swoje dane logowania, kod sprawdza czy użytkownik jest w bazie jeśli jest to przekierowuje na stronę admin.php jeśli zalogował się admin. Jeśli zalogował się kto inny przekierowuje na main.php W teorii wszystko pięknie. W praktyce jednak prawidłowo loguje się dopiero za drugim razem. To znaczy otwieram przeglądarkę i wpisuje dane logowania admina. Przekierowuje jednak od razu na main.php przy czym nie zapisuje zmiennych sesyjnych. Tzn w miejscach gdzie później powinien pobrać dane z bazy i wyświetlić dla konkretnego usera wyświetla błąd. Jednak po wylogowaniu i zalogowaniu ponownie wszystko jest już ok. Reasumując loguje się za drugim razem dopiero. Wydaje mi się, że walnąłem się gdzieś w składni i coś ustawiłem w złej kolejności.
Ten post edytował iqique 16.09.2011, 10:17:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie widze zebys rejestrował zmienne
$_SESSION["user"] i $_SESSION["admin"]==$admin; tak jak to zrobiles dla @session_register("zalogowany"); moze to to ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziekuję za podpowiedź. user w tym przypadku jest nie potrzebny, a admin poprawiłem i zarejestrowałem. Teraz za każdym razem loguje od razu do main.php Dalej nie rozumiem istoty problemu :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Usuń małpkę w 5 linii a 6 całkowicie.
Zmienne od użytkownika które wykorzystujesz w zapytaniach filtruj w pierwszej kolejności funkcją mysql_escape_string. Przyjrzyj się linią 25 i 26, co miały robić a co robią? Nigdzie nie przypisałeś żadnej wartości do zmiennej $user a używasz jej w zapytaniu. Linie 30 i 36? W linie 39 używasz zmiennej $admin która tak samo jak $user jest pusta. -------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
"Widzę więcej, wiem więcej, tak to jest mniej więcej" "NIE kradnij, rząd nielubi konkurencji" |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję. Problem rozwiązany.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2011 Skąd: Moon Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Hejo,
Możesz wrzucić poprawiony listing ? chętnie też się przyjżę, ostatnio walczyłem z tym tematem. Co prawda rozwiązałem ale chętnie zmodyfikuję/poprawię/ulepszę ![]() |
|
|
![]()
|
|
Pewnie jeśli się przyda.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
... pierwszej kolejności funkcją mysql_escape_string. z uwzględnieniem informacji że: This function has been DEPRECATED as of PHP 5.3.0. Relying on this feature is highly discouraged. rekomenduje sie uzycie: mysql_real_escape_string Ten post edytował yduck 16.09.2011, 13:22:54 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:11 |