![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Pisze prostą funkcję, która sprawdza czy plik w podanej ścieżce istnieje i czy jest obrazkiem. Jeśli tak, to zwraca jego dane takie jak np. rozdzielczość. Wszystko ładnie działa ale napotkałem problem z plikami spoza serwera lokalnego. Jesli plik znajduje się u nas na serwerze to sprawdzam funkcją getimagesize(). Pytanie brzmi: Jak sprawdzić przede wszystkim jakie ma wymiary obrazek, który znajduje się poza naszym serwerem? Szukałem na Google i trochę tutaj na forum, ale nie znalazłem nic co by mi pomogło. Najwyraźniej nie umiem szukać albo źle wpisywałem zapytania. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Możesz pobrać cały plik na dysk serwera. Wtedy to już plik lokalny i po problemie. Po sprawdzeniu usuwasz plik.
2. Możesz rozpocząć pobieranie pliku i od razu rozpocząć jego przetwarzanie. Chyba wszystkie formaty trzymają informacje o wymiarach gdzieś na początku pliku, więc pobierasz mało danych. Minusem jest oczywiście konieczność ręcznej obsługi pliku, wg specyfikacji jego formatu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musisz ściągnąć sobie ten plik jako tymczasowy na swój serwer... wiele funkcji obsługuje podanie adresu url... na wielu serwerach zazwyczaj jest dozwolone otwieranie adresów url... i jeśli tak jest u Ciebie to ten plik możesz pobrać choćby przez file_get_contents i dopiero potem obsłużysz...
z kolei po stronie przeglądarki w JS możesz to sprawdzić za pomocą obiektu Image... -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za rady. Użyłem funkcji file_get_content(). Oczywiście działa, ale czy mógłbym prosić jakieś dodatkowe rady co do odczytu rozdzielczości? Niestety jestem za "mało mądry" do tego a google niezbyt pomaga.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz na myśli rozdzielczość (np. 72 PPI) czy wymiary (np. 1920 x 1080)?
|
|
|
![]()
|
|
No tak, mój błąd. Chodzi mi o wymary obrazka jak podane 1920 x 1080.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 147 Pomógł: 9 Dołączył: 20.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
getimagesize i wszystko powinno być jasne
![]() |
|
|
![]()
|
|
Ruio - wiem, ale getimagesize() pobiera jako wartość ścieżke do pliku na serwerze lokalnym (path: images/obraz.jpg). A ja chciałbym wiedzieć rozmiary pliku spoza serwera lokalnego (path: http://google.pl/images/google_logo.gif).
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak, ale wcześniej pobierasz sobie ten plik na serwer, a następnie odczytujesz jego rozmiar. Już w pierwszym poście tego tematu masz odpowiedź.
|
|
|
![]()
|
|
Dobrze, dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Spróbuje się pobawić tak jak pisaliście. Dzięki wielkie...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:16 |