Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

63 Stron V  « < 43 44 45 46 47 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Najlepszy edytor dla programisty
prohol

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witam,

Ja uzywam netbeans 6.7 w ktorym brakuje mi wsparcia dla symfony (ma byc w 7) oraz zmiany kodowania osobnego pliku w projekcie - poza tym nalezalo by miec conajmniej 1GB ramu do wygodnej pracy (nb,firefox+10 tabow, thunderbird,komunikator, konsola, itp).
Go to the top of the page
+Quote Post
vokiel

-----

U mnie Eclipse Ganymede dziwnie się przywiesza w kilku momentach:
1. Przy użyciu konstrukcji $zmienna = ($test) ? 'test ok' : 'test nie ok' ; => przy wpisywaniu ':'
2. Przy tablicach $tab = array('id'=>'val'); => przy wpisywaniu '>'

Ma może ktoś podobne objawy?

Chyba trzeba się pokusić o aktualizację do Galileo...
+Quote Post
singles

-----

@vokiel: Powiem tak, nie miałem tak na PDT 2.0. Na PDT 2.1 (Galileo) też nie mam. Może aktualizacja rzeczywiście wskazana (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Odnośnie edytora: dzisiaj znalazłem info o Intype. Wzorowany na TextMate. Pomimo tego, że wersja alpha to pracuje się całkiem przyjemnie. Do plusów można zaliczyć sporą ilość "snippetów" w standardzie, obsługę kolorowania składni wszystkich popularniejszych języków też w standardowej instalacji, widok projektu z boku i uwielbiane przeze mnie przeszukiwanie projektu bez grzebania w drzewie katalogów - np. Eclipsowe "Open Resource". I wydaje mi się, że uruchamia się ciut szybciej niż Notepad++.
Jeśli chodzi o minusy, to trzy - podpowiadanie składni na CTRL+Space nie bierze pod uwagę tego co się wpisało wcześniej - jak wpiszę "bord" chcąc dostać "border-*", to i tak wyświetla wszystkie możliwe podpowiedzi i muszę pisać raz jeszcze od początku. A drugi minus, to fakt, że z tego co wyczytałem na stronie wersja stabilna ma być płatna - ok. 25 - 30$. No i przy edycji HTMLa nie domyka mi tagów automatycznie - chociaż może nie znalazłem w konfiguracji (btw. bardzo biednej).

Ten post edytował singles 3.07.2009, 20:37:53
+Quote Post
.radex

-----

Cytat(singles @ 3.07.2009, 21:36:30 ) *
A drugi minus, to fakt, że z tego co wyczytałem na stronie wersja stabilna ma być płatna - ok. 25 - 30$

Jeśli będzie tak dobry jak TextMate to i tak taniej wychodzi w porównaniu do niego (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
+Quote Post
baranek77

-----

ja polecam Gedit + pluginy funkcjonalność zbliżona do textmate (wstawki itd)
+Quote Post
ndx

-----

Ostatnio pojawiła się Aptana 1.5.1 oparta na Eclipse 3.5. Posiada wsparcie dla Smarty.

Nowa wersja działa o wiele, wiele szybciej od poprzedników.
+Quote Post
skowron-line

-----

Ostatnio bawiłem się textmate -em pod windowsem i musze powiedzieć że całkiem mi się podoba jedyne do czego mam zastrzeżenia to kolorowanie składni które według mnie jest dość kiepskie, strasznie ciemne. tak to same plusy. Może ktoś wie czy jest strona z której można pobrać gotowe szablony kolorów składni bo ręcznie zmieniać to też kiszka.

Ten post edytował skowron-line 21.07.2009, 09:21:42
+Quote Post
singles

-----

Cytat(skowron-line @ 21.07.2009, 10:20:31 ) *
Ostatnio bawiłem się textmate -em pod windowsem

Jak się bawiłeś? Nic mi nie wiadomo, żeby TextMate wyszedł natywnie na Windowsa.
+Quote Post
skowron-line

-----

Cytat(singles @ 21.07.2009, 08:45:15 ) *
Jak się bawiłeś? Nic mi nie wiadomo, żeby TextMate wyszedł natywnie na Windowsa.

Sorki teraz tak przeczytałem co sam napisałem i bzdura totalna chodziło mi o e editor, niewiem skad mi sie wziął ten textmate.
+Quote Post
singles

-----

Pozwolę sobie zapytać tutaj - jako że Intype nie jest jeszcze na etapie pozwalającym na sensowną pracę (skopane CTRL+Spacja), postanowiłem wrócić do Notepad++, a dodatkowo zainteresowałem się wtyczką QuickText.

I nie mogę jej zmusić do działania. Notepad++ 5.4.5, QuickText 0.2.1 (najnowszy z SourceForge'a), Windows 7 Beta. Wtyczka się odpala, ale nie widzi pliku QuickText.ini ze snippetami (a wrzucony do folderu z programem, wg instrukcji). Mogę dodać z poziomu menu nowego snippeta, wykorzystywać go od tej chwili podczas pisania, ale jak wyłączę N++ i odpalę ponownie, to wprowadzony przeze mnie wcześniej snippet znika z opcji. Znowu mam pusto. Szukałem i wrzucałem plik QuickText.ini też do folderu aplikacji w Users, też nic nie dało. Tak samo, jak po wywaleniu tego pliku, i zapisaniu nowego snippeta z poziomu programu, pliki QuickText.ini też nigdzie się nie tworzy - przynajmniej ja nie znalazłem. Próbowałem odpalać N++ w trybie administratora, to samo, nadal nie działa. Na forum wtyczki na SF nie znalazłem rozwiązania.

Miał ktoś z Was podobne problemy?

Ten post edytował singles 24.07.2009, 08:09:39
+Quote Post
Asmox

-----

Wybaczcie, że wcześniej nie pisałem, ale dopiero zauważyłemten temat..
Ja używam PSPada. Bardzo łatwy w obsłudze/konfiguracji. Trzeba tylko na początku powyłączać niektóre skróty klawiaturowe, bo blokują polskie znaki, ale ogólnie jest spoko.
- konfigurowanie podświetleń dla elementów specjalnych języka (znaczniki html, phpowe funkcje itd...)
- łatwe dodawanie nowych rozszerzeń (gdy chcemy, aby np. pliki .phpm miały tak samo podświetlaną składnię jak .php)
- pomocnicze nawiasy (gdy wciśniemy przycisk lewego nawiasu, automatycznie tworzony jest też drugi, przy czym kursor tekstu zatrzymuje się wewnątrz ich, nawiasy zamykające nie tworzą się, gdy już jakiś jest)
- nie ma żadnych problemów z kodowaniem
- prosty interface, bez zbędnych śmieci
- po polsku
- darmowy

Chociaż zastanawiam się nad pajączkiem, ale na razie wg. mnie PSPad jest super.
+Quote Post
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat(Asmox @ 24.07.2009, 11:30:10 ) *
Wybaczcie, że wcześniej nie pisałem, ale dopiero zauważyłemten temat.
Nareszcie. 10 000 użytkowników forum czekało aż napiszesz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
+Quote Post
sztosz

-----

Wrociłem do Pythona i szukałem edytora co by sobie popisać w nim.

Aptana jako plugin do Eclipse, ma zintegrowany debugger. I powiem szczerze że tak jak kiedyś ta kobyła w postaci Eclipse mnie przerażała, to teraz po prostu zacząłem pisać, debugger tak intuicyjny że aż szok. Pierwszy edytor w którym zacząłem pisać i wszystko działa tak jak chcę. Od kilku dni odpalony non stop, żadnych zwisów, żadnego spowolnienia, dziesiątki plików otwarte i działa nadal super. Jak dla mnie wszelkie komercyjne i darmowe edytory się chowają przy Aptanie, komercyjne, bo Aptanę z jej możliwościami mam za Free, darmowe bo nie znalazłem nic lepszego (z wyłączeniem NetBeans, bo tego jeszcze nie używałem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ) I pewnie dobrze znana prawdę tylko powtarzam... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
+Quote Post
occulkot

-----

@sztosz: sprawdz sobie jeszcze dodatkowo pydev-extensions (aptana zawiera pydev do edycji pythona). Specjalnie sobie nawet kupilem rozszerzenie zeby mi sie wygodniej pracowalo - w czasach gdy jeszcze uzywalem eclipse.
+Quote Post
blooregard

Newsman

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Wrociłem do Pythona i szukałem edytora co by sobie popisać w nim.

No to może NetBeans?

Popatrz tutaj, czy by Ci odpowiadał:
http://www.netbeans.org/features/python/index.html
+Quote Post
sztosz

-----

Nie, no oczywiście pisząc Aptana miałem na myśli Aptana wraz z PyDev. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Na razie zostanę przy Eclipse, ale jak powracają ludzie z urlopów w pracy to zobaczę co oferuje NetBeans, będę miał więcej czasu.
+Quote Post
t4510r

-----

Dla mnie eclipse zbyt często się wieszał (kilka razy na dzień), przesiadłem się na netbeans i narazie nie jest tak źle, tzn. netbeans nie wiesza się, ale jest wolniejszy od eclipse. Szczególnie dużych różnic w działaniu eclipse i netbeans nie zauważyłem.
+Quote Post
neosatan

-----

Ostatnimi czasy czesciej siedze pod linuksem niżeli pod winem, więc zastanawiam się czy nie lepiej by było jakiś miły programik zainstalowac pod ten wspanialy system, by mi się łatwiej tworzyło różne, dziwne aplikacje w PHP, tylko jest jeden szkopul. Jakos nie znam jakichś ciekawych programikow. Znam tylko jeden, Eclipse, ale tego używam pod windowsem, wiec na linuksie chcialbym cos innego.
To by bylo pierwsze pytanie, ale jezeli nie znajde zadnego ciekawszego programiku, to jednak sie zdecyduje na eclipse'a. I moje drugie pytanie brzmi, czy znacie co ciekawsze wtyczki do Eclipse'a wspomagające tworzenie projektów PHP, czyli coś z UML'em by się przydało, ongiś widziałem też rozszerzenie pomagające zarządzać serwerami (budowanie baz danych, tak jak phpMyAdmin) oraz pełniło role ftp, ale nie pamietam jak sie nazywalo. W każdym razie cokolwiek co się przydaje.
Chociaż jakieś linki do artów, ktore to opisuja bylyby rowniez mile widziane.
+Quote Post
Earth

-----

Ja korzystam z Quanta, do szybkiego podglądu gedit - koloryzuje kod.
Z Eclipse'a próbowałem kiedyś korzystać, ale coś mi nie pod pasował na Linuxie.

Myślę że to pomorze:
http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/2007/...javascript-css/
+Quote Post
singles

-----

Cytat(singles @ 24.07.2009, 09:08:55 ) *
Pozwolę sobie zapytać tutaj - jako że Intype nie jest jeszcze na etapie pozwalającym na sensowną pracę (skopane CTRL+Spacja), postanowiłem wrócić do Notepad++, a dodatkowo zainteresowałem się wtyczką QuickText.
[ciach]

Odpiszę na swojego posta zamieszczonego wyżej, w ramach przedstawienia rozwiązania. Mama nadzieję, że komuś się przyda.

Plik konfiguracyjny QuickText.ini nie ma być umieszczony w folderze Notepad++ (\QuickText.ini) - jak to jest napisane w README, tylko w plugins\Config\QuickText.ini. Teraz lata ładnie, wszystko zapisuje, wstawia, jest ok.

Wrzuciłem im na bugtrackera info, miejmy nadzieję że poprawią.

Ten post edytował singles 14.08.2009, 21:46:10
+Quote Post

63 Stron V  « < 43 44 45 46 47 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 1.02.2026 - 19:10