![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 6.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę zrobić prostą grę internetową opartą na buttonach, różnorakich przyciskach i listach, która zawiera statystyki gracza.
Programować zamierzam w Visualu. Moje pytanie tyczy się tego w jaki sposób mogę za pomocą visuala, lub w kodzie mojej strony sprawić, by po naciśnięciu buttonu wykonała się jakaś operacja (jak przykład dajmy nadawanie wartości zmiennej) Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O jaki Visual chodzi??Bo odmian jest dużo.
Miał Pan ,kiedyś z styczność z programowaniem?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 2 Dołączył: 26.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę zrobić prostą grę internetową opartą na buttonach, różnorakich przyciskach i listach, która zawiera statystyki gracza. Programować zamierzam w Visualu. Moje pytanie tyczy się tego w jaki sposób mogę za pomocą visuala, lub w kodzie mojej strony sprawić, by po naciśnięciu buttonu wykonała się jakaś operacja (jak przykład dajmy nadawanie wartości zmiennej) Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc. To chyba nie ten dział bo w PHP raczej się tego nie robi jeśli już to java |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 6.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodziło mi o Microsoft Visual Studio.
W każdym bądź razie jeden kolega z forum wytłumaczył mi, że tam w trochę innym języku jest to programowane. Zapomnijmy o tym. Moje pytanie dokładnie odnosi się do przekazywania zmiennych na inną stronę wykonującą skrypt php. Wiem, że mogę metodą GET lub POST wysłać zmienne z pola tekstowego, listy rozwijanej itp. Chodzi mi bardziej o przekazanie zmiennej, która jest elementem nigdzie nie uzupełnianym. Tzn. ma początkową wartość i gdy wykonujemy skrypt php, podlega zmianie i odesłaniu z powrotem na stronę pierwotną ze zmienioną wartością. Przykład: 1) Siła postaci wynosi 30; 2) Wybieramy rabunek z listy, który chcemy wykonać; 3) Zmienna "$sila" zostaje przeniesiona do skryptu wykonującego działania; 4) Siła zostaje zwiększona, lub zmniejszona w zależności od wymagań rabunku - wykonywane przez osobną stronę php; 5) Wartość zmieniona zwracana jest do strony, na której wybieramy rabunek; Nie wiem jak zrobić pkt 3 i 5. Może to rozjaśniło sytuację ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 135 Dołączył: 18.11.2010 Skąd: Wschowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pobraniu wartości siły należałoby umieścić ją w formularzu w polu typu hidden:
Po wysłaniu formularza, zmianie wartości oraz powrocie na stronę z formularzem - pobrać jeszcze raz wartość siły tak aby była aktualna. Pozdrawiam PS. Tak na marginesie: należy zabezpieczyć obsługę formularza po stronie PHP. Wartości ukrytych pól można łatwo spreparować. Ten post edytował tolomei 2.09.2011, 01:44:19 -------------------- “ Computers are good at following instructions, but not at reading your mind. ” - Donald Knuth |
|
|
![]()
|
|
Ok, bardzo fajnie, że to napisałeś. Spróbuję tego sposobu również. Jakiś kwadrans temu udało mi się wyłuskać z internetu sposób z sesjami i też wydaje się być całkiem ok.
Teraz jeszcze takie pytanie... jak sprawić, aby skrypt wykonywał się "w tle"? Póki co mam ustawione przechodzenie do pliku php, w którym wykonywane są operacje, ale stamtąd już nie wraca do strony z formularzem. Chciał bym zrobić tak, aby wykonywało skrypt i od razu odświeżała się strona z formularzem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 135 Dołączył: 18.11.2010 Skąd: Wschowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz to zrobić na kilka sposobów:
- najłatwiejszy: w twoim skrypcie ustawić powrót do strony z formularzem. - łatwy: umieścić skrypt przetwarzający formularz w tym samym pliku co formularz - wtedy po kliknięciu "wyślij" strona by przesłała dane samej sobie. Na początku pliku byś te dane obsłużył i tym sposobem formularz by się zaktualizował. - trudniejszy: za pomocą AJAX'a, który uruchomiłby skrypt php w tle. Po tej operacji javascript musiałaby zaktualizować formularz(nawiązując do sytuacji autora tematu). -------------------- “ Computers are good at following instructions, but not at reading your mind. ” - Donald Knuth |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 23:11 |