![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 8 Dołączył: 5.12.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Poza tym najnowszy eclipse ma domyślnie włączone podpowiadanie "od razu" Rzeczywiście jest, nie wiem jak tego nie zauważyłem, mój błąd. Teraz tylko mam problem, że zamiast phpDoca widzę pełno kodu w CSSie. No i ctrl + najeżdzanie na metodę/LMB nie działa na dziedziczonych metodach. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 564 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
Cytat Teraz tylko mam problem, że zamiast phpDoca widzę pełno kodu w CSSie. No tak, też to mam. Ale nie miałem jeszcze czasu by poszukać rozwiązania na necie. Moze tutaj ktoś wie jak sobie z tym poradzić?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
@athabus - ja używam wtyczki dostępnej z menu Aptany, niestety to też 1.3.2 - trzeba chyba czekać aż ktoś uaktualni api :/. Zawsze pozostaje Dynamic Browser. Czyli chyba faktycznie nic nowszego nie ma... No szkoda może za jakiś czas się coś ukaże - na szczęście w 1.3.2 jest 95% tego co używa się na co dzień. Co do samego Eclipse to jest chyba najlepsze ide jakie znam do rozwoju php - przynajmniej z tych darmowych, bo na komercyjne szkoda by mi było pieniędzy - gdybym bawił się zawodowo to pewnie bym lepiej poszukał. Z Eclipse mam wrażenie, że wiele osób nie docenia go, bo nie używa wtyczek - czemu zresztą nie ma się co dziwić, bo dopiero teraz pojawił się sposób instalacji, który jest przyjazny użytkownikowi (w sensie marketplace), ale nawet on nie zawiera wielu przydatnych narzędzi. Ja używam QuantumDB, Mylyna, yEdit i kliku innych drobiazgów, które ułatwiają pracę. Znacie jeszcze jakieś fajne wtyczki do pdt? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 8 Dołączył: 5.12.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
W moim przypadku nie mógł znaleźć xulrunnera. Dodałem "-Dorg.eclipse.swt.browser.XULRunnerPath=/usr/lib/xulrunner-1.9.1" do eclipse.ini i narazie śmiga. Możesz zerknąć do workspace/.metadata/.log czy to to samo.
Jedno czego mi brakuje to pełna lista dostępnych metod w zakładce "Outline" uwzględniająca także metody dziedziczone - Europa bodajże coś takiego miała. Ogólnie mówiąc to pojechali z obsługą dziedziczenia. Nie działa przechodzenie do deklaracji dziedziczonej metody, nie działa phpDoc dla niej po najechaniu (ale już przy podpowiadaniu działa ehh). To o czym mówisz przeniesli do "Quick Outline", chyba po to żeby jeszcze bardziej nie zamulać (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Teraz wystarczy tylko ctrl+o i znowu ctrl+o >< Czyli, żeby dostać się do implementacji jakiejś odziedziczonej metody jakiegoś obiektu wystarczy znaleźć klasę tego obiektu, otworzyć deklarację, otworzyć outline z obsługą dziedziczenia i odszukać metodę. F3, klasa, F3, ctrl + o, ctrl + o, szukamy po nazwie. Prościzna. Z tym sprawdzeniem phpDoca to musi być jakiś bug bo robienie powyżej operacji, czy powtórne pisanie metody żeby go sobie podejrzeć jest bezsenu. Może coś żle ustawiłem, bo w Europie działa to tak samo dla każej metody? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
To o czym mówisz przeniesli do "Quick Outline", chyba po to żeby jeszcze bardziej nie zamulać (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Teraz wystarczy tylko ctrl+o i znowu ctrl+o >< Czyli, żeby dostać się do implementacji jakiejś odziedziczonej metody jakiegoś obiektu wystarczy znaleźć klasę tego obiektu, otworzyć deklarację, otworzyć outline z obsługą dziedziczenia i odszukać metodę. F3, klasa, F3, ctrl + o, ctrl + o, szukamy po nazwie. Działa, dzięki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 20 Dołączył: 13.02.2010 Skąd: Kęty Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam takie pytanie ... czy da się połączyć eclipse z moim serwerem FTP w sieci ?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 20 Dołączył: 13.02.2010 Skąd: Kęty Ostrzeżenie: (0%)
|
Dzięki ... zanim napisałeś pobrałem Aptane .... ale mi się nie spodobała ...
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%)
|
Nowa wersja netbeansa sie ukazala , moze wkoncu nie bedzie tak cielo , czas sciagnac (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
/edit Jak narazie chodzi o wiele lepiej niż tamta wersja. Ten post edytował gigzorr 10.08.2010, 08:19:55 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam pytanie czy w Eclipsie bez dodatku Aptany są podpowiedzi CSS'a ? Bo kiedyś miałem z tym problem dlatego siedzę na NetBeans (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
@mitring:
Są. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk |
Nie jestem w stanie strawić tego jak netbeans wolno działa.
Nie wiem czy wpływa na to gówno na jakim powstał (czytać Java) czy też co innego. Czasem załadowanie podpowiedzi przy większym projekcie (200 klas) potrafi trwać nawet 5 sekund. A teraz dla porównania. Istnieje takie IDE dla flasha o nazwie FlashDevelop (napisane w .NET). Do owego programu ładuje całą masę ścieżek z listą klas do "przeanalizowania" Nie muszę mówić, że trwa to dosłownie 1 sekundę (zaznaczam foldery -> OK i GOTOWE!) Na podpowiedź nie czekałem jeszcze dłużej niż około 100ms. Jeżeli kiedyś ma powstać podobne IDE do php to chyba nie w Javie tylko .NET! Ten post edytował wookieb 2.09.2010, 17:24:55 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%)
|
KDevelop <3
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
@wookieb - nie krzywdź Javy (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) .
Kiedyś miałem podobny problem w Eclipse z wtyczką do Qt4, całe Eclipse potrafiło się wywalić z braku pamięci przy uruchamianiu "podpowiedzi". W kolejnych wersjach pluginu problem zniknął. Czyli problem nie leży w Javie tylko w nieodpowiedzialnych programistach którzy ją wykorzystują. .NET owszem fajny - ma tylko jedną wadę, jego pełna implementacja działa chyba tylko na Windows. Mono póki co nie jest w pełni kompatybilne. Tak więc pozostaje tylko Java + kompetentni deweloperzy. Ten post edytował everth 2.09.2010, 20:32:18 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Cytat Jeżeli kiedyś ma powstać podobne IDE do php to chyba nie w Javie tylko .NET! Też nie rozumiem, czemu się ludzie tak zachwycają tymi javowymi molochami... Po jakimś czasie działania tak to zaczyna pamięć żreć, że głowa mała. w phpDesignerze ciężko przekroczyć ~110 MiB zużycia RAM (a to już przy rozbudowanym projekcie; zwykle koło 70 MiB). |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Po jakimś czasie działania tak to zaczyna pamięć żreć, że głowa mała. Eclipse: otwarte 3 projekty (jeden spory PHP w Sf2 (czyli jakby na to nie patrzeć sf2, zf, doctrine, twig, swift itd. w całości) i dwa względnie niewielkie w AspectJ/Javie) - działa ze 3-4 godziny już. 350 - 400 mb zużycia pamięci - czy w sumie nic.Chociaż pracując w PDT zdarza się, że na sekundę, dwie przytnie go przy wyświetlaniu podpowiedzi - przy "nie-PDT" takich problemów nie zauważyłem. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%)
|
Developerzy NetBeans znowu przeszli samych siebie. Po ostatniej aktualizacji w kodzie wyświetlają mi się znaki specjalne. Przejścia do nowej linii, spacje i tabulatory... ręcę opadają. Czy ci idioci w ogóle nie testują aktualizacji zanim je wprowadzą?...
edit> Odpisali mi na forum netbeans... View -> Show Non-Printable characters No k**** tylko tego mi do szczęścia w tym IDE brakowało. (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif) Ten post edytował starach 7.09.2010, 19:23:08 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 3 Dołączył: 21.01.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja tam osobiście nic więcej do szczęścia nie potrzebuję niż Notepada++
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 1 Dołączył: 7.03.2010 Ostrzeżenie: (10%)
|
Wie ktoś jak włączyć podpowiedzi składni do c++ w netbeans? O ile są.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam nadzieję że to odpowiedni wątek na moje pytanie.
Otóż używam różnych środowisk: Aptana, Eclipse (helios) oraz czasami Netbeans. Widzę na różnych filmikach w necie że np w Aptanie albo Eclipse niektórzy mają możliwość tworzenia np. new->PHP Class File (i wielu innych). Ja takiej opcji nie mam, nie miałem jej nigdy na żadnej wersji. Czy trzeba używać dodatkowych pluginów? Czy może chodzi o konfigurację środowiska (aptany albo eclipse). Drugie pytanko: osatnio na youtube widziałem jak na prezentacji ktoś tworzył nowy dokument html. wpisał tylko "html:" (bodajże jeszcze cyfrę 5) i ide wygenerowało mu cały poprawny doctype dla xhtml i szablon strony. Gdzie można to ustawiać? Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 31.01.2026 - 02:15 |