Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Demon w PHP, Wątek dzialajacy na serwerze w tle
Orzeszekk
post 8.09.2011, 12:34:53
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Mam może niezbyt typowe pytanie. Potrzebuje sposobu aby skrypt dzialal w tle przez caly czas.

Potrzebuje w PHP utworzyć demona - wątek/skrypt/cokolwiek co bedzie mi działało w tle i np co minute kontrolował stan aplikacji.
Moja aplikacja umozliwia utworzenie turnieju, następnie daje n czasu na zapisanie sie do niego, i gdy nazbiera sie odpowiednia ilosc osob tworzy turniej, bitwy (ktore sa wpisami w bazie danych). I tu rodzi sie problem.
Operacje pilnujace turniejów są zgrupowane w jednej klasie którą po prostu uruchamiam przy kazdym wyswietleniu skryptu ktory jest zwiazany z turniejami, klasa najpierw sama sprawdza czy nic sie nie pozmienialo a nastepnie jest cos tam uruchamiane z tego. Na razie mi to wystarcza, problem jest w tym ze gdybym chcial zrobic system powiadomien na maila np. za 10 minut masz turniej, a przez caly dzien nikt by nie wchodzil na strone to skrypt nie wykona sie ani razu i turniej sie nie utworzy w odpowiednim czasie, dopiero gdy ktos odswiezy strone. Dlatego wolalbym jakiegos demona zrobic.

Jesli mozna tworzyc watki w php (krotko pisze, przerzucilem sie z asp) to utworzylbym cos w stylu wątku ktory dziala niezaleznie od skryptu (skrypt konczy sie a watek dziala dalej). A jak nie da sie to nie wiem. Max czas dzialania skryptu w php to 30 sekund wiec nie wiem jak to optymalnie rozwiazac.

Moge pokombinowac sam i nie zawracac nikomu glowy na forum ale pewnie wyjdzie tak ze wymysle durne i nieoptymalne rozwiazanie a ktos juz to dawno przeanalizowal. Wiec prosze o podpowiedzi.

--------------------
"The first 90 percent of the code accounts for the first 90 percent of the development time. The remaining 10 percent of the code accounts for the other 90 percent of the development time."
Tom Cargill, Bell Labs
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.07.2025 - 23:04