![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałbym stworzyć własny mini cms, który będzie z panelu administratora mógł tworzyć menu, podstrony i stopkę na początek. Podstawy PHP znam SQL znam dość dobrze, wiec z MySQL nie będzie problemu. Jestem na etapie projektowania tego wszystkiego sobie w głowie i na kartce i mam pewne pytanie: Jak rozwiązać dodawanie podstron z panelu admina. Czy przesyłać całą zawartość do mysql i potem pobrać na stronę po odpowiednim id czy jak to zrobić żeby było optymalnie (wydaje mi się ze to kiepski pomysł) , bo np z menu nie ma problemu bo wyśle sobie do bazy adres i tytuł i potem pobiorę co będę chciał i porównam z aktualnym adresem. Z góry dzięki za odpowiedz Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdzieś dane strony musisz trzymać Najprostsza opcja to tabela (i dla takiej strony raczej najlepsza) w formie:
Wyciągnięcie menu to bierzemy tylko url i url_title gdzie status = 1 lub 3(jeżeli mamy ten status) Wyświetlenie strony szukamy w bazie czy jest strona o takim adresie jak w pasku i czy ma status 1 lub 3 Można to oczywiście na plikach zrobić, ale znacznie lepszą opcją jest baza -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli dodam pole url to chyba nie będę się musiał bawić z htaccessem w tym przypadku ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 2 Dołączył: 31.01.2010 Skąd: Konstancin-Jeziorna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bez htacces nie otrzymaszm łatwych urli np :
http://costam.pl/1,lubie_tamt_i_owo.html Tylko bedziesz musiał uzyc cos takiego : http://costam.pl/?page=1 -------------------- Movie CMS v 0.1 - Postęp
|
|
|
![]()
|
|
a jak to jest w przypadku edytorów tekstów np takich jak tu jest na forum gdzie mogę np pogrubic, wyjustować i tak dalej, a tym sie pracuje ponowienie jak z formularzem ? bo jak dodam kilka podstron to chce miec możliwość odrazu edycji tej podstrony. Ten edytor też przechowuje tekst w bazie danych i pobiera go i aktualizuje na bierząco ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poszukaj wysiwyg w google, mnóstwo ich jest (np. tinymce, fckeditor i wiele innych część http://www.queness.com/post/212/10-jquery-...h-text-editors)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mam taki kawałek kodu:
po wejsciu na podstrone index.php?id=1 mam link do nastepnej po kliknieciu w niego dodaje mi tekst do poprzeniej, jak zrobić żeby po wejsciu na index.php?id=1&add=new wyświetlała sie tylko ta zawartość która na niej jest bo w tej chwili spełnia mi cały czas oba warunki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Chodzi mi o to że gdy wchodze w ?id=1 mam link do ?id=1&add=new. Jak klikne w ten link to wyświetla mi sie zawartość tej strony i dodana zawartość poprzedniej. A chce żeby wyświetlała się tylko zawartość add=new
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
No to przecież dodając powyższy warunek (zamiast if ($_GET['id'] == 1) tak właśnie się stanie. Zobaczysz jego zawartość tylko wtedy, gdy $_GET['add'] nie zostanie ustawione. Potem wystarczy dodać drugi warunek poniżej ale już z "ustawionym" $_GET['add'].
Opcjonalnie dodać warunek if (!isset($_GET['add'])) przed wyświetleniem linka. |
|
|
![]()
|
|
Mam taki problem z połączeniem z MySQL. Wywala mi taki błąd
Nastąpiło to wtedy gdy chciałem przenieść swoj skrypt z localhosta na serwer yoyo.pl zeby go przetestować. Na localu działa bez problemu. Moj skrypt połączenia wygląda tak: plik config.php to zdefinowane paramety połączenia. Jak myslicie gdzie może być błąd ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmieniłeś te wszystkie parametry (HOST, USER, PASSWORD, DB) w db_config.php na takie jakie Ci przydzielono na yoyo.pl?
|
|
|
![]()
|
|
no oczywisicie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:13 |