![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 3 Dołączył: 31.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam znów serdecznie; mam tym razem taki problem /pewnie jak zwykle prosty ale mnie juz trafia szlag/
![]()
chodzi mi o linijke - jesli jest stala sciezka - wszystko gra; tyle że ja mam ok 10 plików *.db i chcialbym w zaleznosci od wartosci zmiennej zebypodmieniał wartosc pliku bazowego - tyle ze to nie dziala! Najpierw zrobilem tak na poczatku strony i tak dalej = więc zmienna $dbase przybiera rozne wartosci, tyle ze jesli pozniej zrobie to nic nie pobiera... jak to rozwiazac? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Popraw warunki, bo stringi trzymamy w ' lub "
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie prościej byłoby zrobić po prostu tak:
lub tym podobnie. Poza tym spójrz, jak dokonujesz porównań:
Warunki nigdy nie są spełnione, bo porównujesz zmienne z niezdefiniowanymi stałymi (powinno być 'balony', 'ceramika'), a co za tym idzie zmienna $database przyjmuje wartość zmiennej $dbase, która to z kolei jest pustym łańcuchem znaków. W rozwiązaniu problemu mogło pomóc włączenie wyświetlania i raportowania wszystkich błędów w tym pliku/skrypcie. Ten post edytował mortus 14.09.2011, 16:08:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 3 Dołączył: 31.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
no tak tyle że kiedy zmienna $category przybiera rozne wartości - wszystkie zmienne w klamrze przybieraja okreslone wartosci - wiec tutaj dziala; problem polegal tylko na pliku $database poniewaz jesli dostawał cos innego niz konkretna sciezke w '' to wariowal...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A na jakiej zasadzie są tworzone te zmienne? Jeśli $cat to dwie pierwsze litery zamienione na duże, a $text to nazwa pisana z dużej litery, to możesz to zrobić tak:
A jeśli istnieją jakieś szczególne przypadki, to lepiej użyć switch():
Cytat no tak tyle że kiedy zmienna $category przybiera rozne wartości - wszystkie zmienne w klamrze przybieraja okreslone wartosci - wiec tutaj dziala; problem polegal tylko na pliku $database poniewaz jesli dostawał cos innego niz konkretna sciezke w '' to wariowal... Szczerze wątpię, że Ci to działało, chyba że popełniłeś błąd podczas przepisywania skryptu tutaj na forum. Myślę jednak, że to po prostu nie działało i dlatego zmienna $database nie była tym, czym powinna być. Zresztą co za problem zrobić tak:
Ten post edytował mortus 14.09.2011, 16:29:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 317 Pomógł: 58 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to zrobił np. tak:
I mam nadzieję, że nie umieszczasz tego kodu w warunku: bo oczywiście wtedy żaden z podanych tu przykładów nie zadziała. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
no wlasnioe rzecz w tym (zapomnialem nadmienic) ze to wszystko nie jest w warunku POST ale $database tak... Wiec moze jedyny problem tkwi w tym zeby jakos ta zmienna przerzucic do warunku post?
|
|
|
![]()
|
|
I mam nadzieję, że nie umieszczasz tego kodu w warunku: bo oczywiście wtedy żaden z podanych tu przykładów nie zadziała. A to niby dlaczego? Prosty test:
@shpaque Pokaż cały aktualny kod, bo nikt zgadywał nie będzie, co jest źle. |
|
|
![]()
|
|
Na prośbę przesyłam cały kod:
dodam tylko ze WSZYSTKO dziala bez zarzutu oprocz tej sciezki @mortus - test nie zadzialal... |
|
|
![]()
|
|
To teraz przenieś linie 124 i 125 na sam początek (linia 2). A czym w ogóle jest linia 127? Usuń ją. Co to za liczba 0000000 w rand()? Powinno być po prostu 0.
Cytat @mortus - test nie zadzialal... To chyba korzystasz z innego PHP-a niż ja. Ten post edytował mortus 14.09.2011, 22:50:39 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Dzięki za pomoc - już poradziłem sobie razem z wskazówkami z Twojej strony
![]()
a pozniej w formularzu takie wpisy:
i wszystko gra od strony wpisu w baze danych... Dzieki |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 21:19 |