![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
wygenerowałem domyślnego CRUD'a dla tabeli użytkownika. W tabeli znajduje się również id użytkownika który polecił serwis(idpolecajacy). zmieniłem __toString, user'a, i ładnie wyświetla wszystkich użytkowników w domyślnym formularzu. Początkowo w schema.yml nie ustawiłem notnull (dla pola idpolecajacy), i każda próba stworzenia nowego user'a kończyła się powodzeniem z małym ALE, w idpolecajacy wstawiany był NULL. Jeżeli użytkownik był edytowany, wszystkie dane można było zmienić, poza idpolecajacy. potem ustawiłem not null (jak w poniższym listingu), od tej pory symfony zaczął sypać błędem:
schema.yml wygląda następująco:
formularz był poprawnie generowany i każdy idpolecajacy w comboboxie miał odpowiednią wartość oraz etykietę, tablica POST też przyjmowała odpowiednią wartość dla tego pola. jestem początkującym w tym frameworku, a tu takie schody :] wersja symfony: 1.4.13 bardzo proszę o pomoc/sugestie, może zapomniałem o czymś? tego typu CRUD powinien chyba działać od razu po zmianie funkcji __tostring? ps. symfony generuje takiego inserta:
zupełnia pomija idpolecajacy, dlaczego ta wartość się gubi? Ten post edytował zniviash 13.09.2011, 08:31:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 7 Dołączył: 6.09.2011 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy pomogę, bo też jestem początkujący... Daj plik akcji.
Ten post edytował Valantir 13.09.2011, 11:35:46 -------------------- Pomogłem? Kliknij "Pomógł".
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
akcja jest nie ruszana, świeżo wygenerowana.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 7 Dołączył: 6.09.2011 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślałem, że może coś zmieniałeś... Szczerze? Zaczyna mnie bardzo nurtować Twój problem, tym bardziej, że sam takiego nie miałem ale zawsze może wyskoczyć w najmniej odpowiednim momencie. Skoro zmieniałeś plik schema to wyczyściłeś cache? Może to coś da..
Ten post edytował Valantir 13.09.2011, 12:39:09 -------------------- Pomogłem? Kliknij "Pomógł".
|
|
|
![]() ![]()
|
|
zrobiłem nowy projekt, od zera, tylko po to by to przetestować.
może coś robię nie tak? przede wszystkim schema jest ok? robię tak: ustawiam pass dla bazy danych wstawiam to co w listingu do schma.yml doctrine:build --all doctrine:generate-module frontend user User potem ewentualnie w pliku user.class.php:
czy jeszcze powinienem coś zrobić żeby ten crud zaczął działać? stworzyłem projekt na wersji 1.4.5 i to samo ;/ |
|
|
![]()
|
|
Ja używam propel ale w tym przypadku chyba nie ma dużej różnicy. Zgłasza mi błędy w schema więc to jest chyba do poprawy... sprawdź przez np phpmyadmin czy dobrze masz bazę sklepaną.
Ja używam takiego zapisu: Kod propel: <----u Ciebie inaczej. katedra: katedra_id: { type: integer, required: true, primaryKey: true, autoIncrement: true } nazwa: { type: varchar(45), primaryString: true } skrot: { type: varchar(20) } slug: { type: varchar(128) } wydzial_id: { type: integer, onDelete: cascade, foreignTable: wydzial, foreignReference: wydzial_id } _indexes: fk_katedra_wydzial: [ wydzial_id ] _uniques: u_slug: [ slug ] . . . itd -------------------- Pomogłem? Kliknij "Pomógł".
|
|
|
![]()
|
|
problem oczywiście tkwił w schema:) tak czułem.
plik miałem wygenerowany z mysql workbench, i myślałem że jest ok. dziękuję za zainteresowanie problemem i przepraszam za zawracanie głowy. muszę znaleźć jakąś ciekawą lekturę dot mysql workbench |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:00 |