![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. |
@seba22 - a dorobiła się obsługi SVN? Zrezygnowałem z tego edytora właśnie przez to (no i podpowiadanie składni...ehh) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
@athlabus:
W pełni popieram Twoje zdanie! Sam używam tylko i wyłącznie legalnego (w zdecydowanej mierze darmowego) oprogramowania. Jest dokładnie tak jak piszesz: na rynku jest masa softu, w którym można bezproblemowo kodować. Ja używam Eclipse PDT (aczkolwiek ostatnio zainteresował mnie KomodoEdit) oraz kED. Pierwszy jest głównym narzędziem pracy, natomiast drugi stanowi lepszy zamiennik dla Notatnika. Prawda jest taka, że (moim zdaniem) na pirackich wersjach lecą w zdecydowanej mierze osoby początkujące, które wychodzą z założenia, że mając program za grube pieniądze są w stanie wykonać pro oskryptowanie. Chyba właśnie stąd wychodzi przekonanie "byle zdobyć droższy soft to będę lepszy". @seba22: Quanta Plus (używałem bodajże w wersji 3.3) potrafi nieźle człowieka wk**ić (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) jeżeli możesz trzymaj się od tego programu z daleka. Ja miałem z nim różne cudeńka pod openSuse 10.2. Bez problemu odpaliłem na tym systemie Eclipse PDT. Pracowałem wówczas w połączeniu Eclipse PDT + kWrite; polecam taki zestaw. |
|
|
|
|
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 074 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 |
Hola hola, spokojnie powróćmy do tematu.
edit @21:14 Zbedne posty zostały usunięte, na priv sobie dyskutujcie na takie tematy. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%)
|
hmmm a ja używam SciTE - po dobrej konfiguracji ma się wszystko czego trzeba - czyli dla php kolorowanie składni podpowiadanie składni / funkcji (i atrybutów) jest lekki ładny przejżysty bez zbędnych wodotrysków - opcja debugowania. Dobrą zaletą jest obsługa wielu języków gdzie dla każdego możemy zmienic sobie dowolnie config'a dla własnych potrzeb ;] Minusem jest nie obsługiwanie większych projektów czyli wypisywania klas itp (jak w wiekszych programach typu studio) ale da się przeżyć ;]
Warte spróbowania dlal udzi którzy lubią lekkie i sprawne rzeczy ;] |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
skoro tu taki ruch i piszecie o eclipse to mam problem: uzywam easyeclipse for php plus aptana-> (z wtyczka do php). mam problem z php browser, za kazdym razem kiedy odswierza sie przegladarka to pojawia sie komunikat jak w zalaczniku. jest to mocno irytujace. czy ktos zna odpowiedz? wiem ze mozna wylaczyc odswierzanie ale jest to swietne narzedzie i chcialbym go uzywac. prawdopodobnie jest to zwiazane z tym ze sa zmienne POST przekazywane podczas sesji, nie wiem.
czy mozna zamienic silnik php browser z ie na ff czy inny? http://eclipseforum.org.pl/index.php?optio...08&catid=15 Ten post edytował yahuto 6.10.2008, 10:05:30 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 12 Dołączył: 3.03.2008 Skąd: łódzkie Ostrzeżenie: (0%)
|
Panowie nie wiem czy wiecie ale właśnie zostało wypuszczone RC1 Net Beans 6.5 z pełnym supportem PHP (jak również, CSS, HTML, JS, SQL), integracją z SVNem jak również MySQLem. Szczegóły na stronie NetBeans.
Wczoraj była konferencja internetowa (google-> DimDim) na której ludzie z Suna pobieżnie omówili funkcjonalności i muszę przyznać, że przy IDE o wielkości 21MB funkcjonalność jest zajebiaszcza. Polecam zainstalować i popróbować. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
kiedyś się tym bawiłem ale zupełnie nie przypadł mi do gustu (nie pamiętam już czemu). ciekaw jestem jak to się ma do Eclipse 3.4 + PDT 2.0
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Zainteresowałem się postami poprzedników nt Net Beans, właśnie instaluje go sobie na virtualu (net beans 6.5 rc1 php), zobaczymy jak się będzie sprawować. Opisy, screancasty wyglądają zachęcająco, w praktyce się okaże.
A na codzień: + Eclipse Platform PDT all-in-one 3.3.1.1 + Notepad++Portable 4.7.5 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 17 Dołączył: 19.03.2006 Skąd: z kosmosu ;) Ostrzeżenie: (0%)
|
Jak wyżej, polecam Notepad++ jest najlepszym edytorem jaki widziałem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Pozdrawiam, WebNuLL |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
A ja polecę Komodo Edit; na licencji GPL, a ma dodatkowo (w porównaniu z np. N++) "Code Intelligence" - uzupełnianie kodu i kontrukcji języka + sprawdzanie poprawności kodu w locie. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 25 Dołączył: 6.09.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
A ja polecę Komodo Edit; na licencji GPL, a ma dodatkowo (w porównaniu z np. N++) "Code Intelligence" - uzupełnianie kodu i kontrukcji języka + sprawdzanie poprawności kodu w locie. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ja również polecam Komodo. Mi bardzo przypadło do gustu sprawdzanie poprawności kodu. Świetna sprawa, można wychwycić błędy jeszcze przed uruchomieniem skryptu. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
czy zna ktod jakis edytor php html podobny do editplus
tylko zeby byla w nim mozliwosc zwijania lini np zeby mozna zwinac linie od 300 do 500 bo gdy tych lini sie robi duzo to przewijanie tego calego kodu staje sie troche uciazliwe |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 1 Dołączył: 6.05.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
blizniak: komodo.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
Tak wszyscy zachwalacie Komodo w związku z czym mam pytanie czy wersja Edit (ta darmowa) posiada "Outline" tj. okienko, które pokazuje wszystkie metody i składowe danej klasy + klas, po których ona dziedziczy? Tutaj nie znalazłem takiej informacji. Ponadto (może źle używałem) Komodo Edit chyba nie wspiera okienka "Tasks" czyli jeżeli w kodzie wpiszę np.
Kod //TODO: cos tam nie pokaże mi tej informacji w osobnym okienku (w Eclipse to jest - bardzo przydatne przy odkładaniu zadań na później (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ). Z góry dzięki za odpowiedzi, pion |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Cytat Tak wszyscy zachwalacie Komodo w związku z czym mam pytanie czy wersja Edit (ta darmowa) posiada "Outline" Niestety, nie posiada ani Task, ani Outline. Nie miałem okazji pracować na Komodo IDE, ale jeśli chodzi o zadania, etc, to używam innych narzędzi i mi za specjalnie ten problem nie doskwiera. ;p PS. Taka dygresja: Cytat Komodo Edit chyba nie wspiera okienka "Tasks" Jak można wspierać jakąś funkcjonalność? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
a czy mozna w tym komodo zrobic cos takiego ze jak juz mam pozwijane jakies linie to po ponownym otwarciu pliku te linie beda tez zwiniete ?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 25 Dołączył: 6.09.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Tak wszyscy zachwalacie Komodo w związku z czym mam pytanie czy wersja Edit (ta darmowa) posiada "Outline" tj. okienko, które pokazuje wszystkie metody i składowe danej klasy + klas, po których ona dziedziczy?Ponadto (może źle używałem) Komodo Edit chyba nie wspiera okienka "Tasks" czyli jeżeli w kodzie wpiszę np. Kod //TODO: cos tam Komodo Edit sam w sobie nie posiada tych funkcji ale istnieją odpowiednie dodatki. "Source tree" wyświetla listę metod i właściwości klasy (nie jestem pewien czy dotyczy to również klasy po której dziedziczy). Do odkładania zadań na później służy dodatek TODO. a czy mozna w tym komodo zrobic cos takiego ze jak juz mam pozwijane jakies linie to po ponownym otwarciu pliku te linie beda tez zwiniete ? Edit->Preferences->Editor->Smart Editing->Restore fold state on document load |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (20%)
|
Tak, WinSyntax jest świetny. Podrasowałem sobie tylko troche plik *.wsp dla php (kolorki mi sie nie podobały, mam teraz takie jak domyślne kolorowanie przez php) i jest super. I nawet jest lepszy od Crimsona jeśli chodzi o tabulacje, bo ma inteligentne cofanie 4 spacje do tyłu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Takiego edytora szukałem. A możesz mi go przesłać? podobnym programem do WinSyntax jest PitPad. Ja osobiśćie nie lubię żadnych kombajnów. Nawet fajny jest Komodo Edit, wyświetla uproszczonego manuala do każdej funkcji. Nawet może być.... Moje faworyty: 1)WinSyntax 2)Komodo Edit 3)Pitpad |
|
|
|
|
|
|
Cytat podobnym programem do WinSyntax jest PitPad. Ja osobiśćie nie lubię żadnych kombajnów. PitPad, to badziewie - żadnego podpowiadania kodu, ogólnie - nadaje się, ale tylko do małych poprawek. Nic więcej. Popiszesz trochę większych projektów, to wtedy zrozumiesz, że IDE wówczas, to konieczność. Cytat wyświetla uproszczonego manuala do każdej funkcji. No, w pewnym sensie tak, ale z tą różnicą, że indeksuje również własne funkcje. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (20%)
|
Tak i wyświetla ich zmienne, jakie trzeba podać przy wywoływaniu. Pomocne przy dużych kodach. Indeksuje także same zmienne jakie zostały użyte. Pomocny programik. Polecam
PS: ma może ktoś plik od winsyntax wyedtytowany przez cudi'iego na poczatku tematu? |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.08.2026 - 04:46 |