![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyciągam z dwóch identycznych strukturalnie tabel dane. Żeby było śmieszniej jest 25 rekordów i każdy taki sam poza ostatnim. I chciałbym aby w razie obojetnie której wartości rożnej wykrywał mi ten warunek. Napisałem coś takiego, ale nie działa tak jak powinno, bo wywala, że w każdej linii sa różne wartości. Kombinowałem również z or, ale nie wiem gdzie robię błąd
![]()
Ma ktoś jakieś pomysły jak to wykonać?? Ten post edytował Zbłąkany 25.06.2004, 15:43:43 -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 1 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Znak "różny od" to != a nie !==
2. Użyj nawiasów. Na przykład coś w tym stylu:
-------------------- Rozwój cywilizacji informatycznej to wyścig między programistami, którzy wytwarzają coraz łatwiejsze
programy użytkowe dla idiotów, a światem produkującym coraz lepszych gatunkowo idiotów. Blog: Małolepszy.info |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety nic nie daje nadal jest tak samo
![]() -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2002 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tam wyzej zamiast ! to "!" powinno byc mozesz dorzucic sobie array_keys i zapisywac komunikaty na ktorym rekordzie i ktorej kolumnie to bedziesz mial cacko Ten post edytował zalew 25.06.2004, 20:48:00 -------------------- Zalew :: http://jakubzalewski.info
|
|
|
![]()
|
|
zalew a mógłbyś mi napisać dokładnie o co chodzi w tym skrypcie bo neizbyt czaję, może to wynik zbyt długiego slęczenia przed monitorem albo mojej głupoty
![]() ![]() ![]() -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2002 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podales ze obie tabele sa identyczne
tak wiec ze spokojem zakladam, ze ilosc rekordow oraz klucze (kolumny) sa identyczne, a coz za tym idzie moge obojetnie ktora z nich (tablic danych) puscic w petli i w tej petli porownywac z druga.. jak pobierasz z bazy zapisuje to do tablicy, ktora ma forme np. taka: $w[0]['imie'] = "jan" $w[0]['nazwisko'] ="kowlaski" $w[1]['imie'] = "zenek" $w[1]['nazwisko'] ="nowak" itd.. wiec pierwsza petla w moim powyzszym przykladzie ($i) leci przez rekordy, druga ($j) dla kazdego rekordu leci w petli przez kolumny... i po prostu porownuje wartosc tabela_pierwsza[pierwszy_rekord][jakis_klucz] z tabela_druga[pierwszy_rekord][jakis_klucz] przy wykryciu bledu inkrementuje ilosc napotkanych bledow i ci je wyswitela na koncu... uff.. poczytaj o tablicach wielowymiarowych, zrob sobie var_dump w srodku jakiegos mysql_fetch_array to latwiej zrozumiesz... Ten post edytował zalew 27.06.2004, 01:16:37 -------------------- Zalew :: http://jakubzalewski.info
|
|
|
![]()
|
|
Ok poczytam sprawdzę i zrozumiem
![]() ![]() -- Edytowany -- A jeśli typy kolumn w dwóch bazach są różne czy to ma wpływ na porównywanie?? Bo obydwie tabele są na innych bazach i ta drugą tabelę ja tworzę i analizując wartości z pierwszej przypisuję jej typ na "oko". Jakbym pomylił np VARCHAR z TEXT to będzie to mieć wpływ na dane przy porównywaniu?? Ten post edytował Zbłąkany 28.06.2004, 10:50:29 -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:23 |