![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Otoz pisze sobie takie cos i wywala mi blad :/
Generalnie chodzi o to ze przypisuje do zmiennej private sentNotificaion klasy NotifiacionManager obiekt new SentNotification. I wszystko cacy, moge kozystac z metod tego obiektu dzieki tej referencji. Lecz jak sie odwoluje do tego obiektu spoza klasy to juz wtedy mi mowi ze jest gupi i ze " Call to a member function getSentId() on a non-object in "
Czemu tak ? Co pominalem. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nigdzie nie widzę, gdzie inicjalizujesz obiekt $notification_M ani nigdzie nie widzę byś na tym obiekcie wykonywał setSentNotification()
Nic więc dziwnego, że getSentNotification() zwraca ci null. php nie jest głupi i jak ci mowi, że coś nie jest obiektem, znaczy że nie jest obiektem i lepiej szukaj błędu w swoim kodzie a nie zwalasz winę na php. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie widzisz bowiem nie umiescilem tego w opisie. Problem glownie polega na tym ze po przypisaniu obiektu wewnatrz klasy do zmiennej private nie moge sie do niego dostac. ale aby bylo bardziej klarownie to napisze ci wszystko:
Kurcze, to chyba wszystko , chyba ze mam jeszcze umiescic opisy kontenerow .. Ten post edytował rahul 6.09.2011, 14:29:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Powtarzam:
Nigdzie nie wywołujesz setSentNotification() na obiekcie $notification_M Jeśli myślisz, że to: notificationManager::setSentNotification($row['notification_sent_id']); załatwia sprawę to się mylisz. To coś odpala metodę statyczną klasy, która działa na $this. Jest to błędne bo mieszasz w tej chwili metody statyczne klasy z odwołaniem do obiektu klasy - to są dwie różne rzeczy. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok, dzieki.
Widzisz , ja myslalem ze ta statyczna metoda wszystko zalatwi. Czy zatem musze przekazac obiekt notificationManager do klasu UserManager i wtedy odpalic funkcje ? |
|
|
![]()
|
|
I tak i nie
TAK: składniowo wszystko będzie ok NIE: logicznie będzie bez sensu. Przecież do setSentNotification przekazujesz ID a to chyba z każdym userem jest inne i po każdym wywołaniu będzie się nadpisywać. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
bedzie sie nadpisywac to prawda, tylko jest on w petelce wiec bedzie dobrze przypisywal swoje parametry do uzytkownika w tym akurat przypadku. Ewentualnie moge go wrzucic do jakiegos kontenera w sensie array'a. tylko wtedy tez bede po nim musial przejsc jakas petla.
A moje pytanie jeszcze takie dodatkowe - czy jakims prostym sposobem moge bez problemu odziedziczyc wszystkie wartosci poprzedniej notyfikacji do tej nowej czy musze je od nowa przypisywac :/ Chce tylko dodac jeden parametr a reszte zostawic. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 10:56 |