![]() ![]() |
|
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź |
Panowie, nie zachowujcie się jak przedszkolaki: mój miś jest pluszowszy od Twojego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Sam używam NetBeans i raczej mam podobne odczucia w stosunku do Eclipse, jak @phpion do NB. Podchodziłem kilka razy, jak do jeża, ai za każdym razem coś mnie odrzucało. NB dla mnie osobiście wymiata, ale podkreślam: dla mnie. Ale nie robię problemu z tego, że ktoś go używa. @emp, masz rację co do tego, że nalezy się rozwijać, szczególnie w kwestii technologii IT, ale co rozwój/zastój ma wspólnego z używanym IDE, bo ja związku nie widzę, możesz to jakoś uzasadnić? BTW, NetBeans wspiera PHP od wersji 6.5, więc wersji 6.0 mogłeś używać ewentualnie do Javy. Chyba, że o czymś nie wiem (jakaś wtyczka czy coś), ale oficjalnie raczej nie: (cytat z netbeans.org, release notes dla wresji 6.0) Cytat Previews of Post-6.1 Features Editor Support for PHP: Code completion, syntax highlighting, navigation, debugging, and much more |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ |
@emp, masz rację co do tego, że nalezy się rozwijać, szczególnie w kwestii technologii IT, ale co rozwój/zastój ma wspólnego z używanym IDE, bo ja związku nie widzę, możesz to jakoś uzasadnić? Nie wiem jak emp, ale osobiście uważam, że zastój ma wiele wspólnego z używanym IDE. Bywa tak, że stare przyzwyczajenia nie pozwalają nam tak szczerze wypróbować innego środowiska, bo wszystko nam przeszkadza - nie dlatego, bo jest gorsze, a dlatego bo jest inne. Nie twierdzę, że powinniśmy żonglować tym, z czego korzystamy, aczkolwiek zdrowe podejście wymagałoby zerknięcia w to, co do zaoferowania mają inni - raz na jakiś czas. Jeżeli ktoś zerka w konkurencyjny produkt i oczekuje dokładnie tego samego (kropka w kropkę) co oferuje mu jego dotychczasowe środowisko - to jest właśnie zastój. Brak realistycznego podejścia - może znacznie utrudnić pracę. I to nie ma nic wspólnego z tym, które IDE jest ogólnie lepsze. Bo nigdy stwierdzenie "XY to najlepszy edytor dla programisty" nie będzie prawdą, bo znajdzie się jeden taki, który uważa inaczej. Ważne jest to, żeby nie ulegać swoim słabościom - ani w kwestii wymiany IDE, bo wszyscy go używają, ani w kwestii "nie sprawdzę innego środowiska, bo nie będzie takie samo jak moje". |
|
|
|
|
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź |
Cytat Nie wiem jak emp, ale osobiście uważam, że zastój ma wiele wspólnego z używanym IDE @Daiquiri, wytłumacz mi, proszę, jak wybór IDE wpływa na rozwój moich umiejętności jako programisty PHP. |
|
|
|
|
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 074 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 |
Powoduje zaniki pamieci (bo po co pamietac skladowe klas, argumenty dla funkcji skoro mamy podpowiadanie) co przeklada się na to że mozesz więcej innej wiedzy zmieścić w głowie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Żeby wybrać, który z dwóch misiów jest pluszowszy należy sprawdzić oba. Sprawdzenie przez jedno dotknięcie nie zadziała, trzeba się przytulić, poleżeć z misiem, nawet pójść spać.
Analogicznie z IDE. Podejście na zasadzie: włączam, poklikam, eee nie podoba mi się - zwykle tak będzie. Przyzwyczajeni do jednego IDE w drugim zauważymy raczej negatywy. Żeby je dobrze przetestować trzeba jednak poświęcić trochę czasu. Coś w nich napisać od a do z. Ja osobiście korzystam i z Eclipse, i z NetBeans. Eclipse w pracy, bo jest b dobrze skonfigurowany, dopieszczony. NB w domu, gdzie robię mniejsze projekty. Testuję, porównuję, szukam wtyczek do jednego, dających funkcjonalności, które znalazłem w innym. Jak mawiał Wałęsa: "W Europie są plusy dodatnie i plusy ujemne.", tak samo tutaj. Oba IDE mają swoje plusy dodatnie i ujemne. Mają swoje bolączki, swoje zalety. Idealnego nie ma. |
|
|
|
|
|
|
@Daiquiri, wytłumacz mi, proszę, jak wybór IDE wpływa na rozwój moich umiejętności jako programisty PHP. Możemy wyciągać daleko idące wnioski, że praca w większym komforcie (innym IDE) obniża Twój poziom irytacji i zwiększa przyswajalność materiału. Natomiast nie w tym rzecz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Ja twierdzę, że wpływa na Twój rozwój w ogóle, a nie bezpośrednio w zakresie PHP*. Ludzie, gdyby IDE wpływało na jakość kodu, to co by było ze skryptami pisanymi w Notepad++? Po prostu jestem zdania, że stare przyzwyczajenia powodują tzw. koszty potencjalnie utraconych możliwości, gdzie "możliwości" to Twój komfort pracy, szybkość, wydajność, atmosfera, mniej stresu itd. Uważam, że ktoś kto na ślepo przyczepił się do jednego środowiska i nie chce sprawdzić innego - trwa w stagnacji. *Czy ja gdzieś napisałam, że IDE wpływa na czyjeś programistyczne jestestwo? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Cytat Po prostu jestem zdania, że stare przyzwyczajenia powodują tzw. koszty potencjalnie utraconych możliwości, gdzie "możliwości" to Twój komfort pracy, szybkość, wydajność, atmosfera, mniej stresu itd. Uważam, że ktoś kto na ślepo przyczepił się do jednego środowiska i nie chce sprawdzić innego - trwa w stagnacji. Nie ma to jak kobieca logika (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ok, niech Ci będzie. Twój miś jest pluszowszy od mojego. Ale i tak zostanę przy NetBeans. Nie czuję się przez niego w żaden sposób pozbawiany komfortu, szybkości i wydajności pracy, wręcz przeciwnie, bo wbudowane w niego narzędzia wspierające tworzenie kodu PHP + zarządzanie bazami danych z jego poziomu, tester wyrażeń regularnych i wiele innych udogodnień sprawiają, że całą swoją uwagę mogę skupić na tworzeniu kodu, a nie na przełączaniu się pomiędzy:oknem przeglądarki (dokumentacja), jakims programikiem do wyrażeń regularnych tudzież konsolą i bawienie się Perlem, oknem programu graficznego, żeby zobaczyć, czy wstawiam odpowiednią grafikę (NB ma wbudowany podgląd grafiki), MySQL Query Browserem albo kolejnym oknem przeglądarki z phpMyAdminem itd. itp. A na razie, przynajmniej w przypadku Linuksa, na którym pracuję, nie widze alternatywy dla NB, jeśli chodzi o IDE dla PHP (przypominam, że Eclipse też próbowałem parokrotnie, miałem z nim również kontakt w pracy, no nie pasuje mi i już). Jesli pojawi się alternatywa dla NB pod Linuksem, nie omieszkam wypróbować. Aha, Komodo też u mnie było, jeszcze przed NB. BTW, dawno nie zaglądąłem na ActiveState, może nowa wersja jest lepsza od NB? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował blooregard 5.02.2010, 11:09:13 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Czy możecie mi doradzić w kwestii programu dla zaczynającego swoją przygodę z php? Nawiązuję do mojego wczorajszego pytania.
|
|
|
|
|
|
|
@blooregard
Ale Ty się uczepiłeś konkretnych rozwiązań. Nie wciskaj mnie proszę pomiędzy dyskusję o tym czy Netbeans góruje nad Eclipse czy odwrotnie. Wybór IDE to kwestia tony indywidualnych potrzeb (tych realnych i tych wyimaginowanych). Ja tylko twierdzę, że praca na jednym środowisku, bez rzetelnego sprawdzenia innego, jest prostą drogą do stagnacji - wcześniej czy później. Przez rzetelne rozumiem coś więcej niż ściągniecie, napisanie "Hello World" i zamknięcie, bo nie jest takie samo jak to, czego obecnie używam. Pracujesz na NetBeansach? Nie widzę, w tym nic zdrożnego. Po prostu jestem zdania, że opinię należy sobie wyrobić samodzielnie, dlatego od czasu do czasu warto zerknąć w to, co knuje konkurencja. To podpowiada mi moja pokrętna kobieca logika (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Cytat Po prostu jestem zdania, że opinię należy sobie wyrobić samodzielnie, dlatego od czasu do czasu warto zerknąć w to, co knuje konkurencja. To podpowiada mi moja pokrętna kobieca logika @Daiquiri, ale ja waśnie dokładnie o tym pisałem i moim zamiarem nie było bynajmniej żadne hmm... wciskanie. Moje kilkukrotne kontakty z Eclipse nie polegały na napisaniu "Hello World", ale na pracy w nim nad naprawde sporymi projektami (po kilkaset plików) i naprawdę po 8 godzinach miałem dość. I na tej podstawie wyrobiłem sobie samodzielnie opinię. Mamy tu akurat do czynienia z NB vs E, ale to przypadek, równie dobrze może chodzić o Borland Studio vs MS Visual Studio. Nigdy nie oceniam czegoś jedynie na podstawie "bo tak". Eclipse jest be, bo tak, i już. Nie, tak nie można, a tym bardziej nie mozna potem doradzać: NB jest super, E jest do d...y (jak się nie miało z nim kontaktu). A jeśli już mam być uczciwy do końca, to w NB też brakuje mi paru rzeczy. Dlatego zerkam, jak to określiłaś, co robi konkurencja. Na razie z zerkania wynika, że NB jest najbardziej dopasowane do moich wymagań. Jeśli to się zmieni, ja też dokonam zmiany. Cytat Czy możecie mi doradzić w kwestii programu dla zaczynającego swoją przygodę z php? Nawiązuję do mojego wczorajszego pytania. Tak, NetBeans. Reszta jest do d...y (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował blooregard 5.02.2010, 14:35:05 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 372 Pomógł: 2 Dołączył: 10.05.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Tak jak napisałem wcześniej po wielu pozytywnych opiniach tutaj przesiadłem się na NetBeans, bardzo mi się podoba podpowiadanie składni i sposób wyświetlania projektów.
Natomiast nie podoba mi się: - dość wolne działanie programu na dość przyzwoitym sprzęcie (komputer 3 GB RAM, szybki procesor) - nie koloruje składni szablonów SMARTY - plików .tpl, czy jest na to jakieś rozwiązanie? póki co nie znalazłem edytora, który by jakkolwiek wspierał .tpl - system wcięć, widzę że można ustalić odległość poszczególnych wcięć kodu, ale nie widze by to mozna było zrobić np dla kazdej isntrukcji oddzielnie, np. nie podobają mi się wcięcia po instrukcjach warunkowych Ogólnie przesiadka z PSPAD pozytywna, choc pare mankamentów jest |
|
|
|
|
|
|
Co do pierwszego i trzeciego to nic nie poradzę, a z tym:
Cytat nie koloruje składni szablonów SMARTY - plików .tpl, czy jest na to jakieś rozwiązanie? póki co nie znalazłem edytora, który by jakkolwiek wspierał .tpl jest taki myk (ale składni Smarty kolorować nie będzie, jedynie kod HTML, polecenia Smarty będą na czarno) Dodajesz nowy typ pliku (Misc->Files) z rozszerzeniem .tpl i zaznaczasz mu opcję wyświetlania jako HTML (w typie MIME plku wybierasz HTML files (text/html) ) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%)
|
W komodo edit masz. I można sobie oddzielne kolorowanie dla Smartów dać.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Podpowiedzcie czy w netBeans albo Eclipsie da się zrobić aby podpowiadało w trakcie pisania: ( ma tak Zend 5.5.1 i VS php)
- nazwę klas i funkcji - samych funkcji i własnych i domyślnych Czyli zaczyna wpisywać mysql... a on ładnie otwiera mi całą listę. Wpisuje początek nazwy klasy dupa:: i tu ładnie wypisuje mi funcje Nie umiem odnaleźć takiej funkcjonalności w netBeans Eclipse, a jej brak kompletnie mnie zniechęca do ew. przesiadki |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 564 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
Null kiedys opisywal to na swoim blogu
aczkolwiek dla mnie osobiscie jest to zamulacz. wole wciscac ctrl+space i dopiero wtedy uzyskac podpowiedź |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. |
Czy to nie była opcja delay ustawiona na 0?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
Możecie mi polecić jakiś sensowny edytor pod linuxa? Wiem, że pewnie jest milion wypowiedzi i artykułów na ten temat, ale ja chciałbym mieć coś w stylu notepad++ na windowsa, tylko w wersji linuxowej. Chciałbym, aby była podobna funkcjonalność, możliwość drobiazgowej konfiguracji oraz żeby to było proste, lekkie i szybkie, a jak na razie nie znalazłem niczego, co by mnie zadowalało. Tylko nie piszcie mi o jakichś wypasionych IDE, bo ja mam wolny komputer i chcę coś lekkiego (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) .
Ten post edytował Speedy 10.03.2010, 02:22:40 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
@Speedy:
KWrite lub Quanta. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 53 Dołączył: 18.09.2007 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%)
|
Jest jeszcze VIM. Po ustawieniu wszystkiego wraz ze snippetami i innymi dodatkami będzie bardzo dobrym edytorem
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 1.02.2026 - 13:58 |