![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 3 Dołączył: 31.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie - pozostał mi jedynie problem uploadu plików graficznych na serwer. Odkopałem jakiś miły i przejrzysty skrypt ale liczę na Waszą pomoc we wpasowaniu go do mojego kody oraz przede wszystkim zmiany na coś co chciałbym uzyskać. TZN skrypt jest taki:
teraz pytania co chciałbym uzyskać: - aby pliki wgrywały się docelowo do katalogu "./../db/images" (oznaczenie 'wyjscia' na serwer jest potrzebne bo skrypt bedzie w innym katalogu) - aby plik przyjmował nazwę zmiennej "$newkod.jpg" (w kodzie mojej strony podanym poniżej) - aby rozmiar obrazu był zawsze w wysokosci 600px (szerokosc proporcjonalna) - aby automatycznie byla tworzona miniatura w wielkosci 10% oryginalu z przedrostkiem "tn" - czyli "tn'.$newkod.'.jpg" - aby to wkomponowac w moj kod:
ogromne dzięki z góry za pomoc Ten post edytował shpaque 15.09.2011, 09:34:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ad1
ad2 move_uploaded_file() to przenosi plik tam gdzie chcesz. Więc dwa pierwsze punkty załatwiasz tym -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 3 Dołączył: 31.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Czyli teraz mamy takie coś i Ad1 może już odpaść (napisałeś że ad2 tez - a gdzie i jak zmienci nazwe pliku?)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No przecież drugim argumentem move_uploaded_file() jest nazwa pliku wraz ze ścieżką. Właśnie tam masz zmienić na to co chcesz mieć.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
nie wiem... nie rozumiem...
przede wszystkim - juz oczywiscie na samym poczatku mam problem, bo skrypt bedzie w pliku "./admin/nowy.php" i tak wskazuje "http://".$_SERVER['HTTP_HOST'].dirname($_SERVER['PHP_SELF']); ,ale nie wime jak z tego katalogu wyjsc na "/../db/images" bo ta sciezka nie dziala wychodzi cos takiego: jak zrobic zeby przeczytal po $_SERVER['HTTP_HOST'] tylko jeden katalog dalej? albo jak wyjsc z katalogu ADMIN i przejsc do db/images..? Ten post edytował shpaque 15.09.2011, 10:52:41 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 22:56 |