![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chciałem zapytać jak należy definiować relacje w schema.yml? czy należy wszędzie definiować relacje, tzn, jeżeli 'Artykul' ma relacje do 'Autor' to należy również zadbać o odwrotną relację w pliku schema.yml? plik schema u mnie wygląda następująco: Kod --- detect_relations: true options: collate: utf8_polish_ci charset: utf8 type: InnoDB Artykul: tableName: artykul columns: idArtykul: primary: true type: integer(4) notnull: true autoincrement: true tytul: type: string(45) autorId: type: integer(4) notnull: true relations: Autor: local: autorId foreign: idAutor foreignAlias: artykuly Autor: tableName: autor columns: idAutor: primary: true type: integer(4) notnull: true autoincrement: true nazwa: type: string(100) relation: Artykul: local: idAutor foreign: autorId jak pobrać artykuły wraz z ich autorami? próbowałem podobnie jak w jobeet ale za każdym razem otrzymuję inny błąd, ostatnie wypociny to: plik: ArtykulTable.class.php
Kod 500 | Internal Server Error | Doctrine_Table_Exception Unknown relation alias artykuly może ktoś polecić jakąś książkę? mam "symfony w przykładach" i "programowanie z wykorzystaniem Symfony, CakePHP, Zend Framework" ale obydwie opierają się o propel'a. wiem że Polskich niema, ale to żaden problem, może być po angielsku. poradziłem sobie już z joinem, ale pozostaje kwestia jak opisywać relacje i czy możecie polecić jakieś książki ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:36 |