![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 238 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
Zastanawiam się jak zrobić kategorie aby można było każda kategorię przypisać do obojętnie jakiej kategorii. Czyli np. Kategoria 1 Kategoria 2 Kategoria 3 Kategoria 4 Kategoria 5 Kategoria 6 Kategoria 7 Kategoria 8 Kategoria 9 Kategoria 10 Teraz każda kategorię mogę przypisać do jakiejś kategorii JAKO podkategorię - obojętnie jaka głębokość (ale raczej nie przekroczy 5). Czyli: >Kategoria 1 (kategoria) => Kategoria 2 (podkategoria - kategorii Kategoria 1) => Kategoria 3 (podkategoria - kategorii Kategoria 1) ==>Kategoria 4 (pod pod kategoria - kategorii Kategoria 3) >Kategoria 5 (kategoria) => Kategoria 6 (podkategoria - kategorii Kategoria 5) => Kategoria 7 (podkategoria - kategorii Kategoria 5) ==> Kategoria 8 (pod pod kategoria - kategorii Kategoria 7) ===> Kategoria 9 (pod pod pod kategoria - kategorii Kategoria 8) Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi. Na pewno wiele ludzi się z tym problemem spotkało. Ja myślałem to w bazie zrobić tak: id | przypisanie | nazwa id - id rekordu kategoria przypisanie - tutaj będzie przypisanie do której kategorii należy. 0 == kategoria główna nazwa - to wiadomo Tylko nie wiem jak się zabrać za wyświetlanie tego w php aby zagnieżdżanie działało.. Proszę o pomoc. Byłbym wdzięczny za gotową funkcję. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o przeszukiwaniu drzewa metodą IP -> link
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 238 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dzięki za linka. Jestem poczatkujący w php i jakoś nie wiem jak mam podać dane do $cat['ip']
Ten kod jest tak trochę rozwalony. Jakby miał ktoś trochę czasu to byłbym wdzięczny za jego złożenie. Czyli dodawanie kategorii oraz wyświetlanie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 3 Dołączył: 19.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za linka. Jestem poczatkujący w php i jakoś nie wiem jak mam podać dane do $cat['ip'] W linku, który podał kolega: Cytat ip zawiera ip rodzica Alternatywnym rozwiązaniem jeśli kategorie zmieniają się rzadko jest faktycznie trzymanie w bazie id i parent id oraz trzymanie takiej listy w cache, bo wyciąganie za każdym razem tego w zapytaniu / zapytaniach będzie czasochłonne. |
|
|
![]()
|
|
@wookieb Nie ma tam przykładu w php. Niestety nic mi to nie pomogło.
@dmateo "ip zawiera ip rodzica" tak ale jak to ip rodzica pobrać? Czy wyświetlić wszystkie kategorię z bazy danych w pętli while a później do niej przypisać ? Proszę o złożenie kodu z linku, który podałem u poprzednim MOIM poście. Ten post edytował 1q2w3e4r 2.09.2011, 10:54:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 3 Dołączył: 19.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli chcesz pobrac cale drzewko to IP rodzica jest 1. Natomiast jesli chcesz pobrac tylko czesc, to zakladamy, ze uzytkownik wybral konkretna galaz i jesli mamy menu z linkami to IP mozemy przekazac np. przez GET.
Cytat Proszę o złożenie kodu z linku, który podałem u poprzednim MOIM poście. W zadnym ze swoich postow nie podales linka :/ |
|
|
![]()
|
|
Chodzi o złożenie skryptu, do którego linka podał @CuteOne czyli: http://blog.mwojcik.pl/2008/02/17/drzewa-k...-php-metoda-ip/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tam masz wszystko jasno i czytelnie opisane... jak cię to przerasta to szukaj alternatywnego sposobu
|
|
|
![]()
|
|
Poradziłem sobie z tym ale nie wiem jak zabrać się za wyświetlenie jednej gałęzi np. tylko Unix bez Windows.. np. poprzez podanie ID kategorii Unix.
|
|
|
![]()
|
|
ID gałęzi znajduje się w ip.
Przykładowe rekordy wyszukane po ip: 5.12. 2.4.5.22.31, 1.5.7.8.22.11 Ten post edytował CuteOne 10.09.2011, 15:47:11 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 07:33 |