![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Jako że są prolemy z integracją pluginu SimpleTest do eclipse (sam miałem problem) więc opiszę tutaj w jaki sposób uruchomić go na nowym eclipse (3.2). Wymagane: eclipse 3.2 simpletest 0.1.9 dowolny plugin do php (simple test działa niezależnie)
Nie mam pojęcia co zrobić jeżeli komuś nie zadziała przedstawiony tu sposób. Testowałem na php eclipse z cvs. Nie wiem jak to działa z eclipse 3.1.x. Powodzenia - warto. pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Czy w PHPEclipse można zawijać bloki kodu?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
Chodzi ci o zawijanie linii?
Window->Preferences->PHPEclipse->php->zakladka:Typing->Wrap words |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Czy w PHPEclipse można zawijać bloki kodu? a moze chodzi ci o "folding" ? Window->Preferences->PHPEclipse->php->zakladka:Folding |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Tak chodzi mi o folding, tylko ze ja mam tą opcje tylko w menu javy. ( eclipse-SDK-3.2-win32 + net.sourceforge.phpeclipse_1.1.8.bin.dist.zip )
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie wiem jak długo używasz Eclipse, ale jeśli krótko, to zamiast bawić się w samodzielną konfigurację (która często płata figle), lepiej zainstalować sobie gotowy pakiet - easyEclipse (wybierz paczkę dedykowaną dla php, bo są też prekonfigurowane dla innych języków)- tam masz już wszystko co jest potrzebne do php skonfigurowane i działające (przynajmniej w założeniach (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) ) - od razu masz skonfigurowane kolorowanie składni w php/html jednocześnie, dodatek do js, quantinum db i kilka innych rzeczy,
U mnie wszystko działa bardzo fajnie. |
|
|
|
|
|
|
|
Fuck, nieżle się z tym namęczyłem. Cały problem w tym ze cały czas testowałęm czy to działa wklejając funkcje do nowegeo pliku w projekcje ale nigdy tego pliku nie zapisałem a folding działa dopiero po zapisie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) (3h w plecy). Dzięki za pomoc
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam problem z kodowanie w Eclipse+phpIDE.
Pomimo tego ze mam dla projektu ustawione iso-8859-2, to i tak jak dodam jakis nowy plik to on ma utf-8 i ciagle zmienianie dla kazdego pliku jest meczace. Cos nie tak ustawilem czy tak po prostu jest? --- rozwiązane. ten typ ustawiony w projekcie to jest na zasadzie 'jeżeli nie rozpoznam typu to taki ustaw'. a domyślny typ dla php ustawia sie w ustawieniach General -> Content Types -> php Content Type Ten post edytował macieq 30.07.2006, 12:06:20 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%)
|
Za sprawą tego topiku zainstalowałem sobie Eclipse i hm.. nieźle, nieźle ;> Jak dotąt używałem Dreama i brakuje mi w Eclipse tak ładnej obsługi CSS i HTML (JS też by się przydało ;-)). Ma ktoś może jakieś dobre i sprawdzone plugasy do tego? Będę wdzięczny za odp ;-)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%)
|
http://www.eclipse.org/webtools/
Cytat The WTP project includes the following tools: source editors for HTML, Javascript, CSS, JSP, SQL, XML, DTD, XSD, and WSDL; graphical editors for XSD and WSDL; J2EE project natures, builders, and models and a J2EE navigator; a Web service wizard and explorer, and WS-I Test Tools; and database access and query tools and models.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
Tak jak pisałem wcześniej - jest też easyEclipse - na ich stronie masz do pobrania predefiniowane zestawy: zestaw do php ma wszystko do php + html + css +js + quantinum db (do pracy z baza danych). Wszystko juz zainstalowane wiec nie trzeba sie bawic
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%)
|
Tak jak pisałem wcześniej - jest też easyEclipse - na ich stronie masz do pobrania predefiniowane zestawy: zestaw do php ma wszystko do php + html + css +js + quantinum db (do pracy z baza danych). Wszystko juz zainstalowane wiec nie trzeba sie bawic sorki ;-) i dzięki :-) coś pięknego :-) Dream idzie w odstawkę ;-) napisz mi jeszcze z łaski swojej czy da się zrobić żeby podczas korzystania z PHPEclipse dostępne były plugasy do html etc teraz jak dam nowy plik php to nie działają mi taki HTML, CSS, JS :-( |
|
|
|
|
|
|
|
U mnie wszystko działało automatycznie - w sensie, gdy pracuję na pliku *.php to mam kolorowanie składni itp dla innych języków (oczywiście poza blokami <?php ?>). (cały czas mówimy o easyEclipse).
Z tego co pamiętam to outline dla html czy css masz już tylko w plikach o odpowiednich rozszerzeniach. Nigdy się nie zagłębiałem dokładnie w to jak wszystko działa w jednym pliku, więc mogę coś kręcić - zawsze mam osobne pliki do css, html i php. |
|
|
|
|
|
|
|
:/ ja jak w *.php dam np <a to mi jedzie z hmm chyba phpEclipse czyli brak podpowiadania i kolorowania :/
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
EditPlus 2
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2006 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
Czy w phpEclipse jest gdzieś opcja formatowania kodu - tzn. żeby mi sam ładnie to sformatował bo mam tak rozpie***ony kod, że nieelegancko się prezentuje. Może jest jakaś wtyczka, albo jakiś inny program. Wolałbym, zeby nie był to jakiś odrębny duży edytor.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
~MatheW kliknij w Navigatorze prawym na plik.
Potem Source -> Dormat document |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2006 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
Chyba Format...
Wyskoczył mi alert This operation is not enabled , a następnie opcja wogóle jest niedostepna... I bycmoże się niedokładnie wyraziłem - mam EasyEclipse for php. Moze trzeba jakąś wtyczkę? Ten post edytował MatheW 8.08.2006, 11:06:19 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
Literówka, miało być format.
A dla jakiego pliku chcesz poprawić formatowanie? Mi działa dla wszystkich. |
|
|
|
|
|
|
|
Dla php
Juz znalazłem. O dziwo Twój sposób mi nie działa,a le jak dam Ctrl+Shift+F to mi formatuje (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 16.12.2025 - 22:48 |