Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

63 Stron V  « < 47 48 49 50 51 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Najlepszy edytor dla programisty
kadet90

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Szukam dobrego IDE dla siebie(czyt. mało-zaawansowany) Testowałem kilka edytorów które znam i żaden specjalnie nie przypadł mi do gustu w jednym brak dobrego podświetlania w drugim krzaczki w 3 brak zwijania kodu i podpowiedzi php... Prosiłbym o pomoc w wyborze:) Przetestowałem te IDE i lista powodów dlaczego nie:
-hateML: brak zwijania kodu, brak podpowiedzi zminnych
-notepad++: jak dla mnie zbyt słabe podświetlanie skałdani.
-RJ text-edit: Brak polskiego kodowania(krzaczki)
-ked2: nie zaciekawił mnie interfejs.
Go to the top of the page
+Quote Post
emtiej

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ja na co dzień używam Dreamveawer-a, ewentualnie eclipse(nie każdemu się podoba), dreamveawer to prawdziwy kombajn, większości jego bajerów prawdopodobnie nie widziałem jeszcze po 2 latach używania (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) Polecam też pajączka, bardzo dobry dla początkujących, ma wygodny ftp i inne bajerki.
+Quote Post
kadet90

X----

A jakiś bardziej darmowy ? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Bo Dreamveawer to z 5000000000 kosztuje sądząc po firmie (IMG:style_emoticons/default/haha.gif)
+Quote Post
blooregard

Newsman

Grupa: Moderatorzy

Cytat
A jakiś bardziej darmowy ?

Będę sie powtarzał, ale NetBeans.
+Quote Post
vokiel

-----

Ciekawym IDE wydaje się być WebStorm (+PhpStorm)
Filmik: http://screenr.com/Kfh
+Quote Post
tvister

-----

(webstorm) Oho niezłe (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Niezły jest ten bajer z zaznaczaniem fragmentu(bloku) tekstu. Może ktoś wie jak uzbroić w to Eclipsa (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)

Ten post edytował tvister 11.03.2010, 10:41:48
+Quote Post
kadet90

X----

NetBeans testowałem i jeden powód dlaczego nie pasuje Krzaczki.... A nie wiem jakie kodowanie mam w dotychczasowych plikach...
+Quote Post
blooregard

Newsman

Cytat
A nie wiem jakie kodowanie mam w dotychczasowych plikach...

Ale to jest Twój problem, a nie NetBeans.
Ja używam ponad 1,5 roku i jakoś nie mam problemów z krzaczkami.
+Quote Post
athabus

-----

Cytat(kadet90 @ 11.03.2010, 15:39:40 ) *
NetBeans testowałem i jeden powód dlaczego nie pasuje Krzaczki.... A nie wiem jakie kodowanie mam w dotychczasowych plikach...

Powaliłeś mnie tym argumentem ;-)

Właśnie jestem po przesiadce na nowy komp. Od jakiegoś roku pracowałem na sowim "dostrojonym" eclipse - po zmianie, postanowiłem przejść na nowsza wersję i jakoś mnie nie urzekła... Sam nie wiem - jakoś tak dziwnie się pracuję. Mam wrażenie, że bardzo spowolniło podpowiadanie składni i jakoś ogólnie nie jest tak dobre jak w poprzedniej wersji.
Będę testował teraz netbeans'a bo tempo rozwoju tego edytora jest bardzo szybkie. Pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne, ale muszę się dokopać do kilku rzeczy w edytorze bo jest w kilku kwestiach mało intuicyjny (chodzi o konfigurację). Na starym kompie chodził mi bardzo wolno, ale na nowym nie mam problemu więc sprawdzę czy się polubimy ;-)
+Quote Post
blooregard

Newsman

Cytat
Będę testował teraz netbeans'a bo tempo rozwoju tego edytora jest bardzo szybkie. Pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne, ale muszę się dokopać do kilku rzeczy w edytorze bo jest w kilku kwestiach mało intuicyjny (chodzi o konfigurację). Na starym kompie chodził mi bardzo wolno, ale na nowym nie mam problemu więc sprawdzę czy się polubimy ;-)

Jak będziesz miał jakieś pytania odnośnie konfiguracji (np. co zrobić, by szablony Smarty kolorował jak HTML (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ) - wal śmiało, postaram się pomóc w miarę możliwości.
+Quote Post
athabus

-----

Dzięki za propozycję - w weekend zamierzam obejrzeć filmiki na blogu i poczytać trochę dokumentację. Jeśli będę miał jakieś pytanie to chętnie skorzystam z oferty i się odezwę. Kiedyś przelotnie oglądałem te filmiki i pamiętam, że było kilka fajnych rozwiązań + wsparcie do symfony z czego bardzo się cieszę.
+Quote Post
blooregard

Newsman

Wsparcie dla Symfony masz standardowo od wersji 6.8.
W wersji developerskiej 6.9 dodatkowo jest też wsparcie dla Zend Framework'a.
+Quote Post
kadet90

X----

Ja sobie poradziłem z krzaczkami w netbeansie lecz troszke denerwuje mnie że trzeba zakładać projekt... Jest jakieś inne wyjście ?
+Quote Post
vokiel

-----

@tvister niestety chyba nie ma, taki notepad++ ma, a wielkie Eclipse nie ;>

@kadet90 o to właśnie chodzi w programowaniu z użyciem IDE, że się operuje na projektach, a nie na pojedynczych plikach. Do małych poprawek, tak na szybko, jest np wspomniany przeze mnie wyżej, noteapd++.
+Quote Post
athabus

-----

No i nie wytrzymałem i zacząłem zabawę z netbeansem. Pierwsza obserwacja to, że przy większych projektach pojawia się opóźnienie w podpowiadaniu składni. Na szczęście używane podpowiedzi są cachowane i przy kolejnych użyciach już wszystko działa sprawnie.

Problemy jakie na razie mnie spotkały i nie potrafię ich rozwiązać:
- podpowiadanie składni nie działa dla klas generowanych przez admin generator (pewnie dlatego, że w projekcie nie jest widoczny cache, a klasy generowane przez admin generator dziedziczą po klasach przechowywanych w cachu) - nie działa podpowiedź dla $this
- kolorowanie składni w plikach yaml raz jest a raz go nie ma (nawet jeśli plik nie zawiera błędów)... dziwne

Testuję dalej...

//edit oczywiście uwagi dotyczą projektu w symfony (testuję akurat na 1.0, może na nowszych działa lepiej)

Ten post edytował athabus 11.03.2010, 20:40:21
+Quote Post
Blame

-----

Właśnie zakochałem się w WebStrom'ie, testuję i chyba przerzucę się z NetBeans, który wydaje mi się do wszystkiego i niczego (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Denerwuje mnie, to że jeden błąd już wyłącza mi podgląd a nie mogę sobie włączyć ignorowania poszczególnych. Chyba, że nie znalazłem takiej opcji bo jest gdzieś zakopana (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
phpion

Cytat(athabus @ 11.03.2010, 16:04:28 ) *
Właśnie jestem po przesiadce na nowy komp. Od jakiegoś roku pracowałem na sowim "dostrojonym" eclipse - po zmianie, postanowiłem przejść na nowsza wersję i jakoś mnie nie urzekła... Sam nie wiem - jakoś tak dziwnie się pracuję. Mam wrażenie, że bardzo spowolniło podpowiadanie składni i jakoś ogólnie nie jest tak dobre jak w poprzedniej wersji.

W pełni się zgadzam. Mam Eclipse Galileo, ale poważnie rozważam powrót do Europa. Podpowiadanie faktycznie działa wolniej, czasem przycina na ~1 sekundę, przenoszenie plików między katalogami to porażka (przeciągam do innego folderu, a i tak później muszę wybrać ten katalog w dodatkowym oknie). Wykonam kolejne podejście do NetBeans. Jak na razie brakuje mi możliwości zmiany kodowania wybranego pliku w obrębie projektu, no i sam wygląd jest taki hmmm... zbyt cukierkowaty? Później może spróbuję jeszcze tego WebStorma, aczkolwiek wolałbym narzędzie darmowe.
+Quote Post
athabus

-----

Takie pytanie na szybko - chciałbym zmienić domyślny sposób code completion w netbeans. Teraz jest mniej więcej tak:
- wyskakuje okienko z metodami dla obiektu. Jeśli metoda ma parametry opcjonalne to jest kilka możliwości do wyboru. Po wybraniu danej wersji wstawiane są odpowiednie "placeholdery" do uzupełniania w wywołaniu metody. Problemem jest, że nie lubię za każdym razem zastanawiać się, którą wersję funkcji wybiorę/ czy funkcja ma kilka wersji, etc.
- zamiast tego chciałbym mechanizm jak w eclipse - tj. wyskakuje mi popup z metodami, daje enter i wstawia się cała metoda z nawiasami, ale nie są wstawiane te "placeholdery" na argumenty - zamiast tego wyświetla się dymek nad funkcją informujący jakich argumentów funkcja wymaga.

Czy da się coś takiego osiągnąć. Inne rzeczy, za którymi szczególnie bym tęsknił po ewentualne przesiadce już udało mi się ustalić, ale ta jedna rzecz mnie strasznie męczy.
+Quote Post
MateuszS

-----

A ja mam pytanie i prośbę. Spodobało mi się kodowanie w Kwrite, ale używam Win7 ale chcę sobie takie samo ustawić w notepad++, może ktoś zrobić zrzut ekranu albo napisać dla konkretnych elementów składni kolory?
+Quote Post
tryhp3

-----

Cytat(blooregard @ 11.03.2010, 16:11:08 ) *
Jak będziesz miał jakieś pytania odnośnie konfiguracji (np. co zrobić, by szablony Smarty kolorował jak HTML (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ) - wal śmiało, postaram się pomóc w miarę możliwości.

no to opisz jak jak zrobić żeby Smarty kolorowało jak HTML (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post

63 Stron V  « < 47 48 49 50 51 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 31.01.2026 - 02:15