![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na łanach tego forum, i mam nadizeję, że nie ostatni :P :)
System centos 5.6 PHP 5.2.10 (cli) (built: Nov 13 2009 11:24:03) httpd-2.2.3-45.el5.centos.1 Mam problem z instalacją xdebug: Instalowalem xdebug (xdb) ze źródeł, z kompilacją (phpize, ./configure, make, make install), a także z pear install. Moduł instlował/kompilował się bez problemów, problemem za to jest podłączenie go pod php. Powinien on być podłączony przez zend_extension = module.so Niestety, to rozwiązanie nie działa, nie działąją zend_extension= zend_extension_ts= zend_extension_nts=. Zależnie gdzie umieściłem linijkę ładowania zend_extension to apache albo startował albo udawał że startuje a potem okazywało się, że nie żyje jak chciałem zrestartować. Jedyna opcja, jaka pozwoliła mi na załadowanie xdb, to zwykły extension=module.so, ale niestety, pomimo, że chodził to nie zawsze. Przy proóbie profilowania skryptu, raz dawał wyniki, raz nie. Przy zadaniach z crona dostawałem informację, że musi być załadowany przez zend_extension a nie extension. Moduł podłącałem na wszystkie możliwe sposoby, przez dodanie xdebug.ini w katalogu php.d jak i bezpośrednio w php.ini (na początki, w środku i na końcu pliku) - nie działa. Czy ktoś ma rozwiązanie na ten problem? Bo mnie już szlag trafia... albo jakiś inny profiler do php (darmowy). Pozdrawiam Ten post edytował erix 9.09.2011, 07:50:57
Powód edycji: [erix]: przeniosłem
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Skompiluj też PHP ręcznie. Wcale bym się nie zdziwił, jakby PHP było starsze niż wymagana wersja dla xdebug, którą ściągnąłeś.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odp.
Tego jescze nie robiłęm, ale jeśli chodzi o dobór wersji to używałem: http://xdebug.org/find-binary.php Więc strona xDebug'a mi to podsuneła, co teoretycznie powinno być ok. Dlaczego centos nie ma w repozytoriach sprawdzonego xdebug'a... what a world.. Cóż, spróbuję - jak dam radę ![]() Edit: O.o, Apache to zła kategoria? Ten post edytował gacekssj4 9.09.2011, 10:34:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Więc strona xDebug'a mi to podsuneła, co teoretycznie powinno być ok. Dlaczego centos nie ma w repozytoriach sprawdzonego xdebug'a... what a world.. Cóż, spróbuję - jak dam radę Może ma sprawdzonego, ale paczkerzy tych dwóch pakietów raczej się nie porozumiewają. ;p Cytat Edit: O.o, Apache to zła kategoria? PHP + xDebug nie muszą działać na Apache. Możesz ten tandem odpalać z konsoli albo z innego serwera; demon nie ma tu nic do rzeczy. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Znalazłem coś tutaj: ale mam nowszą wersję. http://bugs.xdebug.org/view.php?id=346
Będę próbował 5.2.17 w takim to razie Nigdy php'a nie kompilowałem, więc proszę o lekką pomoc ![]() Mam to olać? Nie mam takiego pliku? Czy wystarczy potem tylko zamienić otrzymane usr/bin/php na nowe? |
|
|
![]()
|
|
Cytat Nigdy php'a nie kompilowałem, więc proszę o lekką pomoc . przy configure mam mnóstwo parametrów, jeden z nich mi się wykrzacza: '--with-apxs2=/usr/sbin/apxs' Musisz podać ścieżkę do tego narzędzia u siebie. Niekoniecznie jest akurat tutaj. Poza tym, chyba wymagało to jakiejś dodatkowej paczki. Ja Ci nie powiem, bo już od dawna nie używam tego muła, jakim jest Apache, a jak już, to zawsze kompilowałem osobno. Cytat Mam to olać? Nie mam takiego pliku? Patrz: wyżej. Olać możesz, gdy podpinasz PHP jako (Fast)CGI. To coś jest niezbędne, gdy podpinasz PHP via mod_php. Cytat Czy wystarczy potem tylko zamienić otrzymane usr/bin/php na nowe? make install powinien powstawiać wszystko, gdzie trzeba. [; -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 20:26 |