![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 336 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Mam pytanie. Mam bazę słów. Chcę z niej wyciągnąć tylko jedno słowo, aby zrobić powiedzmy "tagi". Jakiej powinienem użyć funkcji, aby była możliwość wyciągnięcia ? Wiem,że strtolower wyciąga ciąg znaków, a nie wiem jak moge pojedyńcze słowo. Pozdrawiam -------------------- Nieregulaminowa stopka usunieta
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Pojedyncze słowo z czego? Na jakiej zasadzie miałoby być wybrane? Podaj więcej szczegółów.
PS: strtolower nie wyciąga ciągu znaków... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 4 Dołączył: 15.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Jakiej powinienem użyć funkcji, aby była możliwość wyciągnięcia ? mysql_query() ? ![]() Wiem,że strtolower wyciąga ciąg znaków, a nie wiem jak moge pojedyńcze słowo. czy aby na pewno chodzi Ci o strtolower? http://php.net/manual/en/function.strtolower.php przeczytaj na czym polega. IMHO powinieneś dokładniej opisać swój problem bo ciężko zrozumieć co miałeś na myśli (albo jest jeszcze za wcześnie, bym ja to zrozumiał ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 336 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Pojedynczo slowo wyciagane z bazy danych
Np. "Php jest dobre". żeby kazde slowo wyswietlalo sie jako TAG. Chodzi substr a nie jak wyzej pisalem. Tylko chcialbym zastapic tak substr, aby nie pobierac ciagu znakow, tylko jedno slowo, wyraz. -------------------- Nieregulaminowa stopka usunieta
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 4 Dołączył: 15.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pobierasz wynik z bazy, używasz explode() i masz tablicę z tagami (tak w telegraficznym skrócie)
|
|
|
![]()
|
|
Ale w jaki sposob polaczyc ja z mysql
![]() -------------------- Nieregulaminowa stopka usunieta
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 6 Dołączył: 10.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Pobierz tekst, z którego chcesz zrobić tagi z bazy danych, zapisz go do zmiennej tekst.
2. 3. echo $tagi[0] zwróci pierwszy wyraz, echo $tagi[1] zwróci drugi wyraz itp. Pobierania z bazy danych chyba nie trzeba już tłumaczyć ? -------------------- Pomogłem ? Kliknij pomógł :)
|
|
|
![]()
|
|
Właśnie mam tak zrobione. Niestety zwraca mi wszystkie słowa jakie znajdują się w tym rekordzie.
-------------------- Nieregulaminowa stopka usunieta
|
|
|
![]()
|
|
skoro masz już jakiś kod, to pokaż go tutaj, będzie łatwiej (szczególnie pokaż w jakiej formie masz dane pobrane z bazy).
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:29 |