![]() ![]() |
|
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź |
Dla wszystkich, którzy używają NetBeansa, polecam przesiadkę na 7.0 (aktualnie rc2). Jest bardzo duży wzrost wydajności całego IDE. Podpowiadanie składni jest bardzo szybkie, dużo szybsze niż w wersji 6.9. Potwierdzam, zainstalowałem kilka dni temu i jest bez porównania szybszy od 6.9 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 7 Dołączył: 2.04.2011 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%)
|
I ja się wypowiem co do edytora php.
Dla mnie pożądany edytor php powinien mieć kilka przydatnych funkcji: - podpowiedzi (zmienne, funkcje, zmienne i funkcje w klasach, zmienne i funkcje z plików załączonych (include, require)) - zawijanie klas, funkcji, pętli, funkcji warunkowych itp. - w miarę przejrzyste kolorowanie składni - wykrywanie błędów składniowych - umożliwiać łatwe przełączanie między kodowaniami (Dreamweaver mi tego nie oferuje ale PHPedit jak najbardziej) Do polecenia w zasadzie mam dwa: PHPedit i Adobe Dreamweaver. Swoje kosztują ale oszczędzają sporo czasu przy pisaniu skryptów. Edit... Proponuje w pierwszym poście zrobić jakoś listę programów dla poszczególnych języków bo raczej wątpię aby ktokolwiek miał chęć czytać te ponad 1220 postów. Pozdrawiam Ten post edytował auto-all 11.04.2011, 23:47:38 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 34 Dołączył: 21.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Czy Aptana Studio 3 można używać razem z np. Filezillą (bez tworzenia projektów)? Z tego co ostatnio sprawdzałem to nie ma takiej możliwości - prostego otwierania wielu plików, edytowania, zapisywania, co uważam za porażkę, chyba, że po prostu nie umiem.
Potrzebuje na jakiś czas jakiś edytor/ide na stary komputer (win. xp) czyli nie przykładowo phpStorm - co jest dobrego i zarazem naprawdę lekkiego? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%)
|
A ja się podpisuję pod netbeans 7kę - z mercurialem współpracuje wyśmienicie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
A ja myślę o Visual Studio .Net 2010 także w darmowej wersji express. Jest tam także możliwość programowania w php,i jest tam nie tylko kolorowanie składni,a autokorekta, wyświetlanie błędów "on-live",optymalizacja kodu i dużo dużo więcej przydatnych rzeczy.Chyba jeden z najlepszych jak i nie najlepszy produkt MS.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
Odświeżę nieco temat. Poszukuję prostego edytora tekstu, ale! żeby po lewej stronie miał drzewo katalogów jak np. e-texteditor:
(IMG:http://blog.altsabon.com/wp-content/uploads/2007/10/e-texteditor.png) Wszystkie jakie sprawdziłem (a sprawdziłem sporo np. Notepad++, PSPad...) miały to okno podzielone na 2 części: w górnej lista katalogów, w dolnej lista plików co kompletnie mi nie odpowiada. Dodatkowy wymóg: darmowy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jeśli znacie coś takiego to proszę o info. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk |
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam, a ja spytam o coś innego w eclipse, bardzo spodobał mi się ten program, a z dodatkiem aptana ma fajne możliwości. Zapewne im więcej dodatków tym będzie dłużej się uruchamiał i miał zarazem inne możliwości, jednak mnie interesuje czy jest jakiś dodatek, żeby była dostępna paleta kolorów w eclipse, chodzi mi o to że pisze jakiś kod w css i żebym jak napisze color:, nie musiał po 10 razy otwierać google i szukać palety kolorów, znajdzie się takie coś?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 202 Pomógł: 36 Dołączył: 10.06.2011 Skąd: Dokąd Ostrzeżenie: (0%)
|
A taki program zewnętrzny: http://youngsmarts.com/screenshots.htm?
Tylko nie wiem, czy można to z Aptaną zintegrować, bo dopiro niedawno sobie ściągnąłem. A tak do meritum wracając: Notepad++ bezsprzecznie, trochę też HaTeML! I pytanie: czy często korzystacie z funkcjonalności typu "Project Explorer" albo "Menedżer MySQL"? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 42 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Czyli ma to co pisałem 3 posty wyżej?? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 42 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Czyli ma to co pisałem 3 posty wyżej?? Ma. Polecam też dodatek do FF (ColorZilla): https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/colorzilla/ |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2011 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%)
|
Mnie ostatnio przypadł do gustu RJTextEd, poprzednio używałem WebSite PRO - RJTextEd jest do niego bardzo podobny więc łatwo się przyzwyczaić.
W odniesieniu do postu by phpion - a może właśnie ten edytor by Ci się spodobał? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2011 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja używam darmowego programu codelobster.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
RJTextEd wygląda ciekawie, wypróbuję go.
Co do CodeLobster to podczas testowania (ok. 2 tygodni temu) poległ na banalnym przykładzie w stylu:
W tym momencie następuje podpowiadanie dostępnych metod, ale dla klasy Klasa1, a nie Klasa2. Dla mnie to dyskwalifikuje ten program. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2011 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%)
|
Niesamowicie użyteczny i godny polecenia jest edytor Sublime Text. Aktualnie przesiadłem się na wersje 2 niestety brakuje w nim wrapowania zaznaczonego tekstu w tagi html i przeciągania tekstu za pomocą myszki, poza tym nokautuje wszystkie Notepady pod względem użyteczności i prostoty użytkowania.
@melkorm - jest i proste podpowiadanie składni po naciśnięciu CTRL + SPACJA Ten post edytował kwantOne 5.07.2011, 11:10:52 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%)
|
Sublime Text - faktycznie, bardzo ładny, gdyby podpowiadał składnię byłbym w niebo wzięty @_@", a tak do szybkich edycji nawet fajny (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Ten post edytował melkorm 5.07.2011, 10:41:50 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Do szybkich edycji jakichś pojedynczych plików używam phpdesigner, a w przypadku projektu to netbeans. Być może jak sobie dorobię to kupie licencje phpstorm, narazie licencja tylko na phpdesignera który bardzo ładnie podpowiada składnie, integracja z lokalnie zainstalowanym apache, xdebug, mysql. Najlepiej radzi sobie z php,html,css,js w przypadku innych języków jakoś średnio sobie dawał radę, ale do szybkich edycji jest idealny. Chodzi szybko, projekty też w nim można otwierać, również daje całkiem sobie radę. Polecam chociażby go przetestować (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) na windowsie jako klienta ftp i ssh używam winscp+putty który mnie jak dotąd nie zawodzi (odpukać).
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 39 Dołączył: 6.12.2010 Skąd: localhost Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja uzywam Eclipse PDT. Dla mnie najwazniejsza jest funkcja pokazywania bledow na zywo. Czesto zapominalem srednikow itp. i meczylem sie pol godziny, a teraz wiem od razu co jest nie tak (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja robię przesiadkę z pspada - takiego łopatologicznego starego programiku na phpDesigner, wygląda bardzo ciekawie i chyba przy niem zostanę. Całość działa o wiele sprawniej niż Eclipse, jest po prostu ciekawy i można w nim spokojnie pracować - projekty są rozbudowane co mi się podoba, wcześniej miałem tylko klika opcji, a teraz cała masa. Minus na brak przesuwania plików w katalogu (są alfabetycznie).
Mam dwa pytania, może ktoś akurat zna odpowiedz, chodzi o phpDesigner 7: Jak zmieniać skróty klawiszowe? Czy ta się blok kodu zwijać, obok nr. wiersza pojawia się plusik do jego rozwinięcia? Dodatkowo, raczej się nie da, ale może nie wiem w końcu sporo rzeczy nie znalazłem, nawet nie wiem gdzie szukać, opcje są "dziwne", czy da się zmieniać kolejność plików w projektach? |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 2.02.2026 - 03:59 |