![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
utworzyłem sobie prosty formularz w Zend Frameworku, lecz mam problem z wyświetlaniem w nim (w jego textarea'ch) danych pobieranych z MySQL'a. Mój formularz wygląda następująco: Kod <?php class Application_Form_EditForm extends Zend_Form { public function init() { $this->autor = new Zend_Form_Element_Text('autor'); $this->autor->setLabel('Autor: ') ->setRequired(true); $this->tytul = new Zend_Form_Element_Text('tytul'); $this->tytul->setLabel('Tytul: ') ->setRequired(true); $this->tresc = new Zend_Form_Element_Textarea('tresc'); $this->tresc->setLabel('Tresc: ') ->setRequired(true) ->setAttrib('cols', '40') ->setAttrib('rows', '15'); $this->wyslij = new Zend_Form_Element_Submit('wyslij'); $this->wyslij->setLabel('Dodaj newsa'); $this->addElements(array($this->autor, $this->tytul, $this->tresc, $this->wyslij)); $this->setMethod('post'); $this->setAction('../index/news-edit'); } } Czyli prosty zwyczajny formularz - proszę o pomoc jak mogę pobrane dane z MySQL ustawić jako wyświetlanie w tym formularzu? Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm wykombinowalem cos takiego:
Index Controller: Kod // edycja newsa public function newseditAction() { // pobieranie newsa o danym ID $oNewsEdit = new Application_Model_News(); $aNewsEdit = $oNewsEdit->getNews($_GET['id']); $this->view->aNewsEdit = $aNewsEdit; // wyswietlanie formularza $oNewsForm = new Application_Form_News(); $this->view->oNewsForm = $oNewsForm; // pobranie newsa z mysql i wpisanie do formularza $oNewsForm->getElement('autor')->setValue($_POST['autor']); $oNewsForm->getElement('tytul')->setValue(2); $oNewsForm->getElement('tresc')->setValue(3); } Model: Kod // pobieranie newsa public function getNews($iId) { $this->wynik = mysql_query("SELECT * FROM news WHERE id='".mysql_escape_string($iId)."'"); $aGet = array(); while($this->row=mysql_fetch_assoc($this->wynik)) { $aGet[]=$this->row; } return $aGet; } Lecz ciągle nic nie wyświetla w polach, probowałem wyświetlić poza nimi i wszystko bylo cacy. Problem jest z przekazaniem tego wyniku z modelu do controllera. Mam takie notatki: Kod Notice: Undefined property: IndexController::$wiersz in D:\serv\www\systemnewsow-zf\application\controllers\IndexController.php on line 48 Pozdrawiam! Ten post edytował aggreSSive115 12.09.2011, 11:10:06 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najwygodniej jest nazywać kolumny w tabeli tak samo jak pola w formularzu, skorzystaj też z zend_db_table zamiast korzystać z natywnych rozszerzeń z php, znacznie przyspiesza to debugowanie i pisanie sql'i Ten post edytował zend 12.09.2011, 16:44:52 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:23 |