![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 27.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak napisać funkcję , która będzie sprawdzała raz w miesiącu czy dane na stronie nie są starsze niż rok i wówczas funkcja przeniesie te dane do archiwum oraz powiadomi użytkownika artykułu, że informacja , którą zamieścił w artykule jest nadal aktualna i nie powinna być przenoszona do archiwum.
Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 4 Dołączył: 15.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i wówczas funkcja przeniesie te dane do archiwum oraz powiadomi użytkownika artykułu, że informacja (...) nie powinna być przenoszona do archiwum. to w końcu ma być ten artykuł przenoszony do archiwum czy nie? ![]() jeśli chodzi o cykliczne sprawdzanie czegoś to pomocny będzie CRON (chyba, że ręcznie chciałbyś sprawdzać to raz w miesiącu), a co do tego czy artykuł jest starszy niż rok to wystarczy przecież mysql-owe proste porównanie z datą z bazy, np.:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź w zapytaniu do bazy czy artykuły mają więcej niż rok (mysql CURRENT_DATE()), po czym przenieś te artykuły do archiwum oraz wyślij email. Tą funkcje wrzuć do crona by uruchamiał się raz w miesiącu.
current_date sprawdź w google, bo zależy jak masz zapisaną date w bazie. mch.frnc - a co jeśli 365 to za mało? I czy nie można tego wyliczyć jakoś z DAYOFYEAR(YEAR) ? Ten post edytował !*! 6.09.2011, 09:10:01 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 4 Dołączył: 15.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co jeśli 365 to za mało? I czy nie można tego wyliczyć jakoś z DAYOFYEAR(YEAR) ? oczywiście podałem to jako przykład. naturalnie, by wszystko było jak należy nie można trzymać się "sztywnych" ilości z racji na lata przestępne, ale chciałem, by było lepiej widoczne o co chodzi ;) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:11 |