Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

63 Stron V  « < 31 32 33 34 35 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Najlepszy edytor dla programisty
athabus

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Różnice są raczej mało dostrzegalne przy pierwszym zetknięciu - wszystko w końcu bazuje na Eclipse. Z takich większych różnić PHPIdevsTrueStudio to PhpIde ma chyba najlepsze podpowiadanie składni. Reszta różnic to zazwyczaj możliwości konfiguracji - np. kolorowanie składni - każdy edytor to umożliwia, ale w każdym masz inne możliwości. Inna sprawa to małe dodatki - typu phpIde umożliwia połączenie z opisami funkcji na phpNet z poziomu edytora itp
Kolejna rzecz to ilość bugów - w TruStudio jest ich całkiem sporo (przynajmniej u mnie się często coś sypało), a niestety z tego co się orientuje to TruStudio nie jest już rozwijane więc bugi nie będą usuwane.

Ogólnie różnice są raczej małe, bardziej widoczne dopiero po dłuższej pracy w danym edytorze. Ja przeszedłem przez TruStudio, PhpEclipse i PhpIde. Obecnie używam tego ostatniego, ale gdyby ktoś dał mi np PhpEclipse, to pewnie chwila minęłaby zanim bym zauważył :-)
Go to the top of the page
+Quote Post
rozny

-----

A ja sobie dziubie na czyms takim jak HateML. Koloruje skladnie html'a i php'a, ma numerowanie linijek i dziala dosc szybko. ma mozliwosc zapisywania projektow i kilka moze i zbednych wodotryskow, ale sa i nie przeszkadzaja. Ogolnie oceniam pozytywnie, robilem kiedys na psPadzie i HateML zrobil na mnie lepsze wrazenie.

pozdrawiam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
PhuyeR

-----

Korzystał ktoś z Was z darmowych edytorów takich jak:
- Dev-php,
- php Coder,
- Maguma Open Studio ?
+Quote Post
batman

Grupa: Moderatorzy

Cytat(nasty_psycho @ 27.10.2006, 11:30:31 ) *

Z tego co wyczytałem i zobaczyłem na stronie, to będzie to wspaniałe narzędzie do tworzenia aplikacji w php, poza kolorowaniem składni (na bank będzie można zmienić), ma wszystko co potrzebuję w tego typie aplikacji. Według danych na stronie wydanie RC 1 zaplanowane jest na 1-go grudnia. Ciekawe jak to będzie działać. Na chwilę obecną nie mogę się doczekać (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
Jarod

-----

Używałem przez okres około 2tygodni ZendStudio. Niestety w tym momencie nie stać mnie na zakup tego produktu. Dlatego zwracam się z pytaniem czy ktoś z Was nie zna jakiegoś zamiennika?

W zendzie podoba mi się podpowiadanie kodu, debuger i optymalizaotr kodu. Na tych opcjach a najbardziej na pierwszych dwóch mi zależy. Znacie taki soft?
+Quote Post
batman

Grupa: Moderatorzy

Przez cały temat przewija się Eclipse i jemu podobne programy. Poszukaj we wcześniejszych postach, a znajdziesz interesujące Cię rozwiązanie.
+Quote Post
Jarod

-----

Cytat(batman @ 25.11.2006, 20:49:05 ) *
Przez cały temat przewija się Eclipse i jemu podobne programy. Poszukaj we wcześniejszych postach, a znajdziesz interesujące Cię rozwiązanie.

Szukałem nie znalazłem. Eclipse jest wolne..
+Quote Post
athabus

-----

Wcale nie jest wolne ;-)

Ja korzystałem z niego nawet na moim staruszku i poza kwestią uruchomienia, która faktycznie trwa z 15sekund to Eclipse działa IMHO jak każdy inny edytor. Ma za to wiele plusów, których inne darmowe edytory nie posiadają takich jak rozszerzalność, konfigurowalność, genialne podpowiadanie kodu (pod warunkiem stosowania komentarzy) i wiele innych. Oczywiście jeśli porównujesz z Crimsonem czy innym małym edytorkiem to jest może trochę wolniejsze, ale ostatecznie Eclipse to nie "zwykły" edytor tylko IDE - tak samo OpenOffice jest wolniejszy od gEdit, ale do edycji większych dokumentów łatwiej użyć tego pierwszego :-)
+Quote Post
Fusin

-----

A ja na windzie korzystam z polskiego programu ked2 i też jestem happy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Do tego easyphp i można pracować... a jeżeli chodzi o edytor na ubuntu to jeszcze nie wybrałem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
Jarod

-----

Pobrałem http://download.eclipse.org/tools/php/downloads/index.php ale jakoś nie widze IDE do php tylko Javy.. :/
+Quote Post
athabus

-----

a zmieniłeś perspektywę z javy na php ? Taki mały przycisk w prawym górnym narożniku.
+Quote Post
Jarod

-----

Nie zauważyłem. Pobieram jeszcze raz bo to co się ściągneło było chyba uszkodzone. Wywalało się. Jak jest różnica między php IDE a Eclipse? Bo widziałem (pobieżnie) obydwa i to jest to samo..

Nie zauważyłem. Pobieram jeszcze raz bo to co się ściągneło było chyba uszkodzone. Wywalało się. Jak jest różnica między php IDE a Eclipse? Bo widziałem (pobieżnie) obydwa i to jest to samo..
+Quote Post
athabus

-----

Już ktoś o to pytał - różnice są, ale oba ide bazują na Eclispe- mówiąc eclipse masz na myśli chyba phpEclipse?
Jak trochę popracujesz na jednym IDE a potem zmienisz je na drugie, to wyczujesz różnice. Ale ogólenie oba są porównywalnej funkcjonalności.
+Quote Post
paniwladca

-----

jEdit i jak dla mnie nie ma lepszego

no oczywiscie pozostaje przy vim-ie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
Jarod

-----

Niestety to PhpEclipse jest strasznie ubogie. W opcjach nie znalazłęm możliwości włączenia podpowiadania skłądni.. Chyba, że nie to ściągnałem. Jedyne co to koloruje składnie php.. Jak większość edytorów

Ten post edytował J4r0d 27.11.2006, 13:15:07
+Quote Post
menic

-----

Jak w PsPad ustawić numerowanie linii bo jakos nie moge znaleźć (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)
+Quote Post
athabus

-----

Cytat(J4r0d @ 27.11.2006, 13:13:04 ) *
Niestety to PhpEclipse jest strasznie ubogie. W opcjach nie znalazłęm możliwości włączenia podpowiadania skłądni.. Chyba, że nie to ściągnałem. Jedyne co to koloruje składnie php.. Jak większość edytorów

Hehe, słabo szukałeś ;-)
Na początek musisz przejść na perspektywę php - tam podpowiadanie składni jest defaultowo. IMHO podpowiadanie składni działa trochę gorzej niż w phpIde, ale i tak w porównaniu z innymi edytorami to jest niebo a ziemia.
Co do ubogości... Niech Cię nie zmyli spartański interfejs Eclipsa. Ten edytor ma fajne zarządzanie projektami, wparcie dla cvs (i svn po doinstalowaniu wtyczki), historie edycji pliku i wiele wiele innych fajnych funkcji. Trudno znaleźć lepszy edytor do php/
+Quote Post
Jarod

-----

Cytat(athabus @ 29.11.2006, 17:32:28 ) *
Hehe, słabo szukałeś ;-)
Na początek musisz przejść na perspektywę php - tam podpowiadanie składni jest defaultowo.

Przechodzę w perspektywę php (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) W ustawieniach podpowiadanie składni rzeczywiście włączone ale nie podpowiada składni.. :/

Cytat(athabus @ 29.11.2006, 17:32:28 ) *
Trudno znaleźć lepszy edytor do php/

Dalej twierdze, że do zenda się nie umywa. Pobawię się jeszcze eclipse ale obawiam się, że.. będę piracił (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
athabus

-----

Jeśli nie działa Ci podpowiadanie składni w Eclipse to spróbuj phpIde. Na forum phpEclipse kilka osób pisało, że podpowiadanie im nie działa. Mi zawsze działało bez ustawiania czegokolwiek.

Co do zenda to nie mam porównania, bo wiedziałem, że i tak nie wydam 400zł na edytor, więc nawet nie próbowałem. Do Eclipsa trzeba się po prostu przyzwyczaić. Zawsze gdy pokazuje go komuś po raz pierwszy to mówi że jest g... warty, a potem po pokazaniu możliwości zmienia zdanie :-) Zresztą w phpIde Zend też macza swoje palce.
+Quote Post
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Pamiętajcie, że PHPEclipse podpowiada jeśli plik jest w utworzonym projekcie.
Pojedynczym plikom składni nie podpowiada.
+Quote Post

63 Stron V  « < 31 32 33 34 35 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 17.12.2025 - 11:50