![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem : po zmianie serwera , po wpisaniu adresu roboczego ( jestem na tzw okresie testowym) ukazuje się komunikat:
Warning: require_once(/home/clip-line/ftp/common/gpc_unesc.php) [function.require-once]: failed to open stream: Nie ma takiego pliku ani katalogu in /home/clip-line/ftp/www/conf.php on line 156 Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required '/home/clip-line/ftp/common/gpc_unesc.php' (include_path='.:/usr/share/pear/') in /home/clip-line/ftp/www/conf.php on line 156 linijka 156 pliku conf.php wygląda tak: require_once "$comdocroot/common/gpc_unesc.php"; Skopiowałem wszystkie pliki z katalogu www z poprzedniego serwera i umieściłem je w katalogu www na nowym serwerze, oprócz tego znajduje sie tam jeszce katalog: images, który już był wczesniej ( umieszczony przez hosting) oraz plik: index_default.php |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Komunikat mówi o tym że nie ma tam tego pliku, sprawdź ścieżkę do niego, wpisz ją na sztywno, a później popraw zmienną $comdocroot bo to ona generuje błąd. Poza tym masz ją źle napisaną.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Komunikat mówi o tym że nie ma tam tego pliku, sprawdź ścieżkę do niego, wpisz ją na sztywno, a później popraw zmienną $comdocroot bo to ona generuje błąd. Poza tym masz ją źle napisaną.
@!*! Zmienna $comdocroot nie musi wcale powodować błędu, choć najprawdopodobniej to jej wina. Jednak źle napisana nie jest. @sewerynn Jaki to hosting? Ten post edytował mortus 15.09.2011, 09:26:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@!*! Zmienna $comdocroot nie musi wcale powodować błędu, choć najprawdopodobniej to jej wina. Jednak źle napisana nie jest. Zmienne się wydziela, a nie upycha. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
serwer na który chcę przenieść stronę to: nazwa.pl
|
|
|
![]()
|
|
Sprawdziłeś to co pisałem wyżej? Przy podaniu ścieżki na sztywno podaj też może położenie bezpośrednie
Kod './common/gpc_unesc.php' Lub bez kropki na początku. Zależy co kryje zmienna $comdocroot. Serwer w zasadzie nie ma tu znaczenia, komunikat jest prosty. Ten post edytował !*! 15.09.2011, 13:54:33 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
tak, zmieniłem ścieżkę dostępu dodając www przed common gdyż pliki są ulokowane w katalogu www
obecnie linia 156 wyglada tak: require_once "$comdocroot/www/common/gpc_unesc.php"; teraz wyskoczyło mi: Warning: require_once(/home/clip-line/ftp/common/common.inc) [function.require-once]: failed to open stream: Nie ma takiego pliku ani katalogu in /home/clip-line/ftp/www/index.php on line 5 Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required '/home/clip-line/ftp/common/common.inc' (include_path='.:/usr/share/pear/') in /home/clip-line/ftp/www/index.php on line 5 |
|
|
![]()
|
|
Nie rozumiesz. Co to jest $comdocroot co ta zmienna zawiera? Wpisz ścieżkę bezpośrednią do pliku, bez tej zmiennej.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
analogicznie zmienilem sciezke i teraz wyskoczylo mi:
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Unknown MySQL server host 'mysql.rsi.pl' (1) in /home/clip-line/ftp/www/common/common.inc on line 9 Unknown MySQL server host 'mysql.rsi.pl' (1) Warning: mysql_select_db() [function.mysql-select-db]: Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2) in /home/clip-line/ftp/www/common/common.inc on line 11 Warning: mysql_select_db() [function.mysql-select-db]: A link to the server could not be established in /home/clip-line/ftp/www/common/common.inc on line 11 Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2) Warning: require_once(/home/clip-line/ftp/common/session.php) [function.require-once]: failed to open stream: Nie ma takiego pliku ani katalogu in /home/clip-line/ftp/www/index.php on line 6 Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required '/home/clip-line/ftp/common/session.php' (include_path='.:/usr/share/pear/') in /home/clip-line/ftp/www/index.php on line 6 domyslam się , ze trzeba przeniesc baze danych na nowy serwer ale jesli chodzi o komunikat index.php on line 6 to po zmianie sciezki nie chce zniknąć ok, wycofam te zmiany i wpisze bez comdocroot po skasowaniu comdocroot wyskakują te same błedy |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 317 Pomógł: 58 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stary, zrób po prostu
i wklej tutaj to, co Ci wyskoczy, bo inaczej nikt nie wywróży co jest źle. Ew spróbuj zmienić na coś takiego:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
tzn w linii 156 conf.php mam wpisać:
echo $comdocroot; tak? |
|
|
![]()
|
|
Heh. Masz w ogóle jakieś pojęcie o PHP? $comdocroot to zmienna która ma jakieś dane.
zamiast tego wpisz ścieżkę do pliku taką jaka znajduje się na serwerze
I tyle. Jeśli tego nie rozumiesz, to przeczytaj kurs PHP, albo zleć poprawę tego w odpowiednim dziale. ps. kody błędów wklej w odpowiedni tag na forum, lepiej się czyta. edit: I jeśli chodzi o te kolejne błędy związane z mysql, są one spowodowane błędnymi danymi jakie przekazujesz przy połączeniu z bazą. Prawdopodobnie ich nie zmieniłeś i są takie same jak na poprzednim serwerze oraz kolejnego pliku nie można wczytać na tej samej zasadzie co poprzedni. Zmień tą zmienną w końcu na poprawną, albo zastosuj ścieżki bezwzględne. Ten post edytował !*! 15.09.2011, 16:09:20 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Adres roboczy mojej strony ( na nowym serwerze) to: www.clip-line.nazwa.pl/www
wszystkie przekopiowane pliki znajdują się w katalogu www, czyli mam wpisywać ścieżkę: require_once '/www/common/gpc_unesc.php'; ? czyli po prostu pominąć comdocroot? po uzupełnieniu o www ścieżki dostępu wyskoczył kolejny błąd a potem kolejny, którego jednak nie dało już się poprawić poprzez dodanie www. gdzie konkretnie można to zlecić do poprawy? |
|
|
![]()
|
|
Błędy wynikają z nieporpawnej ścieżki do pliku, późniejsze błędy te dotyczące mysql, to złe dane może login i hasło do bazy. Błędy są lawinowe bo nie zmieniasz tych ścieżek i danych po przeniesieniu na inny serwer.
Cytat require_once 'www/common/gpc_unesc.php'; require_once '/www/common/gpc_unesc.php'; require_once './www/common/gpc_unesc.php'; I nadal nie napisałeś co zawiera tamta zmienna. Tyle w tym temacie. Ten post edytował !*! 16.09.2011, 11:45:20 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:34 |