Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Szukają niepełnosprawnego pehapowaca, to już jest przegięcie...
cojack

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (20%)
X----

http://forum.4programmers.net/Praca/185296...awnosci-_krakow

ja nie wiem czy to żart czy true? w sumie to mógłbym zadzwonić i powiedzieć że nie mam rąk, niepełnosprawność stopień wyższy...

--------------------
cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena
Go to the top of the page
+Quote Post
phpion

Grupa: Moderatorzy

Dałeś popis inteligencji i kultury osobistej... Osobiście znam inne przypadki poszukiwań programistów PHP z orzeczoną niepełnosprawnością.
+Quote Post
nospor

Czemu żart? Firma ma profity z faktu, że zatrudnia osobę niepełnosprawną. Widać oni chcą z tych profitów skorzystać i się z tym nie kryją.

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
qrooel

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jest w tym coś dziwnego?

Niepełnosprawność masz nawet jak masz wysoką wadę wzroku, która nie przeszkadza w niczym.

--------------------
Strony WWW: http://arscreo.pl
+Quote Post
cod3r

-----

Nie widzę w tym nic dziwnego, ale twój komentarz w 1 poście jest żenujący :].
+Quote Post
cojack

X----

Ja wiem, niedługo nikt do pracy się nie dostanie bez zaświadczenia o niepełnosprawności. Czy Wy na prawdę nie widzicie problemu w tego typu ofertach pracy?

--------------------
+Quote Post
nospor

Yyyyyy... pierwszy raz widzę taką ofertę od X czasu a Ty tak "szalejesz" - nie przesadzasz troszkę?

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
itsme

Grupa: Zarząd

rzeczywiście głębiej się zastanowić to wręcz dziwna rzecz że mozna cos dziwnego w tym zobaczyć.

normalne ogłoszenie dla normalnych ludzi.
Ale powinienes się zgłosić - jak przeczytają to co tutaj wypisujesz jak nic powiedzą że jesteś niepełnosprawny choć nie ruchowo.

Uraziłem Ciebie ? Ty uraziłeś całą rzeszę swoimi uwagami ... pomyśl czasami zanim się zdziwisz.

--------------------
brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
+Quote Post
Cysiaczek

Skoro da się legalnie system "oszukać", to należy to zrobić. To obowiązek każdej firmy smile.gif

--------------------
To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness;
chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself.
Think for yourself. Question authority.
+Quote Post
cojack

X----

Chyba tylko Cysiaczek zrozumiał o co mi chodzi.

--------------------
+Quote Post
Cysiaczek

Nie wiem, czy tylko ja, ale ja uważam, że nie ma w tym nic złego, że firma optymalizuje koszty. Głównie mówię o ZUS - to jest zwykły podatek.

--------------------
To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness;
chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself.
Think for yourself. Question authority.
+Quote Post
nospor

Ejj, ja też o tym pisałem
Cytat
Czemu żart? Firma ma profity z faktu, że zatrudnia osobę niepełnosprawną. Widać oni chcą z tych profitów skorzystać i się z tym nie kryją.

O mnie nikt nie wspomniał że rozumiem Cojaka sad.gif sad.gif sad.gif

A tak na poważnie to chyba Cojak nie zrozumiał Cysiaczka biggrin.gif

--------------------

+Quote Post
!*!

-----

Czepiacie się, a mi spodobał się pierwszy post w tamtym temacie.

Cytat
Każdy programista PHP powinien dostać takie orzeczenie automatycznie.

biggrin.gif

--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
+Quote Post
1010

-----

Ja spotkałem się z sytuacją, w której takie ogłoszenie jest jak najbardziej na miejscu. Pewna firma znalazła osobę, która jeździ na wózku inwalidzkim do pracy jako programista. Jako, że jest osobą niepełnosprawną to w związku z jakąś akcją urzędu pracy dostali x tysięcy na utworzenie stanowiska pracy dla osoby niepełnosprawnej. Tak też zrobili, jednak po kilku miesiącach programista znalazł ofertę pracy w większej rozwojowej firmie. Ugodowo nie chcąc mu "podcinać skrzydeł" rozwiązali z owym panem umowę bez okresu wypowiedzenia (za pomówieniem stron). I niestety żeby nie musieli całych pieniędzy oddać (tych za które stworzyli stanowisko, czyli komputer, biurko, oprogramowanie itp.) w danym miejscu musieli zatrudnić osobę niepełnosprawną, o co niestety nie jest tak łatwo (ilość osób do wyboru się zmniejsza diametralnie). Jako, że firma jest bardziej "firemką" składającą się z kilku osób i nie zarabiająca miliony nie stać ich było żeby owe pieniądze zwrócić, stąd takowe ogłoszenie się z ich strony pojawiło.

Dlatego też nie należy oceniać firmy, kiedy nawet nie wiemy co kierowało ich napisaniem takiego a nie innego ogłoszenia.

Pozdro

--------------------
+Quote Post
!*!

-----

1010 tylko że zaraz znajdą się miłośnicy pozwów zbiorowych i będą chcieli wydoić tych co sami chcieli wydoić skarb państwa.

--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
+Quote Post
peter13135

-----

Mam wrażenie, że na tych przepisach dotyczących osób niepełnosprawnych więcej korzystają firmy niż niepełnosprawni.

--------------------
:)
+Quote Post
phpion

Cytat(itsme @ 6.09.2011, 13:47:39 ) *
Ale powinienes się zgłosić - jak przeczytają to co tutaj wypisujesz jak nic powiedzą że jesteś niepełnosprawny choć nie ruchowo.

Uraziłem Ciebie ? Ty uraziłeś całą rzeszę swoimi uwagami ... pomyśl czasami zanim się zdziwisz.

Hehe, coś w tym tonie chciałem napisać w pierwszej odpowiedzi, ale ugryzłem się w palec.

Również nie widzę w tym nic złego, że firmy starają się ciąć koszty/zyskać dotację korzystając z możliwości jakie daje im prawo. Nie zrobi tego firma X, to zrobi to firma Y. Idea była zapewne inna: zachęcić pracodawców do przyjmowania niepełnosprawnych na etat, czyli wspomóc osoby niepełnosprawne. W praktyce wygląda to ciut inaczej ale... obie strony korzystają więc w czym problem. To, że trzecia strona (państwo) traci to akurat mnie średnio interesuje.
+Quote Post
ActivePlayer

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Odrobinę nie rozumiem tego podejścia tutaj. Państwo powinno chyba tylko zbierać podatki i chłostać, bo jak tylko daje jakieś przywileje i ktoś spróbuje z nich skorzystać od razu pojawiają się komentarze że jest cwaniak i chce oszukać system. Jeśli tak bardzo przeszkadza Ci że ktoś chce otrzymać ulgę(jaka by nie była) to otwórz firmę zatrudniającą samych niepełnosprawnych i zbijaj kokosy na nich - zaręczam Cie że nie będzie łatwo.
+Quote Post
peter13135

-----

Na moje oko, osoba która ma niewładne nogi wcale nie musi być gorszym programistą niż osoba sprawna. Dlatego w tym przypadku jakby nie patrzeć firma zyska.
Oczywiście nie jestem przeciwny temu przepisowi, m swoje wady i zalety. Za dużo pieniędzy publicznych idzie na zmarnowanie lub jest rozkradzione, żebym potępiał ten projekt.

--------------------
:)
+Quote Post
Damonsson

-----

Po pierwsze niepełnosprawność to nie inwalidztwo.
Ten pożądany przez pracodawców mają osoby po białaczce na przykład, które teoretycznie są już w pełni zdrowe. Albo przypadek mojego innego znajomego ze skate parku, który poczyna sobie lepiej ode mnie na rowerze, a ma orzeczenie o niepełnosprawności na coś tam z plecami, ba, bierze 120kg na martwy ciąg. Więc co to w ogóle za oburzanie się na takie firmy to ja nie wiem. Każdy kombinuje, a kto nie kombinuje, ten nic nie osiąga, proste, to Polska smile.gif
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:30