![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 8.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na wstępie, witam wszystkich serdecznie!
Krotko bawię się PHP i trochę utknąłem podczas debugowania skryptu z klasą zawierającą zmienne statyczne. Okazuje się że zarówno Eclipse, jak i Netbeans nie wyświetlają wartości tych zmiennych (statycznych). Dodam dla jasności, że chodzi o PHP 5.3 i xdebug (2.1.2) - zresztą podobnie jest po zainstalowaniu najnowszego Zend Studio i Zend Servera 5.3. Najwyraźniej nie jestem sam -> problem został poruszony na forum Zend i eclipse w konteście xdebug - niestety rozwiązania nie znalazłem. Stąd moje pytanie - w jaki sposób to przeskoczyć, tak aby rozsądnie móc obserwować wartości zmiennych statycznych podczas debugowania kodu? Oczywiście, najlepsze byłoby rozwiązanie bez konieczności ingerencji w kod. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Ten post edytował przemoz 8.09.2011, 15:37:28 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 9 Dołączył: 19.11.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli nie znajdziesz lepszego sposobu to co jakiś kawałek kodu wrzuć sobie funkcję get_defined_vars().
Wadą tego rozwiązania jest odczyt wyników na samym końcu, a nie podczas krokowego wykonywania kodu... -------------------- Poszukujący wiedzy
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest kilka rozwiązań:
1. "najedź" myszą podczas debugowania kodu na zmienną statyczną, a pokaże się chmurka jej aktualną wartością. 2. w zakładce Expressions->Add Watch Expression i i wpisz nazwę zmiennej, której wartość chcesz obserwować. -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 8.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@darko
Ad1. Pierwszy pomysł u mnie w eclipse (Version: Helios Release 20100617-1415) nie działa - wyświetla się jedynie nazwa zmiennej ze znakiem "=" i puste pole. Co więcej w zakładce Variables zmienna ma wartość <Uninitialized>. Ad2. Działa idealnie. Dzięki za pomoc. -------- Okazuje się jednak, że nie jest aż tak dobrze... Niby wszystko jest Ok - przy prostych klasach - ale gdy pojawiają się spore ilości kodu, apache się wysypuje i kończy się debugowanie. Jeżeli ktoś ma pomysł, ewentualnie skonfigurowane środowisko programistyczne pod Windozą i podczas debugowania zmiennych statycznych klas ma dostęp do ich wartości, to prosiłbym o co? gdzie? i jak? Pozdrawiam. Ten post edytował przemoz 12.09.2011, 14:31:04 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:01 |